класичний рецепт
Продукти на 5 порцій (близько 1300 грам)
буряк — 300 грам
морква — 200 грам
картопля — 300 грам
квашена капуста — 150 грам
солоні огірки — 150 грам
цибуля салатний — 100 грам
зелений горошок — 200 грам
сіль, рослинна олія, перець — за смаком
зелена цибуля — кілька гілочок
як готувати
1.
відварити буряк
від 40 хвилин до 2 годин залежно від розміру,
картопля
20-25 хвилин і
морква
20-25 хвилин. Буряк вариться окремо від моркви і картоплі, щоб її не забарвити. Однак якщо покласти
буряк в пакет
, можна варити все овочі в 1 каструлі, у міру готовності виймаючи їх.
2. Почистити і порізати цибулю півкільцями.
3. Цибулю дрібно нарізати.
4. Солоні огірки порізати кубиками.
5. Квашену капусту, якщо велика — порізати.
6. Почистити моркву і нарізати кубиками.
7. Почистити буряк, нарізати кубиками. Щоб буряк не забарвила інші продукти, її потрібно заправити рослинним маслом.
8. Картоплю нарізати кубиками.
9. Злити з банки зеленого горошку сік.
10. Змішати в мисці всі інгредієнти.
11. Посолити, заправити олією і добре перемішати.
12. Прикрасити зеленою цибулею.
як варити овочі для вінегрету в пароварці
для того щоб овочі для вінегрету зварилися в пароварці одночасно, потрібно правильно розкласти їх по полицях в залежності від швидкості варіння. Температура пара вище температури окропу, з цього буряк, як самий довго — вариться овоч потрібно порізати шматками і укласти на нижній ярус для того, щоб вона найбільше контактувала з парою. Морква цілком укласти на другу полицю, а картопля, нарізати великими шматками укласти на третю. Буряк нарізаний шматками вариться приблизно 40 хвилин, морква і різана картопля варяться приблизно 30 хвилин, але з — через те, що всі ці овочі знаходяться один одного вище, всі вони будуть готові одночасно.
Фкуснофакти
скільки варити буряк на вінегрет? — мабуть, найпопулярніше питання щодо рецептури популярного страви. Відповідаємо: 40 хвилин середню буряк цілком і 20 хвилин, якщо порізати буряк на шматочки.
Рецептура вінегрету з роками змінюється . Часто в салат додається дрібно порубана оселедець, але в цьому випадку квашена капуста не використовується, а цибулі і вареної картоплі кладуть більше. Часто замість традиційного рослинного масла використовують інші заправки, майонез, гірчицю і навіть йогурт.
— В традиційний склад вінегрету входять наступні продукти: варена картопля, буряк, морква, охолоджені солоні огірки, ріпчаста цибуля і квашена капуста. Все нарізається для страви в рівних пропорціях, за винятком моркви і цибулі. Перший продукт використовується в меншій кількості, а цибулі, навпаки — більше. Заправляється салат сіллю, перцем, невеликою кількістю рослинного масла і тривідсотковим оцтом. Іноді додається зелень.
— Назва страви — вінегрет — запозичене з французької кухні. Тільки на відміну від сучасного салату, у Франції vinaigrette називається класичний соус, до складу якого входить виноградний оцет і оливкове масло.
— якщо в складі вінегрету є солоні огірки , приправлені маслом, то вінегрет вважається швидко псується — зберігати максимум добу.
— незвично приготування вінегрету з запечених продуктів. Останнім часом цей спосіб вважається популярним. Особливість його в тому, що продукти, замість того щоб варити, запікають у фользі в духовці — тоді блюдо виходить більш ароматним.