⏰ як варити травневу кашу на молоці і воді, дітям і дорослим, в'язкі і розсипчасті. Рецепт і точні пропорції

Як варити травневу кашу?

00:00
Сало нарізати і викласти на дно Казанка. Коли сало розплавиться, всипати всередину цибулю і часник. Вийняти цибулю і часник в окрему тару, а в казанок залити води. Закип'ятити воду, покласти в неї м'ясо, накрити кришкою і варити годину. Нарізати картоплю, всипати в бульйон і варити ще 10 хвилин. Промити пшоно, додати до м'яса, варити ще 15 хвилин під кришкою. Додати цибулю, часник, перемішати і настоювати 10 хвилин під кришкою.

детальний рецепт

продукти
пшоно — 2 склянки
М'ясо — 300 грам
Сало — 100 грам
ріпчаста цибуля — 1 голова
часник — 5 зубців
картопля (необов'язковий інгредієнт) — 3 штуки

як варити травневу кашу
1. Розпалити багаття і домогтися не сильного вогню.
2. Сало порізати кубиками і викласти на дно Казанка.
3. Казанок встановити над багаттям, так, щоб сало помірно шипіло.
4. Очистити і нарізати цибулю і часник.
5. Коли сало розплавиться, додати в казанок цибулю і часник.
6. Смажити цибулю і часник 3 хвилини, регулярно помішуючи.
7. Викласти цибулю і часник в ємність, відставити.
8. Налити в казанок 2 літри води і встановити над багаттям.
9. Закип'ятити воду, відрегулювати багаття так, щоб води кипіла помірно.
10. Викласти в казанок м'ясо, накрити кришкою і варити 1 годину.
11. Порізати картоплю, додати до м'яса і варити ще 10 хвилин.
12. Промити пшоно і додати до м'яса, перемішати і варити ще 15 хвилин під кришкою.
13. Додати цибулю і часник, варити ще 3 хвилини.
14. Посолити травневу кашу, перемішати і настояти без вогню 10 хвилин.

Фкуснофакти

— варити травневу кашу в ніч з останнього дня квітня на 1 травня — чисто язичницька традиція. Однак враховуючи, як довго і глибоко в слов'янстві було поширене язичництво, традиція залишилася досі. В ніч з 30 квітня на 1 травня відзначається Вальпургієва ніч («травневий переддень»).

— варять травневу кашу в казанку на багатті. Спочатку обсмажують на салі часник і цибулю, і тільки потім приступають до варіння травневої каші. Інші атрибути травневої ночі — Травневе дерево, багаття, пісні і танці.

— саме в травні стає очевидно, що прийшла весна, і саме весні і наступним за нею родючості присвячене свято. Травнева ніч зараз — не більше, ніж добра традиція відганяти духів. За повір'ям, духи кличуть на худобу і урожай хвороби. У стародавні часи від клімату і здоров'я худоби залежав добробут величезних територій, тому святу травневої ночі приділялася особлива увага. Травнева каша мала певне значення: по-перше, підкреслювалася важливість пшона (пшоняна каша — одна з найдавніших на Русі); по-друге, каша повинна бути ситної: важливо, що для травневої каші використовувалося не дороге м'ясо, а більш доступний продукт — сало).

—якщо заманулося відзначати травневу ніч за всіма канонами, слід принести до місця свята продукти для травневої каші і казанок, вибрати і прикрасити стрічками Травневе дерево, підготувати музику, співати для врожаю: « Жайвороночек, принеси весну на своєму хвосту, на сохе, бороні, на житній копиці, на вівсяному Снопі». Для веселощів по черзі читати присвячений святу твір Гоголя, Слухати однойменну оперу Римського-Корсакова. Для адреналіну рекомендується співати « Вальпургієву ніч»групи « Сектор Газу». Співати покладається строго хором, щоб якнайдалі відлякати духів.

— травневу кашу необхідно солити в самому кінці, коли повністю розкриється смак солоного сала.

— Обов'язковими продуктами для травневої каші є пшоно, сало і цибулю. Решта продукти кладуться за бажанням.

— оскільки травневу кашу з м'ясом готувати досить довго, необхідно вибрати і шанувати кухаря, підносити йому напої і ні в якому разі не залишати надовго одного, бо Травнева каша повинна бути приготовлена в галасливій і веселій атмосфері. Також краще принести закуски, щоб бути ситим протягом всієї травневої ночі.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?