Як варити піті
продукти
на 5-літрову каструлю
сушений горох нохуд (великий) — 200 грам
Баранина — (грудинка, шия, гомілки) — 500 грам
курдючне сало — 70 грам
картопля — 3 бульби
ріпчаста цибуля — 2 голови
свіжа алича — 100 грам (можна замінити на 50 грам сушеної)
помідори — 3 штуки (можна замінити на 2 столових ложки томатної пасти)
мелений імбир — за смаком
перець — за смаком
сіль — пів чайної ложки
Як варити піті
1. Залити горох холодною водою, щоб вона повністю покривала його, залишити на ніч.
2. Баранину помити в прохолодній проточній воді, нарізати кубиками товщиною 3 сантиметри.
3. Рівномірно розкласти по порційних горщиках баранину і вимочений горох, щоб горщики були заповнені на половину.
4. Залити м'ясо і горох в кожному горщику склянкою окропу.
5. Помістити закриті горщики в розігріту до 190 градусів духову піч на 40 хвилин.
6. Ріпчасту цибулю почистити, нарізати дрібними кубиками.
7. Картоплю помити, почистити, нарізувати квадратиками завтовшки 2 сантиметри.
8. Сало нарізати брусочками довжиною 3 сантиметри, товщиною — 5 міліметрів.
9. Аличу помити, нарізати на шматочки товщиною приблизно 1 сантиметр.
10. Помідори залити на 5 хвилин окропом, вийняти з окропу, зняти шкірку, нарізати кубиками товщиною 2 сантиметри.
11. Вийняти горщики з духовки, розкласти в кожен горщик нарізану цибулю, картоплю, аличу, сало, помідори, дрібку імбиру, перцю, солі, при необхідності долити півсклянки води.
12. Прибрати горщики назад в духову піч на 30 хвилин.
ваш суп піті зварений!
Фкуснофакти
— Суп піті — популярне азербайджанське блюдо з гороху нохуд і баранини. Суп готують і подають в порційних горщиках.
— якщо суп піті має густу консистенцію, його їдять виделкою, якщо рідку — ложкою.
—у Вірменії суп піті відомий під назвою « путук».
— звичайний колотий горох не годиться для піті, тому що він розм'якне і перетвориться в кашу.