⏰ скільки варити кленовий сироп-простий рецепт десерту і таймер варіння

Скільки варити кленовий сироп?

00:00
Поставити каструлю зі свіжим кленовим соком на сильний вогонь. Дочекатися закипання і випарювати кілька годин на тихому вогні. Процідити сироп, поки він гарячий, через кілька шарів марлі. Проціджений кленовий сироп розлити по стерилізованим банкам, закатати під кришки.

Як варити кленовий сироп

Продукти свіжий кленовий сік — 10 літрів Як зібрати кленовий сік 1. Врізати в широкоствольний (від 50 сантиметрів в діаметрі) клен на висоті 70-90 сантиметрів металевий куточок або краник. Глибина отвору повинна бути 5-6 сантиметрів, діаметр — 1-1,5 сантиметра. 2. Підставити відерце або підвісити бутель, захистити при необхідності від комах за допомогою тканини. 3. Почекати 12 годин, з 1 клена вийде приблизно 2 літри кленового соку. А для 10 літрів соку необхідно зібрати сік з 5 дерев. Більше соку збирати небезпечно для здоров'я дерева. 4. Вбити в отвір дерев'яну затичку, щоб рана дерева швидше зажила. 5. Кленовий сік процідити — і можна приступати до варіння сиропу. Як варити кленовий сироп 1. Кленовий сік налити у велику каструлю або металеву цебер. 2. Поставити каструлю з кленовим соком над багаттям або на електричну плитку на сильний вогонь — варити кленовий сироп потрібно на вулиці, інакше в процесі випарювання утворюється у великій кількості пар буде залишатися на меблях липкою плівкою. 3. Дочекатися закипання кленового соку, випарювати з нього воду протягом декількох годин. 4. У міру випаровування води і утворення в каструлі вільного місця, додавати нову порцію кленового соку, поки вода не буде Випарена з усього кленового соку. 5. Випарений кленовий сироп процідити, поки він гарячий, через кілька шарів марлі або спеціальні бавовняні фільтри, щоб видалити потрапили в нього гілочки і осад. 6. Півлітрові банки ретельно вимити і простерилізувати: поставити банки в холодну духову піч на решітку вниз шийкою, включити духову піч на 150 градусів, тримати банки 15 хвилин, вийняти. 7. Проціджений кленовий сироп розлити по стерилізованим банкам, закрити герметичними кришками.

Фкуснофакти

— традиційно кленовий сироп варять з цукрового клена, в силу схильності до клімату поширеного тільки в Канаді та Північній Америці. Відрізнити цукровий клен від гостролистого можна по соку — він прозорий без білястих вкраплень. Другим за ступенем застосування для виробництва кленового соку деревом є червоний клен, але він росте тільки в Америці. — Неможливість імпортозаміщення і високі витрати при виробництві і доставці кленового сиропу з соку традиційного цукрового клена зробило вартість цього продукту для росіян і сусідніх країн неймовірно високою: вартість пляшечки 0,3 літра становить понад 400 грн. (в середньому в Києві на липень 2019 року). — наслідком високої вартості кленового сиропу, в свою чергу, стала велика кількість підробок на нашому ринку: замість цукрового клена часто використовують звичайний для наших лісів Гостролистий клен. — сік для отримання кленового сиропу уварюється в 50 разів. З 10 літрів кленового соку вийде 0,2-літрова баночка сиропу. — на смак кленовий сироп має легкий деревний присмак, дуже солодкий, але особливістю кленового соку, незважаючи на концентрацію цукру, є органічність його смаку, він не нудотно солодкий. — час збору кленового соку — з лютого по квітень, саме в цей час сік клена найбільш солодкий. — згідно з легендою першими добули кленовий сік індіанці, коли індіанець тренувався кидати томагавк в стовбур клена. З отворів, куди потрапляв томагавк, стала сочитися рідина. Її спробувала на смак сестра юного воїна і, коли відчула солодкуватий присмак, вирішила використовувати в їжу.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?