простий рецепт щавлевого супу
продукти для приготування щавлевого супу
Щавель свіжий — 300 грам (1 великий пучок)
картопля — 3 дрібних картоплини
Лук — 1 голова
помідор — 2 дрібних або 8 помідорів чері
курячі яйця — 2 штуки
Зелень і спеції — за смаком.
куряча грудка з шкірою — 1 штука (приблизно 1 кілограм).
Рецепт приготування щавлевого супу
курку варити
20 хвилин в 4 літрах води, вийняти, подрібнити і повернути назад. Почистити і порізати картоплю маленькими кубиками, поварити в суповій каструлі
10
хвилин. Додати порізаний півкільцями цибулю, (або порізаний) і порізані помідори (черрі порізати просто навпіл), поварити
3
хвилини. Додати 2 змішаних (жовтки з білками) яйця, повільно, тонкою цівкою влити в каструлю. Додати порваний руками щавель. Варити ще 3 хвилини, приправити, посолити і дати настоятися
3
—
5
хвилин. Подавати зі сметаною і петрушкою.
продукти розраховані на 5-літрову каструлю
Як солити щавель
продукти
на кожні 100 грам щавлю — 10 грам солі.
приготування солоного щавлю на зиму
1. Стебла щавлю зрізати, листя ретельно промити під холодною водою, підсушити, дрібно нарізати.
2. Стерилізувати банки, ретельно висушити.
3. Щавель розмішати з сіллю, укласти, утрамбовуючи, в скляні банки і закатати кришками.
користь і калорійність щавлю
— у свіжому щавлі дуже багато вітамінів — каротину (вітаміну А), В1, В2, аскорбінова кислота (вітамін C), E, до, РР і важливих для організму людини магнію, заліза, натрію, нікелю, стронцію, фтору, цинку, міді.
— в народній медицині щавель вважається кровоспинним, кровоочисним, протицинготним, болезаспокійливим засобом. Щавель використовується також для лікування коліту, ентероколіту, недокрів'я, болю в попереку.
— калорійність свіжого щавлю — 19 калорій. Калорійність вареного щавлю — 15 калорій.
— Ціна щавлю в сезон (травень-червень) — від 25 грн./100 грам, взимку — від 50 грн./100 грам (в середньому в Києві на Червень 2020 року).