скільки варити перловку?
щоб правильно зварити перловку, звертайте увагу на дату її виробництва і сорт.
Перловку з пакетиків варити 50 хвилин без замочування.
як варити перловку в каструлі
знадобляться — півсклянки перловки, вода для замочування, 4 склянки води для варіння
- Перловку насамперед необхідно відміряти — з 100 грам (півсклянки) виходить 2 великих порції.
- промити крупу — вода спочатку буде дуже каламутна, для очищення досить хвилину перетирати зерна пальцями під проточною водою.
- замочіть перловку на 3-4 години для набухання, можна на ніч: на півсклянки перловки влийте 2 склянки води, накрийте тарілку і приберіть в холодильник. За час замочування перловка сильно набухає, тому посуд слід підбирати простору.
- через 4 години перловка набухла, злегка розм'якшилася і тепер вона готова до варіння.
- Перловку і воду, в якій вона замочувалася, відправте в каструлю, дочекайтеся закипання, зробіть мінімальний вогонь і накрийте каструлю кришкою. На початку варіння утворюється багато піни, тому важливо уважно стежити за рівнем вогню.
- після 50 хвилин варіння перловку можна починати пробувати — якщо вона м'яка, значить можна вимикати, ну а якщо твердовата, додайте ще 15 хвилин до часу приготування. Після цього злийте залишки води, а перловка зварена і готова до подачі на гарнір.
порада: після того як перловка звариться, в каструлю можна додати в перловку трохи вершкового або соняшникової олії, а замість води можна використовувати молоко .
Фкуснофакты
— Перловка — найдешевша крупа і найкорисніша. Перловку називають перлиною круп через її корисних складових: лізину (противірусну), белкосодержащей клейковини (незамінна для тих, хто дотримується дієти), селену, вітамінів групи B, протеїнів і мінералів.
— Перловку можна вимочити у воді або в такій же кількості молока або кислого молока.
— Перловку роблять з ячменю, очищаючи і шліфуючи зерна.
— Перловка — одна з найдешевших круп. Вартість в магазинах Києва — від 15 до 35 грн. за 1 кілограм перловки (ціна вказана на травень 2020 р).
— при варінні перловка збільшується в 5 разів.
— термін зберігання перлової крупи — від року до півтора років.
— калорійність перловки — 320 ккал/100 грам крупи.
готовність
перловки визначати по виду і консистенції — повністю зварена перловка набрякла, але не кашоподібна. На кус готова перловка рівномірно-м'яка.
нестандартні способи варіння перловки
як варити перловку
в мультиварці
1. Промити перловку, замочити в холодній воді на 6-12 годин.
2. Злити воду, викласти перловку в мультиварку, змащену вершковим маслом, залити водою або молоком у співвідношенні 1:3.
3. Налаштувати мультиварку на режим « Гречка»або « Рис», закрити кришкою і готувати від 50 хвилин, потім пробувати перловку на готовність.
4. Додати вершкового масла і залишити на «розігріві» ще на 10 хвилин.
як варити в
скороварці
1. Промити і замочити на 6-12 годин, злити воду і залити свіжою 1:3.
2. Клапан тиску скороварки перевести на позицію «закрито» і варити після набору тиску 20 хвилин, потім 40 хвилин природним способом спускати тиск.
Як варити перловку
в мікрохвильовці
1. На 1 склянку перлової крупи взяти півтори склянки підсоленої кип'яченої води і варити в ємності для мікрохвильової печі, прикривши кришкою, 25-30 хвилин при потужності 400 Вт.
2. Оброблену перловку (в пакетику) покласти в ємність з кип'яченою підсоленою водою, поставити варитися в мікрохвильовку на 20 хвилин при потужності 400 Вт.
як варити перловку
в пароварці
1. Перловку помити, злити рослинне сміття, викласти в чашу пароварки.
2. Розрівняти перловку, залити водою і залишити на 6-12 годин.
3. Простежити, щоб у відсіку для рідини було достатньо води.
4. Включити пароварку на 1 годину (без замочування — 2 години).
5. Додати сіль і перемішати перловку — вона зварена.
як варити перловку
в пакетиках
Крупу з пакетиків не потрібно попередньо замочувати — вона вже оброблена і після варіння її можна додавати її в супи, гарніри або інші страви.
1. Пакетик перловки викласти в каструлю і залити холодною водою так, щоб пакет був покритий водою з запасом 1 сантиметр.
2. Поставити каструлю на вогонь, дочекатися закипання і варити перловку в пакетику 45 хвилин, прикривши кришкою.