Як варити фанеску
продукти
Гарбуз — 500 грам
суміш сушених бобових (квасоля, сочевиця, горох) — 200 грам
ріпчаста цибуля — 1 голова
часник — 1 зубець
оливкова олія — 2 столові ложки
арахісове масло — столова ложка
Паста з кунжутного насіння — столова ложка
Молоко — півсклянки
кумін — 1 чайна ложка
Петрушка — пучок
як зварити фанеску
1. Крупи, якщо жорсткі або старі, замочити на 4-5 годин.
2. Суміш бобових залити 3 літрами води, помістити на конфорку на середній вогонь і дочекатися закипання, варити 1-1,5 години.
3. Гарбуз почистити від шкірки і насіння, нарізати на квадратики товщиною 3 сантиметри.
4. В окремій каструлі поставити варитися гарбуз на середньому вогні 20 хвилин до розм'якшення.
5. Воду з каструлі з гарбузом вилити, гарбуз протерти через сито або перемолоти в пюре в блендері.
6. Ріпчасту цибулю і часник почистити, нашаткувати.
7. У сотейник налити оливкову олію, розігріти на середньому вогні, смажити нарізані цибулю і часник 5 хвилин.
8. У сотейник покласти пюре з гарбуза, суміш варених бобових разом з водою, в якій вони готувалися, кумін. 9. Варити фанеску на середньому вогні 15 хвилин.
10. Розвести в теплому молоці арахісову і кунжутну пасту, вилити суміш в фанеску і тримати на середньому вогні 5 хвилин.
10. Помити і подрібнити петрушку, прикрасити їй суп в тарілках.
Фкуснофакти
— Фанеска — це традиційний гарячий суп Еквадору. Фанеску традиційно готують на Страсному тижні (останній і найсуворіший тиждень Великого посту перед Великоднем), в інший час фанеску практично ніде не спробувати. Постом забороняється вживати в їжу м'ясо, організм до 7-му тижні Великого посту зазвичай виснажений. Фанеска, що містить відразу кілька видів круп і поживну гарбуз, покликана компенсувати нестачу поживних речовин. В Еквадорі фанеску допускається готувати з солоною сушеною тріскою в молоці, оскільки в Еквадорі поширений католицизм, що забороняє на Страсному тижні тільки м'ясо. В Україні ж, де правила посту суворіше, фанеску готують без риби і іноді без масла.
— В традиційній фанесці 12 видів крупи, за кількістю апостолів Ісуса Христа.
— Фанеску зазвичай готують всією сім'єю , оскільки продуктів багато і всі їх необхідно піддати ретельній обробці перед варінням.
— прикрасити фанеску можна, посипавши подрібненими смаженими гарбузовим насінням.
— Фанеску подають з пісними млинцями, смаженими бананами, свіжою зеленню, свіжим чорним хлібом, нарізаним авокадо. В Еквадорі дозволяється покришити в суп відварені яйця .
— справжня фанеска — це дуже густий суп таких пропорцій : бульйону в супі третину, а іноді і чверть.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!