Рецепт з вареними соєвими бобами
продукти
Соєві боби — 100 грам
печериці — 20 грам
сир твердих сортів — 50 грам
вершки — 200 грам
Цибуля ріпчаста — половина головки
часник — 1 зубчик
чорний перець мелений — за смаком
сіль — за смаком
вершкове масло — 1 столова ложка
Як приготувати соєві боби
1. Боби вимити і замочити в холодній кип'яченій воді на 12 годин.
2. Воду злити.
3. Боби викласти в каструлю і залити водою так, щоб вона з запасом на 2 сантиметри їх покривала.
4. Накрити каструлю кришкою і варити на слабкому вогні 1,5 години.
5. Додати сіль за 15 хвилин до готовності.
6. По готовності зняти каструлю з вогню, злити воду.
7. Цибулю і часник очистити, дрібно нарізати.
8. Печериці нарізати смужками.
9. Розтопити вершкове масло на сковороді, додати цибулю, часник, печериці, перець, сіль і злегка обсмажити на слабкому вогні до появи «золотистості».
10. Додати в сковороду боби і готувати ще 5 хвилин, помішуючи.
11. Додати вершки і тушкувати ще 10 хвилин.
12. Сир натерти на дрібній тертці. Додати в сковороду і тушкувати боби ще 3 хвилини.
Фкуснофакти
— калорійність соєвих бобів — 122 ккал/100 грам.
— користь соєвих бобів обумовлюється вмістом у них калію (забезпечує водно-сольовий баланс), заліза (підтримує хороший імунітет, бере участь в процесі росту, забезпечує транспортування кисню в організмі), кальцію (формування кісток), магнію (бере участь у виробленні енергії, побудові кісткової тканини, синтезі білків), фосфору (забезпечує нормальне функціонування нервової системи), цинку (сприяє поліпшенню пам'яті, важливий для мозку, шкіри, нервової системи), а також вітаміну А (сприяє нормальному функціонуванню імунної системи, боротьби з шкірними захворюваннями), В1 (необхідний для нормального кровообігу), В2 (необхідний для підтримки здоров'я шкіри, нігтів, волосся), В6 (покращує обмін речовин), з (необхідний для кровотворення), Е (уповільнює процес старіння, благотворно впливає на кровообіг).
— не рекомендується додавати соду при варінні бобів. Це прискорить варіння, але при додаванні соди руйнуються вітаміни, які містяться в бобах, і з'являється специфічний присмак.
— Соєві боби відмінно поєднуються з овочами і зеленню.
— ознака готовності соєвих бобів — їх м'якість.
— термін зберігання соєвих бобів — 1 рік при температурі 0-10 градусів.
— Середня вартість соєвих бобів в Києві на червень 2017 року — від 50 грн./кілограм.