пшоняна
Манна
вівсяна
рисова
Дружба
кукурудзяна
Гарбузова
сочевична
Горохова
Травнева
кутя
ячна
пшенична
гречана
кабачкова каша
Полента
молочна вермішель
рисові пластівці
Як варити каші?
1. Для варіння молочних каш ( манна , пшоняна , вівсяна і т.д.) підготовка не потрібна, так як крупу засипають відразу в кипляче молоко. Мити і перебирати її не потрібно. А ось для варіння каші з цілісних зерен (рис, гречку, пшоно, перловку, горох, сочевицю) спочатку необхідно перебрати крупу : розсипати крупу на столі в один шар, ножем відокремити невелику порцію крупи. Темні, неочищені, зіпсовані зерна, кінчиком ножа відсунути в сторону, а хороші зерна ножем підсунути до краю столу і зсипати в підставлену глибоку миску. Також цільну крупу краще вимити : у миску налити воду, щоб вона на 2-3 сантиметри покривала крупу. Перешкодити крупу в воді (ложкою або рукою) і акуратно злити воду. Цей процес потрібно повторити 3-4 рази. Вівсяні пластівці, манку, а також подрібнені крупи — кукурудзяну, ячку і пшеничку перебирати і мити не треба.
2. Вибрати,
на чому варити кашу
:
Вода — використовується для приготування каш будь-якої консистенції з усіх видів круп.
Молоко — найчастіше використовується для варіння в'язких, солодких каш. Іноді молоко розбавляється водою.
Бульйон — використовується, в основному, для варіння гарніру.
3.
підібрати посуд для варіння каші
:
Каструля з подвійним дном
— каша в такій каструлі ніколи не пригорить, так як немає контакту з вогнем.
Каструля з товстим дном
, на відміну від звичайної каструлі, також не дасть каші пригоріти, що важливо для молочних каш.
чавунець
— ідеальна посуд для каш, що готуються в духовці (томленних, як в російській печі).
4.
вибрати в'язкість каші і відповідні пропорції
:
розсипчасті каші
— зернятко до зернятка, саме такі потрібні для гарнірів. На самому початку варіння в каструлю з крупою додати 1 чайну ложку масла. Традиційно, на 1 склянку крупи беруть дві склянки рідини. Можна орієнтуватися і так: шар рідини над крупою на початку варіння — 1 сантиметр.
В'язкі каші
— цільні або подрібнені зерна добре розварені, каша густа і однорідна. На 1 склянку крупи береться приблизно 2 склянки рідини.
рідкі каші
— найчастіше варять на молоці, співвідношення крупи і рідини залежить від типу крупи.
6.
зварити кашу
:
1. Засипати крупу в киплячу рідину.
2. Перемішувати акуратно, бажано дерев'яною ложкою.
3. Варити на маленькому вогні, додавши цукор, 1-30 хвилин в залежності від крупи (молочні менше, гречку і рис довше).
4. Навіть в солодку кашу варто додати трохи солі. Після варіння будь-яку кашу доповнить шматок вершкового масла.
5. Каструлю з гречаною і рисовою кашею укрити рушником і дати постояти 20 хвилин. Молочні каші розлити по тарілках і подавати.