![пшённая пшённая](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-4dba7c264f9e4427ebfcd6a394852663.jpg)
пшоняна
![манная манная](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-9ff4f652a30c5d3840f047f56d2a9106.jpg)
Манна
![манная манная](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-13865b80a94fe35c9ea515dbad6741cc.jpg)
вівсяна
![рисовая рисовая](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-0de7845a5a90420a4e55388df5775d22.jpg)
рисова
![дружба дружба](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-03029c9edeab9b516853de1cd7f1c478.jpg)
Дружба
![кукурузная кукурузная](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-81064077963a505e4dff052d159bb483.jpg)
кукурудзяна
![тыквенная тыквенная](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-0169b4f1646af9fdc349008ca8911831.jpg)
Гарбузова
![чечевичная чечевичная](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-d5ed51fe6a771137f2f439290135a31d.jpg)
сочевична
![чечевичная чечевичная](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-eff87a97b5958801547358faacac4f48.jpg)
Горохова
![майская майская](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-03da5abdc76d7ad857ddb2c06d102192.jpg)
Травнева
![кутья кутья](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-6fcd3d799c463f9ed2113f42fb6a47f1.jpg)
кутя
![ячнёвая ячнёвая](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-4f43906b156baa3b5cc35dbdf26bed1a.jpg)
ячна
![пшеничная пшеничная](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-350b7393568a2eff97b063c39860cef9.jpg)
пшенична
![гречневая гречневая](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-5c2039c7dad8f54ddb93748e687ff857.png)
гречана
![кабачковая каша кабачковая каша](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-c125eb41cd1a2dd7f0e1f6c741f0a126.png)
кабачкова каша
![полента полента](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-fdb4cc5d8d03089bc7a33aee70381db8.png)
Полента
![молочная вермишель молочная вермишель](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-5482193c8d5ce399dd1df51cabcb73ad.jpg)
молочна вермішель
![рисовые хлопья рисовые хлопья](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-58fcb727a37a24628764a7e44c30e4e2.jpg)
рисові пластівці
Як варити каші?
![Сколько варить ячневую кашу?](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/8/8-fe846204693e977b7f22e49e88827273.jpg)
1. Для варіння молочних каш ( манна , пшоняна , вівсяна і т.д.) підготовка не потрібна, так як крупу засипають відразу в кипляче молоко. Мити і перебирати її не потрібно. А ось для варіння каші з цілісних зерен (рис, гречку, пшоно, перловку, горох, сочевицю) спочатку необхідно перебрати крупу : розсипати крупу на столі в один шар, ножем відокремити невелику порцію крупи. Темні, неочищені, зіпсовані зерна, кінчиком ножа відсунути в сторону, а хороші зерна ножем підсунути до краю столу і зсипати в підставлену глибоку миску. Також цільну крупу краще вимити : у миску налити воду, щоб вона на 2-3 сантиметри покривала крупу. Перешкодити крупу в воді (ложкою або рукою) і акуратно злити воду. Цей процес потрібно повторити 3-4 рази. Вівсяні пластівці, манку, а також подрібнені крупи — кукурудзяну, ячку і пшеничку перебирати і мити не треба.
2. Вибрати,
на чому варити кашу
:
Вода — використовується для приготування каш будь-якої консистенції з усіх видів круп.
Молоко — найчастіше використовується для варіння в'язких, солодких каш. Іноді молоко розбавляється водою.
Бульйон — використовується, в основному, для варіння гарніру.
3.
підібрати посуд для варіння каші
:
Каструля з подвійним дном
— каша в такій каструлі ніколи не пригорить, так як немає контакту з вогнем.
Каструля з товстим дном
, на відміну від звичайної каструлі, також не дасть каші пригоріти, що важливо для молочних каш.
чавунець
— ідеальна посуд для каш, що готуються в духовці (томленних, як в російській печі).
4.
вибрати в'язкість каші і відповідні пропорції
:
розсипчасті каші
— зернятко до зернятка, саме такі потрібні для гарнірів. На самому початку варіння в каструлю з крупою додати 1 чайну ложку масла. Традиційно, на 1 склянку крупи беруть дві склянки рідини. Можна орієнтуватися і так: шар рідини над крупою на початку варіння — 1 сантиметр.
В'язкі каші
— цільні або подрібнені зерна добре розварені, каша густа і однорідна. На 1 склянку крупи береться приблизно 2 склянки рідини.
рідкі каші
— найчастіше варять на молоці, співвідношення крупи і рідини залежить від типу крупи.
6.
зварити кашу
:
1. Засипати крупу в киплячу рідину.
2. Перемішувати акуратно, бажано дерев'яною ложкою.
3. Варити на маленькому вогні, додавши цукор, 1-30 хвилин в залежності від крупи (молочні менше, гречку і рис довше).
4. Навіть в солодку кашу варто додати трохи солі. Після варіння будь-яку кашу доповнить шматок вершкового масла.
5. Каструлю з гречаною і рисовою кашею укрити рушником і дати постояти 20 хвилин. Молочні каші розлити по тарілках і подавати.