⏰ як варити лобстерів і скільки часу. В яку воду класти, як правильно чистити і з чим смачно подавати

Скільки варити лобстера?

10:00
Лобстера покласти у велику каструлю з киплячою водою - важливо, щоб лобстер був у воді повністю. Разом з лобстером знову доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь до середнього і варимо 10 - 15 хвилин, прикривши кришкою.

Як варити лобстерів

1. Влити у велику каструлю холодну воду — 15-19 літрів на 3-4 кілограми лобстерів.
2. Підсолити воду, поклавши пару столових ложок солі на 1 літр рідини.
3. За бажанням для аромату додати у воду кілька лаврових листків, гілочку чебрецю або сік одного лимона.
4. Помістити каструлю з підсоленою водою на сильний вогонь, дочекатися, поки вода бурхливо закипить.
5. Щипцями взяти омара за спинку і опустити його в бурхливо киплячу воду вперед головою. Якнайшвидше закласти всіх лобстерів, якщо їх кілька.
6. Накрити кришкою каструлю з омарами, відразу засікти час і варити лобстерів за часом в залежності від ваги.
7. Перевірити готовність лобстерів декількома способами:
— готовий омар повинен бути яскраво-червоного кольору.
— вуса повинні легко видалятися.
— готове м'ясо омара має бути твердим, білим з непрозорою шкірою.
— у жіночої особини ікра повинна стати оранжево-червоною і твердою.

Суп з вареним лобстером

продукти

Лобстер — 1 кілограм
вершкове масло — 100 грам
Сметана — 1 столова ложка
Лимон — половинка лимона
морква — 2 середні морквини або 1 велика
виноградний оцет — 1 чайна ложка
пряні трави, лавровий лист, петрушка, сіль, перець — за смаком

Як варити суп з омаром
1. Моркву помити, почистити, нарізувати тонкими кружечками.
2. У 5-літрову каструлю скласти моркву, трави, омари, влити воду, виноградний оцет, всипати сіль. Варити 15 хвилин.
3. Сік лимона, вершкове масло і сметану підігріти, посолити, поперчити, кип'ятити на тихому вогні 2 хвилини, постійно помішуючи.
4. Подавати відвареного омара политим бульйоном в глибоких тарілках, окремо в соусницях подати соус.

як варити хвости лобстера

хвости лобстера покласти на робочу поверхню. По одному брати лобстера, уздовж спинки зробити ножицями розріз панцира. Варити 5 хвилин, потім відразу подавати: посипати рубаною зеленою цибулею і оливковою олією.

Фкуснофакти

— Омар і лобстер — одне і те ж.

— Перед тим як опустити омара в каструлю, потрібно закріпити його клешні гумками , інакше можна отримати травму.

Розмір каструлі для варіння омара необхідно підбирати за розміром самого омара. Зазвичай на 3-4 кілограми лобстерів потрібно близько 20 літрів води.

Зелений грудочку у хвості омара — його печінка. Вона їстівна, але її не рекомендується їсти, так як невідомо, що вживав в їжу омар до вилову. У особин лобстерів жіночої статі в хвостовій частині можна виявити ікру . У вареному вигляді вона набуває оранжево-червоний вид. Її можна їсти, але більшість людей цього не роблять.

Як обробити і їсти омара
1. Підготувати для оброблення великий гострий ніж і кулінарні ножиці.
2. З клешнею остиглого омара зняти гумки.
3. Руками відірвати клешні омара — в тому числі довгу вузьку частину, схожу на трубку, в тому місці, де вона з'єднується з тулубом.
4. Нижню, більш дрібну, частина клешні покриття і обережно відірвати, разом з прозорою субстанцією, що виходить з неї.
5. Верхню — велику частину клешні відірвати від довгої вузької частини.
6. Взяти верхню більшу частину клешні і кілька разів вдарити по її ребру тупим боком ніжка, поки тверда оболонка не розколеться.
7. Витягнути з розколотої клешні м'ясо.
8. Взяти довгу вузьку частину клешнею, схожу на трубку, зробити надріз в місці, де були приєднані клешні. У утворився надріз просунути ножиці і зробити надріз по всій довжині, щоб обробити трубку навпіл і витягти з неї м'ясо.
9. Взяти тулуб омара лівою рукою, підняти його, правою від'єднати хвіст.
10. Згорнути хвіст омара в грудку.
11. Покласти на грудку ліву руку, правою тиснути на неї, поки не з'явиться хрускіт. Краще робити це в рукавичках, щоб не пошкодити руки об жорсткий хітиновий панцир.
12. Роз'єднати панцир по лінії розлому і витягнути м'ясо.
13. У великого омара відірвати ніжки, розламати їх навпіл, щоб можна було висмоктати м'ясо.

як вибирати лобстерів
лобстерів краще купувати прямо біля річки, де їх спіймали. Омар повинен бути максимально свіжим при приготуванні, зберігати до приготування максимум добу в холодильнику. Краще вибирати лобстерів, у яких на панцирі немає подоби білої павутини. Готовий варений омар повинен пахнути солодким, хвости у них повинні бути загорнуті під тулуб. Заморожених лобстерів немає сенсу купувати — вони не володіють ні смаком, ні ароматом, ні користю свіжих.

ціна лобстерів . Оскільки омари в Україні і країнах колишнього СНД не мешкають, їх завозять тільки з далекого зарубіжжя. В Україні лобстери вважаються делікатесом, вартість 1 кілограма живих лобстерів може досягати 5 000 грн., варено-морожених — від 1 500 грн. (в середньому в Києві на червень 2020 року).

яка калорійність?
калорійність омара — 119 ккал/100 грам.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?