Як варити брюссельську капусту
знадобляться — брюссельська капуста, вода
1. Капусту, якщо заморожена, то не розморожувати. Якщо свіжа, то зняти з качана, прибрати темні місця і жовті листочки, потім промити.
2. Викласти капусту в каструлю, залити водою так, щоб вона трохи покривала капусту, і поставити на великий вогонь.
3. Варити заморожену брюссельську капусту після закипання 12 хвилин, свіжу — 5-7 хвилин.
4. Перевірити капусту на готовність: вона повинна бути м'якою при протиканні виделкою.
5. Відкинути капусту на друшляк і дати стекти воді, брюссельська капуста зварена.
Як варити брюссельську капусту в мікрохвильовці
1. Викласти 400 грам свіжої або замороженої брюссельської капусти в миску для мікрохвильової печі.
2. Влити в миску чверть склянки води, поставити в мікрохвильовку.
3. Налаштувати мікрохвильовку на 800 Вт і час 5 хвилин.
4. По закінченню першого етапу посолити і поперчити брюссельську капусту, перемішати.
5. Повернути брюссельську капусту в мікрохвильовку ще на 5 хвилин.
як просто заморозити брюссельську капусту
1. Качани брюссельської капусти зняти з качана, очистити від жовтого листя, промити.
2. Викласти капусту на тарілку або піднос в 1 шар, зверху ще 1 тарілку, поки вся капуста не буде покладена.
3. Коли капуста замерзне, розкласти її по пакетам і повернути в холодильник — капуста буде розсипчастою і пізніше буде можливість відміряти рівно стільки капусти, скільки необхідно, без розморожування всього пакета.
заморожену таким способом брюссельську капусту варити після закипання 15 хвилин.
як смачно заморозити брюссельську капусту
1. Качани брюссельської капусти зняти з качана, очистити від жовтого листя, промити.
2. Висипати капусту в каструлю, залити водою так, щоб вона ледь покривала капусту, і поставити на великий вогонь.
3. Лимон (на 1 кілограм брюссельської капусти половинка лимона) порізати часточками і викласти в воду.
4. Після закипання зменшити вогонь і варити брюссельську капусту 5 хвилин.
5. Викласти капусту на друшляк і потрясти, щоб скла зайва рідина.
6. Викласти капусту на тканинну серветку, щоб вона охолола, прибрати в морозилку для підморожування, потім розкласти по пакетам і прибрати на зберігання.
заморожену таким способом брюссельську капусту варити після закипання 10 хвилин.
брюссельська капуста в клярі
продукти
400 гр. замороженої або свіжої брюссельської капусти
яйця — 3 шт. (потрібні білки)
борошно — 3-4 столові ложки
сметана — 1 чайна ложка
приготування брюссельської капусти в клярі:
брюссельську капусту зварити, остудити і трохи підсушити. Збити віночком білки, борошно і сметану — повинна вийти досить густа суміш, щоб вона не скла з капусти. Капусту вмочити в клярі, викласти на сковороду і поставити на середній вогонь, регулярно перевертаючи. Смажити всього 7 хвилин.
подивіться, як смажити і тушкувати брюссельську капусту!
Фкуснофакти
— Брюссельської капусту назвав шведський лікар і натураліст, творець єдиної системи рослинного і тваринного світу Карл Лінней на честь брюссельців. Перша згадка — 1821 рік. В Україні брюссельська капуста росте в дуже малій кількості, в основному закуповується за кордоном.
— Сезон брюссельської капусти — з жовтня по березень, коли звичні українським співгромадянам овочі в магазинах недоступні або настільки ж дорогі.
— ціна замороженої брюссельської капусти — від 100 грн./кілограм (в середньому в Києві на червень 2020 - 2021 року). Свіжа брюссельська капуста — рідкість, вартість варіюється від 170 до 250 грн./кілограм.
— калорійність брюссельської капусти — 40 ккал/100 грам.
— брюссельська капуста має ніжну консистенцію і солодкуватий капустяний присмак . Якщо виявилося, що брюссельська капуста гірчить , необхідно при варінні додати приправи (перець, чайна ложка оцту 5%, по ложці цукру і солі). Уже зварену брюссельську капусту можна обсмажити на маслі з додаванням дрібно рубаного часнику.
— брюссельська капуста дуже корисна — у ній містяться практично всі вітаміни, амінокислоти і мінерали. Брюссельська капуста особливо багата вітаміном C, каротином, калієм, магнієм і залізом. Брюссельська капуста корисна і тим, що містить дуже багато клітковини.
— відвар від брюссельської капусти може бути основою для варіння овочевого бульйону .