⏰ як варити щі зі свіжої капусти. Зелені щі зі свіжої капусти. Класичний рецепт щей зі свіжої капусти. Як варити щі зі свіжої капусти в мультиварці. Скільки варити щі. Як готувати щі - докладний опис приготування з фото.

Скільки варити щі?

10:00
щі варити 3 години і потім настоювати в ковдрі 1 годину.

Як варити щі

продукти
Капуста білокачанна — 300 грам
яловичина на кістки — 700 грам
картопля — 3 великих картоплини
ріпчаста цибуля — 1 голова
морква — 1 штука
помідори — 2 штуки
Петрушка і зелена цибуля — по половині пучка
лавровий лист — 2 листочка
рослинна олія — 2 столові ложки
сіль — 1 столова ложка

Рецепт
1. У 4-літрову каструлю налити 3 літри води, поставити каструлю на вогонь.
2. Викласти яловичину в каструлю з холодною водою.
3. Посолити бульйон (на початку варіння, щоб бульйон вийшов наваристим), додати лавровий лист.
4. Варити м'ясо для щей 1,5 години на тихому вогні під кришкою, періодично знімаючи піну.
5. Картоплю помити і очистити, нарізати кубиками стороною півтора сантиметра.
6. З качана капусти зняти брудні листя, відрізати 300-грамовий шматок і нашаткувати його тонкими смужками.
7. Як тільки м'ясо зварилося — вийняти його з каструлі, трохи остудити, розділити на шматочки і повернути в бульйон.
8. Додати в каструлю капусту.
9. Через 5 хвилин після додавання капусти додати картоплю, варити 15 хвилин.
10. Моркву і цибулю очистити. Цибулю дрібно порубати.
11. Моркву натерти на крупній тертці.
12. Помідори нарізати кубиками.
13. Нагріти сковорідку, налити олію, викласти цибулю, обсмажувати, помішуючи, 7 хвилин на середньому вогні без кришки.
14. Додати до цибулі моркву, перемішати і обсмажувати ще 7 хвилин на середньому вогні без кришки.
15. Додати помідори і тушкувати ще 5 хвилин.
16. Додати зажарку в бульйон і варити щі 7 хвилин.
17. Порубати зелень, викласти в миску.
18. Ваші щі зварені! Для того, щоб щі були більш наваристими, рекомендується щільно закрити каструлю з щами кришкою і обернути ковдрою на 1 годину.

подавати щі зі свіжої капусти з зеленню і сметаною. Також до щам відмінно підійдуть грінки і свіжий хліб, який можна подрібнити і додати в суп.

як готувати щі в печі
можна за таким же рецептом приготувати в духовці
1. Зварити бульйон з яловичини, потім м'ясо розібрати на шматочки, додати сіль і перець.
2. Додати в бульйон нарізану капусту, через 15 хвилин картоплю.
3. Поки варяться овочі, почистити і нарізати цибулю; обсмажити його на олії протягом 7 хвилин (можна обсмажити в печі при температурі 220 градусів).
4. Помідори вимити, очистити і викласти до цибулі — смажити ще 5 хвилин.
5. Додати овочеву зажарку в бульйон.
6. Піч добре розтопити і остудити до 140 градусів.
7. Перелити киплячі щі в чавунець, поставити його в піч.
8. Залишити щі на 3-4 години в печі до тих пір, поки температура не опуститься до 80 градусів.
Ваші щі з печі готові!

як варити щі в мультиварці

продукти для приготування щей в мультиварці — ті ж, що і для щей в каструлі
1. Очистити цибулю і моркву, цибулю дрібно порубати, моркву потерти на крупній тертці.
2. Налити в мультиварку рослинне масло, викласти цибулю і моркву, обсмажити на режимі «жарка» або «випічка» 15 хвилин.
3. М'ясо нарізати, викласти до овочів, тушкувати разом з овочами 30 хвилин.
4. Додати в мультиварку тонко нарізану капусту, почищену і нарізану кубиками картоплю, подрібнені помідори.
5. Залити до максимуму холодною водою, посолити і додати перець.
6. Виставити мультиварку на режим « гасіння» і варити щі 1,5 години.
7. Для ефекту настояних, т. зв. « добових», щей залишити мультиварку включеною на режимі підтримки тепла протягом 12-14 годин.

Фкуснофакти

чим можна замінити помідори в щах зі свіжої капусти
помідори в щах допустимо замінити томатною пастою (1 помідор — 1 столова ложка томатної пасти).

що можна додати до щам зі свіжої капусти
за бажанням, можна використовувати в щах зі свіжої капусти болгарський перець, консервовану квасолю.

як зварити наваристі щі
щоб зварити наваристі щі, рекомендується використовувати яловичину середньої жирності — філейний край або грудинку. Жир рекомендується зрізати до варіння м'яса і на ньому обсмажувати на ньому цибулю. Для цього розігріти на середньому вогні сковорідку, викласти нарізаний жир, розтопити його, відсунути до краю сковорідки і викласти цибулю. Лук смажити до золотистого кольору. Зажарку для навару, видаливши шкварки, додати в щі за 7 хвилин до готовності.

— щі як перша страва готувалися дуже давно; вони відомі на Русі з 11 століття.

— якщо для приготування щей використовується качан свіжої молодої капусти, то її можна закласти через 10 хвилин після додавання до щам картоплі: листя молодої капусти м'які, і вони варяться швидше листя зимових сортів капусти.

— при приготуванні щей з помідорів бажано зняти шкірку, так як вона не розварюється. Для того, щоб зняти шкірку було легко, з боку плодоніжки необхідно зробити хрестоподібний надріз, опустити томат в киплячу воду на 1 хвилину, вийняти з води, злегка остудити і акуратно видалити шкірку з плоду.

— при підготовці засмажкою до щам, до них можна додати 3 столові ложки тертого кореня петрушки і кореня селери. Вони мають приємний запах, а також надають щам гострий трав'яний присмак.

— щі без додавання м'яса (їх називають ще порожні щі) можна готувати в період постів. Тоді не слід додавати ні м'яса, подавати щі слід без сметани, а для додання щам наваристості, слід обсмажити цибулю, моркву, томатну пасту або помідори на рослинному маслі.

— щі зі свіжої капусти можуть зберігатися в холодильнику 4 дні в ємності під кришкою.

— калорійність щей зі свіжої капусти — 42 ккал/100 грам.

— вартість продуктів для приготування щей зі свіжої капусти в середньому в Києві на липень 2019 року — від 225 грн./каструля щей.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?