Як варити цвітну капусту
знадобляться — цвітна капуста, вода
1. Цвітну капусту очистити від листя, вирізати темні місця на суцвіттях і помити.
2. Розрізати капусту уздовж качана.
3. Розділити кольорову капусту на суцвіття.
4. У каструлю налити воду і поставити на вогонь.
5. Посолити воду.
6. Викласти капусту в закипілу воду.
7. Влити оцет у воду, щоб капуста не потемніла при варінні.
8. Варити капусту на середньому вогні при середньому бурлінні 20 хвилин.
9. Цвітну капусту викласти в друшляк, щоб скла вода.
ваша цвітна капуста зварена!
Як варити кольорову капусту в мікрохвильовці
1. Цвітну капусту (500 грам) промити, відокремити суцвіття і покласти їх в посуд, яка підходить для мікрохвильовки суцвіттями в центр, стеблами від центру.
2. Додати невелику кількість води, помістити посуд в мікрохвильовку, прикривши попередньо кришкою для СВЧ.
3. Варити на потужності 800 ват 5 хвилин - 7 хвилин.
4. Посолити, варити ще 4 хвилини.
Як варити кольорову капусту в мультиварці на пару
1. Цвітну капусту добре вимити, розділити на невеликі суцвіття і викласти в лоток мультиварки.
2. Налити в ємність достатньо води, щоб капуста була наполовину покрита, і закрити кришкою.
3. Готувати 20 хвилин при режимі « Пароварка».
як варити кольорову капусту на пару
1. Спочатку слід підготувати посуд. Для готування на пару потрібна пароварка або нескладна конструкція з каструлі і металевого сита.
2. Цвітну капусту ретельно вимити, розібрати на невеликі суцвіття, викласти в сито і накрити кришкою.
3. Поставити на вогонь, воду закип'ятити.
4. Варити капусту до готовності, перевірити яку можна ножем.
5. Перед вживанням злегка присолити.
як варити цвітну капусту перед смаженням
цвітну капусту перед смаженням варити необов'язково, але якщо стебла великі, то варіння посприяє їх розм'якшення.
1. Вимити качан цвітної капусти, прибрати листочки.
2. Розібрати капусту на суцвіття.
3. Поставити каструльку з водою на плиту, воду налити з розрахунком повного покриття суцвіть капусти.
4. Воду закип'ятити і посолити.
5. Опустити капусту.
6. Варити до напівготовності 7 хвилин на слабкому вогні.
7. Зняти з вогню і промити холодною водою, використовуючи друшляк.
8. Капуста готова до смаження.
як зварити щі з цвітної капусти
продукти щей з цвітної капусти
цвітна капуста — 300 грам свіжої або 500 грам замороженої
курка (жирна, на бульйон — стегенця або стегенця) — 200 грам
картопля — 3 штуки
Цибуля ріпчаста — 1 штука
морква — 1 штука
помідор — 1 штука
часник — 2 зубці
Зелень, базилік, сіль, перець — за смаком
як зварити щі з цвітної капусти
1. У 5-літрову каструлю налити 4 літри води, поставити на вогонь і при закипанні викласти курку, варити 20 хвилин, потім викласти і остудити м'ясо, відокремити від кісток і повернути в бульйон.
2. Моркву, часник і цибулю почистити і порізати, обсмажити на олії, додати в бульйон.
3. Картоплю почистити і порізати кубиками, додати в бульйон; капусту розділити на маленькі суцвіття, додати в бульйон.
4. Посолити щі і додати посічену зелень.
5. Помідор обдати окропом, очистити від шкірки, порізати і додати до щам.
6. Варити щі ще 10 хвилин.
подавати суп з цвітної капусти з зеленню і сметаною.
цвітна капуста на зиму
що потрібно для заготівлі цвітної капусти на зиму
Капуста — 2 кілограми
1 літр води
оцет 9% — половина столової ложки
сіль — 2 столові ложки
цукор — 2 столові ложки
Гвоздика — 5 штук
кріп і петрушка — по 5 гілочок
як маринувати цвітну капусту на зиму
1. Розділити кольорову капусту на суцвіття.
2. Опустити суцвіття в підсолену киплячу воду, варити 10 хвилин.
3. Відкинути кольорову капусту на друшляк, остудити холодною водою.
4. Капусту розкласти по стерилізованим банкам, укладаючи шарами через кріп і петрушку.
5. Залити гарячим маринадом (змішати воду, сіль, цукор, гвоздику, закип'ятити, вимкнути вогонь і додати оцет).
6. Простерилізувати банки з капустою — 10 хвилин.
відварювати кольорову капусту краще в емальованому посуді.
Фкуснофакти
як надати цвітній капусті білий колір?
можна надати цвітній капусті білосніжний колір. Для цього її потрібно зварити у відкритій каструлі з додаванням:
— або молока (300 мл на 2 л води);
— або 1 чайної ложки лимонного соку;
— або декількох кристаликів лимонної кислоти;
— або оцтової есенції.
в якій воді варити кольорову капусту?
варити кольорову капусту необхідно в невеликій кількості води під кришкою в емальованій каструлі. Зварену капусту після закінчення варіння слід викласти з каструлі.
користь і енергетична цінність цвітної капусти
білка і аскорбінової кислоти в цвітній капусті більше, ніж в білокачанної. Всього 50 грам цвітної капусти досить для того, щоб забезпечити організм людини вітаміном С.
цвітна капуста ефективна при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту (тяжкість в шлунку, гастрит, виразка шлунка), ендокринних, дихальних хворобах і при захворюванні сечовивідних шляхів.
дуже корисна кольорова капуста дітям.
термін зберігання свіжої цвітної капусти — не більше 10 днів. Термін зберігання замороженої цвітної капусти — не більше 2 місяців.
калорійність цвітної капусти
цвітна капуста вважається низькокалорійним продуктом. У 100 грамах цвітної капусти міститься 21 кілокалорія.
як вибирати свіжу цвітну капусту
Качан повинен бути однорідного білястого кольору, що не в'ялим, зі свіжим листям. Заморожену капусту краще вибирати в прозорому пакеті — капуста повинна бути без снігу, теж світлого кольору і середніми суцвіттями.
ціна цвітної капусти
Ціна за 1 кілограм свіжої цвітної капусти — від 125 грн., замороженої — від 100 грн. (дані на червень 2017 року). Враховуйте, що купуючи свіжу кольорову капусту, ви вибираєте велику користь, але за рахунок листя і качана меншу вагу обробленого продукту. А вибираючи заморожену кольорову капусту — меншу користь, але зрозумілу кількість і зручність приготування.
подивіться рецепти підливи до цвітної капусти!
цвітна капуста відварна з молочним соусом
продукти
цвітна капуста — 450 грам (заморожена)
Молоко — 1,5 склянки
вершкове масло — 50 грам
томатне пюре — столова ложка
борошно — 1 столова ложка
часник — два зубці
сіль — 1,5 чайні ложки
Вода — 1 літр
підготовка продуктів
1. Муки столову ложку підсмажити 2 хвилини на сковорідці без масла. Борошно придбає горіховий запах.
2. Очищені два зубці часнику подрібнити.
3. Молоко підігріти до 60 градусів.
приготування цвітної капусти
1. Цвітну капусту відварити. Для цього 450 грам суцвіть помістити в окріп, підсолений чайною ложкою солі. 5 хвилин варити.
2. Воду злити, а суцвіття залишити в друшляку.
приготування соусу
на кожному етапі приготування обов'язково помішувати інгредієнти.
1. Нагріти сковорідку і розпустити 50 грам вершкового масла. Вогонь — маленький.
2. Додати томатне пюре, дрібку солі, підсмажене борошно.
3. Маленькими порціями вливати молоко, не припиняючи нагрівання.
4. Варити 5 хвилин після додавання останньої порції молока
5. Додати часник, розмішати, відразу припинити нагрів.
на тарілку викласти суцвіття капусти і полити соусом.