Як приготувати японський місо-суп
продукти
(на 8 порцій)
бульйон Даші
(дасі) — 8 кухлів, близько 2 літрів
місо паста (на вибір: Біла, змішана або червона) — 6 столових ложок
сир тофу — 300 грамів
Вакаме (морська бура водорість) або норі (Червона морська водорість) — два листа
як варити японський місо суп
1. Відміряти 8 кухлів бульйону Даші і 6 столових ложок місо пасти.
2. Сир тофу нарізати кубиками (розмір кубика – приблизно 1 см х 1 см).
3. Замочити вакаме на 10 хвилин у воді. Якщо замінювати вакаме на норі, то вимочувати не слід.
4. Промити вакаме, нарізати смужками.
5. Довести готовий бульйон Даші до стану кипіння.
6. Додати в бульйон Даші підготовлений сир тофу.
7. Додати в бульйон Даші вакаме.
8. Всі продукти перемішати.
9. Додати в бульйон Даші 6 ложок місо пасти.
10. Ретельно розмішати суп, до повного розчинення пасти місо.
11. Суп розлити по піалах або мисочках.
12. Готовий суп можна подавати з гілочками петрушки або зеленої цибулі.
Фкуснофакти
— місо суп-одне з найвідоміших страв японської кухні. Блюдо дуже давнє (йому більше 750 років) і дуже шановане японцями. Відмінність його від тих супів, до які ми звикли варити – в тому, що його можна не їсти, а пити.
— В Україні місо продається найчастіше у вигляді пасти з дуже густою консистенцією. Отримують місо пасту методом ферментації соєвих бобів, пшениці, рису, ячменю або суміші з цих продуктів. Для ферментації використовуються цвілеві гриби особливого виду. Поряд з рисом, місо становить основу японської культури прийому їжі. На сьогоднішній день для варіння супу використовується три види місо: білий місо (в його основі – рис, пщеніца або ячмінь), червоний місо (готується шляхом ферментації соєвих бобів) і змішаний місо.
— місо суп варять на основі бульйону Даші («дасі»), основи багатьох японських соусів і супів. Бульйон складається з наступних складових: Боніто (порошок з м'яса тунця), комбу (пластинки з японських водоростей), нібоші (сушені анчоуси без солі). Всі ці продукти можна знайти в східноазіатському відділі супермаркету. Якщо цих продуктів немає у продажу — комбу можна замінити червоними водоростями норі, а анчоуси нібоші – звичайними солоними анчоусами. Але в разі використання солоних анчоусів з особливою обережністю додавайте сіль в місо суп.
— для приготування місо супу можна придбати готову суху суміш (дуже зручно: проварити в бульйоні або окропі — і основа для місо супу готова). Вартість суміші в Києві на квітень липень 2021 року — 200 грн./500 грам.
— важливо! Суп місо не слід кип'ятити після додавання готової місо пасти, оскільки він втрачає свої корисні властивості. Не варто заготовлювати місо суп про запас. Важливо приготувати стільки, скільки можна з'їсти за один раз.
— подають суп місо в маленьких піалах: спочатку випивається бульйон, а потім залишилася густа частина супу кушается за допомогою паличок.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!