Як варити гороховий суп
продукти
свинячі копчені реберця — 400 грам
Горох — 250 грам (1 склянка колотого)
ріпчаста цибуля — 2 голови
морквина — 1 штука
картопля — 3 бульби
корінь петрушки — 1 штука
Петрушка — пучок
лавровий лист — 4 штуки
Масло рослинне — 1/5 склянки
сіль — за смаком
перець — 3-4 горошини
підготовка продуктів
1. Горох помити і залити водою, накрити і запарити окропом, після охолодження прибрати в холодильник на 5-6 годин (можна протягом ночі).
2. Після того, як пройде час замочування гороху, свинячі ребра розрубати навпіл і промити в холодній проточній воді.
3. Почистити від шкірки 2 цибулини, одну розрізати навпіл, другу нашаткувати.
4. Помити і почистити корінь петрушки, моркву, картоплю.
5. Корінь петрушки нарізати соломкою товщиною кілька міліметрів, картопля кубиками товщиною приблизно 2 сантиметри, моркву натерти.
6. Петрушку вимити і подрібнити.
Як варити гороховий суп в каструлі
1. Вимочений горох викласти в каструлю 5 літрів, залити свіжою водою і помістити на тихий вогонь, варити 40 хвилин.
2. Свинячі ребра покласти в прохолодну воду і дочекатися закипання.
3. Злити воду, промити м'ясо, залити свіжою водою і знову поставити на конфорку.
4. У каструлю покласти горошини чорного перцю, половину почищеної цибулини, тримати на середньому вогні 1 годину після закипання.
5. Нарізану цибулю, що залишився, корінь петрушки, моркву обсмажувати на середньому вогні на сковороді, попередньо розігрів масло, 5-8 хвилин.
6. Вийняти з м'ясного бульйону половину цибулини, вона більш не годиться в їжу.
7. Закласти нарізану картоплю, варити 10 хвилин.
8. Додати смажені овочі, лаврове листя, сіль, варити ще 10-15 хвилин. 9. Нарізану петрушку покласти в суп і залишити настоятися на тихому вогні 10 хвилин.
як варити гороховий суп в мультиварці
1. На дно мультиварки вилити масло, включити режим «Жарка».
2. Смажити свинячі реберця 10 хвилин. 3. Покласти в мультиварку нарізані цибулю, моркву, корінь петрушки і смажити ще 5 хвилин. 4. Відключити режим « Жарка», закласти в мультиварку горох і нарізану картоплю, залити водою, щоб до краю залишалася відстань в три пальці.
5. Накрити кришкою, включити режим « гасіння» на 1,5 години.
9. Засипати нарізану петрушку, посолити і тримати на режимі «Підігрів» ще 10 хвилин.
Фкуснофакти
— гороховий суп готують з давніх-давен. Згадка про нього можна зустріти в комедії «птиці» давньогрецького комедіографа Аристофана, поставленої в 414 році до нашої ери.
— щоб домогтися смаку горохового супу, яким кухарі годували в дитсадках, потрібно використовувати нерафіновану соняшникову олію.
— щоб горох швидше розварився, краще купувати колоті зерна. Можна додати в суп щіпку харчової соди, вершкове мало або соняшникова. Уповільнює розварювання гороху сіль, тому солити краще в кінці готування.
— калорійність горохового супу — 109 ккал/100 грам. Знизити калорійність можна, використовуючи курячий бульйон без використання шкіри.
— у гороховий суп за смаком можна додати каррі, кмин, імбир, лимонний сік.
— своїм смаком гороховий суп зобов'язаний копченостям, тому для збереження смакових якостей страви рекомендується використовувати саме їх, а не свіже м'ясо.
скільки гороху класти в суп
— на 5-літрову каструлю вистачить склянки гороху — враховуйте, що горох практично не збільшується при варінні.