Як варити кленовий сироп
Продукти свіжий кленовий сік — 10 літрів Як зібрати кленовий сік 1. Врізати в широкоствольний (від 50 сантиметрів в діаметрі) клен на висоті 70-90 сантиметрів металевий куточок або краник. Глибина отвору повинна бути 5-6 сантиметрів, діаметр — 1-1,5 сантиметра. 2. Підставити відерце або підвісити бутель, захистити при необхідності від комах за допомогою тканини. 3. Почекати 12 годин, з 1 клена вийде приблизно 2 літри кленового соку. А для 10 літрів соку необхідно зібрати сік з 5 дерев. Більше соку збирати небезпечно для здоров'я дерева. 4. Вбити в отвір дерев'яну затичку, щоб рана дерева швидше зажила. 5. Кленовий сік процідити — і можна приступати до варіння сиропу. Як варити кленовий сироп 1. Кленовий сік налити у велику каструлю або металеву цебер. 2. Поставити каструлю з кленовим соком над багаттям або на електричну плитку на сильний вогонь — варити кленовий сироп потрібно на вулиці, інакше в процесі випарювання утворюється у великій кількості пар буде залишатися на меблях липкою плівкою. 3. Дочекатися закипання кленового соку, випарювати з нього воду протягом декількох годин. 4. У міру випаровування води і утворення в каструлі вільного місця, додавати нову порцію кленового соку, поки вода не буде Випарена з усього кленового соку. 5. Випарений кленовий сироп процідити, поки він гарячий, через кілька шарів марлі або спеціальні бавовняні фільтри, щоб видалити потрапили в нього гілочки і осад. 6. Півлітрові банки ретельно вимити і простерилізувати: поставити банки в холодну духову піч на решітку вниз шийкою, включити духову піч на 150 градусів, тримати банки 15 хвилин, вийняти. 7. Проціджений кленовий сироп розлити по стерилізованим банкам, закрити герметичними кришками.
Фкуснофакти
— традиційно кленовий сироп варять з цукрового клена, в силу схильності до клімату поширеного тільки в Канаді та Північній Америці. Відрізнити цукровий клен від гостролистого можна по соку — він прозорий без білястих вкраплень. Другим за ступенем застосування для виробництва кленового соку деревом є червоний клен, але він росте тільки в Америці. — Неможливість імпортозаміщення і високі витрати при виробництві і доставці кленового сиропу з соку традиційного цукрового клена зробило вартість цього продукту для росіян і сусідніх країн неймовірно високою: вартість пляшечки 0,3 літра становить понад 400 грн. (в середньому в Києві на липень 2019 року). — наслідком високої вартості кленового сиропу, в свою чергу, стала велика кількість підробок на нашому ринку: замість цукрового клена часто використовують звичайний для наших лісів Гостролистий клен. — сік для отримання кленового сиропу уварюється в 50 разів. З 10 літрів кленового соку вийде 0,2-літрова баночка сиропу. — на смак кленовий сироп має легкий деревний присмак, дуже солодкий, але особливістю кленового соку, незважаючи на концентрацію цукру, є органічність його смаку, він не нудотно солодкий. — час збору кленового соку — з лютого по квітень, саме в цей час сік клена найбільш солодкий. — згідно з легендою першими добули кленовий сік індіанці, коли індіанець тренувався кидати томагавк в стовбур клена. З отворів, куди потрапляв томагавк, стала сочитися рідина. Її спробувала на смак сестра юного воїна і, коли відчула солодкуватий присмак, вирішила використовувати в їжу.