⏰ як варити вівсяну кашу на молоці і воді, дітям і дорослим, в'язкі і розсипчасті. Рецепт і точні пропорції

Скільки варити вівсяну кашу?

15:00
Вівсяну кашу з великих пластівців варити 15 хвилин . Вівсяну кашу з дрібних пластівців варити 5 хвилин .

в мультиварці вівсяну кашу варити 10 - 20 хвилин в режимі "Молочна каша".

в пароварці варити вівсяну кашу 30 - 40 хвилин .

як варити вівсяну кашу на молоці

продукти
вівсяні пластівці — половина гуртки об'ємом 200 мілілітрів
Молоко 1-3% жирності — 1 стакан 200 мілілітрів
цукор — 1/2 столової ложки
сіль — 1 щіпка
рослинне або вершкове масло — 1 столова ложка

Як варити вівсяну кашу
1. Відміряти 1/2 гуртки вівсяних пластівців.

овсяние хлопья для каши

2. Відміряти кухоль молока.

молоко для овсяной каши

3. Влити молоко в каструлю, дочекатися першої пари і висипати пластівці в молоко.

овсяние хлопья висипать в кипящее молоко

4. Перемішати вівсяні пластівці в молоці, варити 3-15 хвилин в залежності від типу пластівців.

перемешать кашу

5. За 1 хвилину до закінчення додати цукор в вівсяну кашу і перемішати.

посластить овсяную кашу

6. Додати масло в вівсяну кашу, перемішати і подавати до столу.

добавить масло в овсяную кашу

ваша вівсяна каша зварена, подавайте із задоволенням!

як варити вівсяну кашу на молоці і воді

продукти
Геркулесові пластівці — півсклянки
Молоко — півсклянки
Вода — 1 стакан
сіль — чверть чайної ложки
цукор — 1-2 столові ложки
вершкове масло — 20 грам

Як приготувати вівсяну кашу
1. У каструльку налити 1 склянку води, посолити, посолити і поставити на сильний вогонь.
2. Коли вода закипить, всипати вівсяні пластівці.
3. Варити вівсяну кашу протягом 3 або 10 хвилин в залежності від типу пластівців (дрібні — менше, великі — довше).
4. Коли вода випарується, влити тонкою цівкою молоко, помішуючи кашу.
5. Коли каша закипить, накрити каструлю кришкою і зменшити вогонь до мінімуму.
6. Вимкнути вогонь під кашею, настояти протягом 5-10 хвилин.
7. Розкласти вівсяну кашу по тарілках, зверху викласти по шматочку вершкового масла.

як варити вівсяну кашу на воді

продукти
на 1 порцію
Вода — 3/4 склянки
вівсяні пластівці:
— для густої каші — 1/2 склянки
— для в'язкої каші — 1/3 склянки
— для рідкої каші — 1/4 склянки
вершкове масло — невеликий кубик
сіль — щіпка
цукор або мед — 1 столова ложка

як варити вівсяну кашу на воді
1. У каструлю влити 3/4 склянки води, довести до кипіння, посолити і додати цукор.
2. Всипати потрібну кількість вівсяних пластівців, перешкодити, щоб не було грудок.
3. Варити вівсяні пластівці 3-12 хвилин на при слабкому кипінні.
4. Зняти каструлю з вогню, дати вівсянці настоятися під кришкою 5 хвилин.
5. Готову кашу викласти на тарілки, покласти вершкове масло.

як варити вівсяну кашу на молоці в мультиварці
1. У ємність мультиварки всипати необхідну кількість вівсяних пластівців, влити воду, додати сіль, цукор і вершкове масло за смаком.
2. Закрити кришку мультиварки, встановити режим « Молочна каша», час від 10 до 20 хвилин в залежності від виду вівсяних пластівців.

Як варити вівсяну кашу на молоці в пароварці
1. У чашу для рису всипати вівсяні пластівці, влити воду, додати сіль і цукор.
2. Варити вівсяну кашу протягом 5-25 хвилин в залежності від типу вівсяних пластівців.

Фкуснофакти

стандартні пропорції вівсяних пластівців і рідини — 1: 3. Наприклад, на півсклянки вівсяних пластівців вливають півтори склянки рідини. В цьому випадку вийде рідка каша, здатна вгамувати ранковий голод. Для в'язкої каші використовують пропорції 1:2 (на півсклянки пластівців 1 стакан рідини), для густий — 1: 1,5 (на півсклянки пластівців — без чверті повний стакан рідини). Під рідиною мається на увазі вода або молоко, або ж їх суміш в довільному співвідношенні. Для смачної, але не дуже калорійною вівсяної каші рекомендується використовувати навпіл воду і молоко.

для отримання 1 порції в'язкої каші вагою 150 грам необхідна 1/4 склянки вівсяних пластівців і 3/4 склянки молока.

вівсянка і геркулес — не одне і те ж . Геркулес — це перероблена вівсяна крупа, спеціально розроблена для економії часу варіння каші. вівсяну крупу варять 40 хвилин, що для сучасної дійсності є недозволено довгим часом приготування сніданку.

Суть приготування вівсяних пластівців з вівса — очищення від оболонки, обробка парою для розм'якшення і розплющування (звідси зовнішній вигляд — пластівці) для швидкого приготування, потім прожарювання для довгого зберігання. Підсумок — можливість за 3-15 хвилин приготувати поживну і корисну кашу.

вівсяні пластівці бувають крупного, середнього і дрібного помелу , ця різниця виражається в номері, зазначеному на упаковці. Варити вівсяні пластівці №1 (саме такі вівсяні пластівці називаються «Геркулес») необхідно 15 хвилин, це найбільший помел. Вівсяні пластівці середнього помелу (№2) варити 10 хвилин, №3 (дрібного помелу) варити 5 хвилин. Найкорисніші пластівці вважаються крупного помелу, вони мінімально оброблені і містять максимум корисних речовин при прийнятному часу варіння.

Таким чином, геркулес і вівсяні пластівці — це не одне і те ж, геркулес є однією з 3 різновидів вівсяних пластівців.

вівсяна каша моментального приготування (яку необхідно заливати окропом) має низьку поживність — вже через кілька хвилин після сніданку такою кашею знову відчувається голод.

вівсяна каша за складом схожа з жіночим молоком, тому є поживним ласощами для дітей. Однак часто дітям вівсяну кашу давати не можна. З 6-8 місяців 1 раз в тиждень без солі і цукру, з 1-1,5 року можна частіше.

щоденне вживання вівсяної каші на сніданок рекомендується, якщо спостерігається млявість і сонливість, пов'язана з неправильним способом життя або стресом.

якщо вівсяна каша виходить з невеликою гірчинкою , значить або вода погана, або вівсяні пластівці неправильно зберігалися (або закінчився термін придатності). Іноді гірчинка може бути наслідком сорти геркулесу, якісні пластівці дрібного помелу гірчити не будуть.

вівсяну кашу називають « кашею краси » за вміст біотину (уповільнює процеси старіння), антиоксидантних речовин (нормалізують харчовий тракт) і, в цілому, поліпшення роботи серця. Вівсяна каша може бути відмінною помічницею в дотриманні дієти, однак тільки в тому випадку, якщо страва не солити і не ласувати.

калорійність вівсяної каші на молоці — 360 ккал/100 грам.

останнім часом, коли стає модним слідувати енергетичним потребам організму, вівсяну кашу присмачують висівками. вівсяна каша з висівками ще більш корисна і поживна.

подавати вівсяну кашу рекомендується швидко, так як вона моментально остигає, з какао і свіжим білим хлібом.

Добавки до вівсяної каші — жменя кориці або мускатного горіха, різаний чорнослив і курага, родзинки, свіжі ягоди.

прикраси для вівсяної каші — кружечки банана, мигдаль, йогурт, цитрусова цедра, мед, кленовий сироп.

подавати вівсяну кашу слід, розклавши по тарілках, креманкам або вафельним стаканчиках.

зберігати вівсяну кашу на молоці добу в холодильнику.

вартість продуктів для приготування вівсяної каші на молоці — 18 грн./150 грам (в середньому в Києві на Червень 2020 року).

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?