⏰ Як варити гливи-скільки варити перед смаженням і до готовності?

Скільки варити гливи?

10:00
свіжі гливи почистити від забруднень, промити, варити 15-20 хвилин в підсоленій воді.
Якщо ви хочете обсмажити або згасити гливи — перед цим можна гливи не відварювати.

як варити гливи

знадобляться — гливи, сіль, вода для варіння

1. Перед варінням гливи ретельно промити під проточною водою, щоб позбутися від землі і сміття.
2. Обрізати нижню частину ніжки, так як вона важко піддається тепловій обробці і залишається жорсткою.
3. Гливи досить великі гриби, тому для зручності, перед варінням їх краще розрізати на шматочки.
4. У каструлю з холодну водою помістити гриби, додати солі по-смаку, потім поставити на плиту (варто враховувати, що при варінні гливи виділяють багато соку, тому води потрібно небагато, тільки щоб покрити гриби). Для додання грибам пікантного смаку можна додати дрібку перцю і зубчик часнику.
5. Після закипання води, варити гливи протягом 15-20 хвилин при помірному вогні. Час варіння може зрости до 25 хвилин, якщо гриби дуже великі.
6. Після того, як гливи зваряться, викласти їх в друшляк і розташувати його над раковиною, струсити, для того щоб стекли надлишки рідини. Ваші гливи зварені!

Рецепт крем-супу з глив

продукти
гливи — 300 грам
картопля — 3-4 штуки
ріпчаста цибуля — 1 голова
вершки 10-20% — 250 мілілітрів
соняшникова олія — 1 столова ложка
сіль, перець, зелень кропу або петрушки — за смаком.

приготування супу з глив
картоплю помити, почистити, порізати кубиками стороною 1 см і варити в трилітровій каструлі з 1 літром води, потім картоплю вийняти, подрібнити в блендері, додати до картопляного пюре 300 мл картопляного відвару і вершки.
гриби гливи помити, дрібно покришити, цибулину очистити від верхнього листя і дрібно порізати. Гриби гливи і цибулю обсмажувати в олії 5-10 хвилин на невеликому вогні, потім додати до картоплі. Посолити і поперчити, добре перемішати, настояти пару хвилин і посипати зеленню.

Як маринувати гливи будинку

продукти
гливи — 2 кілограми
Вода — 1,2 літра
оцет — 6 столових ложок
лавровий лист — 4 штуки
сушений кріп — за смаком
часник — 4 зубчики
суцвіття гвоздики — 10 штук
перець — 10 горошин
цукор — 2 столових ложки
сіль — 4 столових ложки

як замаринувати гливи на зиму
1. Свіжі гливи промити в холодній воді і відокремити ніжки від капелюшків (маринуються тільки капелюшки), великі гриби акуратно порізати на скибочки, дрібні грибочки залишити як є.
2. Гливи покласти в каструлю і залити підготовленою водою, додати всі спеції (крім оцту) і поставити на плиту на помірний вогонь.
3. Після закипання води додати 6 столових ложок оцту і варити протягом 30 хвилин.
4. Гарячі гриби відразу розкласти по стерилізованим банкам (при бажанні додати по столовій ложці рослинного масла) і закатати.

Фкуснофакти

— за зовнішнім виглядом гливи являють собою гриби на тонкій зігнутій ніжці з капелюшком круглої або рожковідной форми, до 30 сантиметрів в діаметрі. Верхня поверхня капелюшка гливи глянсова, сама капелюшок велика і м'ясиста. За зовнішнім виглядом гриба можна визначити його вік. Так у старих глив колір капелюшка біло-жовтий, у зрілого гриба попелясто-фіолетовий, а у молодого темно-сірий.

— гливи поділяються на звичайні і рожковідние. Головна відмінність полягає в тому, що рожковідная глива має світлим, більш жовтуватим кольором капелюшки, а пластинки у таких грибів мають сітчастим з'єднанням.

— найсприятливішим сезоном для зростання і збору глив є осінь і початок зими (з вересня по грудень), так як ці гриби добре переносять мінусову температуру. Буває, що гливи зустрічаються в травні і навіть червні, за умови холодної погоди.

ростуть гливи не на землі, а високо на стовбурах дерев, переважно на листяних, так само ці гриби зустрічаються на пнях або хмиз. Найчастіше гливи ростуть групами по кілька десятків штук, сплітаючись між собою ніжками.

— Середня вартість свіжих глив в Києві — 150 грн./1 кілограм (на червень 2017 р).

— гливи доступні цілий рік, так як ростуть не тільки в природному середовищі, а й культивуються штучно і не вимагають особливих умов для зростання.

— готові гливи можна використовувати у приготуванні перших і других страв, часто ці гриби додають в різні салати.

калорійність магазинних глив — 35-40 ккал/100 грам.

— гливи містять у своєму складі вітамін А (для зору), фолієву кислоту (відповідає за клітинне виробництво), і більшість вітамінів групи В (зростання і відновлення клітин).

— свіжі гриби зберігаються у холодильнику при температурі від 0 до +2 не більше 15 діб.

— остиглі після варіння гриби можна зберігати в морозилці , перед зберіганням упакувавши їх в поліетиленовий пакет.

користь глив обумовлена вмістом вітаміну B (дихання клітин, енергетичне та емоційне здоров'я людини), а також з (підтримка імунітету), Е (здоровий стан клітин) і D (зростання і здоров'я кісток і волосся).

як солити гливи — гарячий спосіб

продукти
гливи — 3 кілограми
велика сіль — 200 грам
часник — 5 зубчиків
перець горошком, приправи — за смаком
оцет 6% — 3 столові ложки, або оцет 9%-го оцет — 2 столові ложки.

як чистити гливи
замочити гливи в холодній воді на 1 годину, потім видалити лісове сміття, зрізати темні місця з ніжок і капелюшків глив. Кожну гливу розрізати на кілька частин і зрізати темні місця, якщо вони є. Очищені гливи готові до приготування.

як солити гливи
капелюшки глив варити 10 хвилин, перекласти в банки. Приготувати розсіл — змішати оцет, сіль, перець і спеції, додати 2 склянки води. Розсіл прокип'ятити, додати до вешенкам. Укласти в банки часник. Закатати банки з солоними вешенками, зберігати в холодильнику 7 днів. Через 7 днів солоні гливи готові!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?