⏰ як варити цибулю-порей?

Скільки варити цибулю-порей?

10:00
Лук-порей варити 10 хвилин.

Суп-крем з цибулі-порею

продукти
цибуля-порей — 300 грамів
картопля — 3 штуки (середні)
Молоко — 0,6 літрів
Паприка — 6 грамів
сіль — за смаком

Як варити суп-крем з цибулі порею
1. Картопля вимити, гарненько обсушити за допомогою паперових рушників.
2. Помістити картоплю в духову шафу, запекти.
3. Дрібно порізати цибулю порей.
4. Вилити на сковорідку масло, злегка підсмажити цибулю.
5. Картоплю очистити, порізати кубиками стороною 1 сантиметр.
6. Підготовлену картоплю, тепле молоко і цибулю порей помістити в блендер.
7. Збити продукти в однорідну масу.
8. Закип'ятити суп, додати сіль.
9. Прикрасити готовий суп з цибулі-порею паприкою.

Пюре з цибулею пореєм

продукти
цибуля порей — 0,5 кілограма
яловичий бульйон — 0,5 літра
Сир плавлений — 100 грамів
перець болгарський солодкий — 1 штука
Масло (оливкова або соняшникова) — 2 столові ложки
ріпчаста цибуля — 2 штуки
часник — 1 зубок
зелена цибуля — 1 штука

як варити цибульне пюре з цибулі-порею
1. Очистити і подрібнити цибулю і болгарський перець, у перцю видалити насіння і плодоніжки.
2. Часник очистити і подрібнити за допомогою ножа або часникового Преса.
3. Вимити, обсушити і порізати невеликими шматочками цибулю-порей і зелену цибулю.
4. Розігріти сковорідку, налити олію і викласти всю цибулю і болгарський перець.
5. Додати трохи бульйону, згасити овочі 10 хвилин.
6. Тушковані овочі покласти в окрему каструлю, додати ще трохи бульйону.
7. Варити суп до м'якості цибулі порею 7-10 хвилин.
8. Розігріти бульйон, викласти в нього плавлений сир і розчинити сир за допомогою блендера.
9. Підготовлений сир додавати в суп найтоншої цівкою, продовжуючи безперервно помішувати.
10. Посолити і поперчити пюре, за смаком можна додати сметану.

Фкуснофакти

— цибуля-порей називають царським овочем. Він відомий людству з давніх часів. У Стародавньому Єгипті, Римі та Греції цибулю-порей вважався одним з найбільш значущих овочів. В Європу цибулю-порей прийшов в епоху Середньовіччя. Українці стали вирощувати його тільки в ХХ столітті. Лук-порей вважався їжею для знатних і багатих людей. Зелень цибулі використовувалася в якості салату, а безбарвна частина застосовувалася в самих різних стравах в якості приправи. Лук-порей займав чільне місце навіть на столі римського імператора Нерона.

для приготування страв використовують основи листя цибулі. Листя мало придатні в їжу через надмірну жорсткості. А помилковий стебло і помилкова цибулина – надзвичайно смачні. Смак їстівної частини цибулі порею — злегка гоструватий (в порівнянні з ріпчастою цибулею, смак ніжніший). Страви з доданим в них цибулею пореєм, крім пікантного смаку, набувають своєрідний аромат. У порівнянні зі звичним ріпчастою цибулею, порей містить багато соку. Дуже гарні варені цибулини цибулі-порею як супова приправа.

Батьківщина цибулі-порею — Західна Азія. Саме звідти рослина потрапила в країни Середземномор'я. Дикоростучий вид цибулі порею-Виноградна цибуля. Порей — стародавня культура, оскільки широко використовувався в античних державах.

— Подагра, сечокам'яна хвороба, ожиріння, розумовий і фізичний стомлення — ось далеко не повний список захворювань і хворобливих станів, при яких показано вживання цибулі порею. Порей стимулює травлення, покращує апетит, уповільнює прояви атеросклерозу в судинах. Завдяки фолієвої кислоти, порей дуже корисний вагітним жінкам. Але цибуля-порей має і протипоказання. Не можна їсти порей в сирому вигляді особам з виразковою хворобою шлунка.

— цибуля-порей є одним з символів Уельсу . За переказами, Давид валлійський у війні з саксами наказав своїм воїнам прикріпити цибулю-порей до шоломів. Це дозволило відрізнити своїх від ворогів.

— цибуля-порей — герой казки Джанні Родарі « Чиполліно». Лук-порей володів такими довгими і міцними вусами, що на них можна було сушити білизну!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?