⏰ скільки варити екан-простий рецепт десерту і таймер варіння

Скільки варити екан?

40:00
Змішати півсклянки води і крохмаль. Змішати в каструлі воду і агар-агар. Заважати до закипання. У каструлі змішати 2/3 склянки цукру і пасту з бобів, зменшити вогонь. Прибрати піну, заважаючи варити 5 хвилин. Залити в каструлю розчинений крохмаль. Тримати на сильному вогні 5 хвилин. Зняти з плити, опустити каструлю в крижану воду, перемішати, остудити. Прибрати на 3 години в холодильник. Застиглий сік порізати на порції.

Як варити екан

продукти
цукор — 2/3 склянки
Вода — 500 мілілітрів
Червона бобова паста — 200 грам
крохмаль кузу — 3 чайної ложки
Кантен порошок (агар-агар) — 4 грами

Як варити екан
1. Змішати в мисці 100 мілілітрів води і крохмаль.
2. Змішати в каструлі 400 мілілітрів води і кантен порошок (агар-агар), помістити на сильний вогонь і заважати до закипання.
3. У каструлю покласти цукор і пасту з бобів, перемішати, зменшити вогонь.
4. Прибрати піну, варити на слабкому вогні ще 5 хвилин, помішуючи ложкою.
5. Вміст каструлі поступово вилити в чашку з розчиненим крохмалем, змішати.
6. Перелити в каструлю, помістити на конфорку і потримати на сильному вогні 5 хвилин, при цьому весь час заважати, торкаючись дна каструлі.
7. Зняти з конфорки, опустити каструлю в крижану воду, перемішати суміш, остудити.
8. Перелити в чашку, прибрати на 3 години в холодильник.
9. Застиглий екан розрізати на порції.

Фкуснофакти

— Екан — традиційна японська солодкість, схожа на желеподібну пастилу. В основі приготування лежить натуральний желеобразующий продукт агар-агар і паста або порошок з червоних (іноді білих) бобів.

— у екана з білих бобів молочний напівпрозорий колір і м'який аромат, тому в нього часто додають порошок зеленого чаю.

— для начинки екана використовують каштан, скибочки хурми, батат, боби адзукі, інжир. Існує різновид екана з сіллю. Замість цукру іноді додають мед.

— винайшли екан китайці приблизно в X столітті. Про агар-агар тоді не знали і замість желатину використовували екстракт з овечих хрящів і жив. До Японії ласощі привезли буддисти в XII столітті, вони ж замінили тваринний желатин на рослинний (з бобів адзукі і борошна), так як їх філософія не дозволяла вбивати живих істот. Агар-агар з'явився тільки в XIX столітті і став незмінним компонентом екана.

— Агар-агар, який використовується для приготування екана — це драглистий продукт, який отримують при високій температурі з червоних і бурих водоростей. Рослинний замінник желатину, застосовується в харчовій промисловості. В Японії часто випускається під назвою Кантен порошок. Агар-агар ділять на два сорти: вищий (білий або світло-жовтий) і перший (жовтий і темно-жовтий). Ціна агар-агару — від 95 грн. за 40 грам (на липень 2020 року).

— калорійність екана — 161 ккал/58 грам (1 порція), що приблизно дорівнює половині плитки шоколаду. — Японський поет Кенкіті Кусомото зазначив, що смак класичного екана не повинен бути занадто солодким, ласощі повинні мати привабливий зовнішній вигляд і повинні бути зроблені вручну.

— вартість продуктів для приготування Екан — 100 грн. (вартість в середньому в Києві на липень 2020 року).

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?