Як варити дубовики
знадобляться — дубовики, вода, сіль
1. Дубовики очистити від лісового сміття, зішкребти землю, зрізати нижній землистий край ніжки, промити в прохолодній проточній воді.
2. Великі дубовики розрізати навпіл.
3. Влити 2-3 літри свіжої води в каструлю, покласти дубовики, гриби повинні повністю опинитися під водою, помістити на середній вогонь, довести до закипання, варити дубовики 10 хвилин, посолити воду.
4. Злити з каструлі з дубовиками воду, налити свіжу прохолодну воду, дочекатися закипання, варити 20 хвилин.
Як маринувати дубовики
що потрібно для маринування дубовиків
Дубовики — 1 кілограм
лимонна кислота — на кінчику ножа
оцет 9% — 2 столові ложки
Маринад — близько 200 мілілітрів води, столова ложка морської солі, столова ложка цукру, 5 горошин чорного перцю, 1 лавровий листочок, кілька гілочок кропу, пара гвоздики, 3 зубці часнику.
як замаринувати дубовики
1. Помити, почистити і відварити дубовики.
2. Викласти дубовики на друшляк, дати стекти воді.
3. Зварити маринад: воду довести до кипіння, додати спеції, сіль, цукор і трави, кип'ятити 5 хвилин.
4. Гриби додати в маринад, кип'ятити ще 5 хвилин.
5. Викласти дубовики в банку, налити зверху 2 столові ложки оцту, закрити банки.
Фкуснофакти
— Гриб дубовик має округлу кулясту оксамитову капелюшок каштанового, коричневого або темно-бурого кольори . При натисканні темніє. Діаметр капелюшка коливається від 5 до 20 сантиметрів. Іноді капелюшок може бути слизової, з віком бархатистість зникає. М'якоть дубовика жовтувата, в ніжці — бура, на зрізі відразу синіє або стає зеленувато-синьою. Ніжка бочковідная, зазвичай потовщена знизу, жовто-червоного кольору без сіточки, але з червоними крапками або лусочками. Ніжка висотою від 5 до 15 сантиметрів, товщина — 1,5 — 4 сантиметри.
— Дубовик воліє кислий грунт, тому частіше зустрічається на болотистій місцевості, серед моху. Росте Під дубом, буком, ялиною, ялицею, утворюючи з ними симбіоз. Дубовик поширений в Східному Сибіру, рідше — в Західній, в Європі, на Кавказі, в південних районах Далекого Сходу.
— Сезон збору дубовика — з середини травня по жовтень, а самий пік — в липні.
— своє Назва дубовик отримав за те, що часто виростає під дубом. В Україні цей гриб називають ще боровиком поддубіковим, поддубніком.
— Дубовик не має яскравого запаху і смаку , але володіє рідкісною кислинкою. Його вважають умовно-їстівним грибом, так як дубовик містить отруйні речовини, що руйнуються в процесі варіння. Вживати в їжу сирої або недоварений дубовик не рекомендується, це може викликати розлади кишечника.
— сирої дубовик зберігається 2 дні в холодильнику у відділенні для овочів, варений — 2-3 дні в холодильнику у відварі. Можна заморозити.