Як варити суп сото
продукти
куряча грудка — 200 грам
Рис — 150 грам
часник — 3 зубці
Лемонграсс — стебло
зелена цибуля — стрілка
корінь галангала — 5 сантиметрів
помідор — штука
Проростки сої — 100 грам
мелена куркума — чайна ложка
Лайм — штука
мелений коріандр — чайна ложка
Кокосове молоко — 1 стакан
чилі-порошок — чайна ложка
рослинна олія — 30 мілілітрів
сіль — пів чайної ложки
мелений перець (білий або чорний) — на кінчику ножа
Як варити суп сото
1. Налити в каструлю 2 літри води, помістити на сильний вогонь, дочекатися закипання.
2. Курку помити, покласти в каструлю з киплячою водою, варити на середньому вогні 30 хвилин після закипання.
3. Варену курку дістати з бульйону, м'ясо відокремити від кісток, філе розділити руками на невеликі шматочки.
4. Зелену цибулю помити, нарізувати кільцями.
5. Помідор помити, розділити на 4 однакових частини.
6. Лемонграс помити, відокремити білу частину стебла, нарізати її смужками довжиною 1 сантиметр.
7. Корінь галангала помити, нарізати кружечками завтовшки 3 міліметри.
8. Покласти в блендер часник, галангал, куркуму, коріандр, столову ложку рослинної олії, перемолоти до однорідної жовтої пасти.
9. У глибокий сотейник налити олію, що залишилася, помістити на середній вогонь, нагріти протягом 1 хвилини.
10. Покласти в розігрітий сотейник нарізаний лемонграсс і жовту пасту зі спецій, смажити 5 хвилин, помішуючи.
11. Влити в сотейник з пастою курячий бульйон, перемішати, дочекатися закипання.
12. Покласти в сотейник з бульйоном шматочки помідора, нарізану цибулю, тримати на середньому вогні 20 хвилин.
13. Влити в бульйон кокосове молоко, покласти сіль і перець, дочекатися закипання, готувати 3 хвилини, прибрати з конфорки.
14. В окрему каструлю налити півлітра води, закип'ятити, прибрати з вогню.
15. Опустити на хвилину в окріп проростки сої, перекинути в друшляк і обполоснути під холодною водою.
16. В окрему каструлю налити 500 мілілітрів води, додати дрібку солі, покласти рис, поставити на середній вогонь, після закипання варити 20 хвилин — вода повинна випаруватися.
17. Варений рис спресувати в формі невеликих циліндрів — кетупатов, потім кожен кетупат нарізати так, щоб вийшли овальні пелюстки.
18. Розкласти по тарілках проростки сої, куряче м'ясо, рисові кетупапи, залити бульйоном, видавити сік лайма.
подавати суп, виклавши в нього кетупати.
Фкуснофакти
— Сото — національний індонезійський суп з бульйону, м'яса, овочів і спецій. Найпопулярніший варіант супу Сото — сото-айам. Це Жовтий пряний курячий суп, який зазвичай подають у всіх Кафе Індонезії. Жовтий колір досягається за рахунок використання куркуми.
— Сото суп поширений по всій Індонезії від острова Суматра до провінції Папуа. Його можна замовити в дорогих ресторанах, дешевих кафе і вуличних лотках. — Сото суп зазвичай подають з вареним рисом, загорнутим в бананові листи, і до кетупату.
— Кетупат — це галушки з спресованого вареного рису, упаковані в мішечки з пальмового листя.
— рисові галушки в супі можна замінити рисової або «скляній» локшиною.