Як варити холодник
Продукти
Вода — 3 літри
буряк — 3 невеликих
огірки — 3 штуки
варена ковбаса — 200 грам
зелена цибуля — невеликий пучок
кріп — половина невеликого пучка
курячі яйця — по 2 штуки на порцію
Лимон — 1 штука (або оцет 9% — 1 столова ложка)
Сметана — 1 столова ложка на порцію
цукор — 1 чайна ложка
сіль — за смаком
рецепт холодника
1. Буряк помити, очистити, залити холодною водою і варити під кришкою на тихому вогні 50 хвилин до м'якості.
2. Варений буряк охолодити, буряковий відвар процідити і охолодити.
3. Буряк натерти на крупній тертці і викласти в буряковий відвар.
4. Посолити холодник, додати цукор, сіль і лимонний сік (або оцет).
5. Огірки помити, зрізати кінчики і нарізати соломкою.
6. Зелену цибулю і кріп помити, обсушити і нашаткувати.
7. Ковбасу порізати соломкою.
8. У мисці змішати огірки, зелень, перець і сіль.
подавати холодник в двох мисках — одну з буряком і відваром, іншу з овочевою сумішшю. На тарілку викласти відварені курячі яйця, розрізані на четвертинки.
кожному з учасників застілля в особисту тарілку наливається буряковий відвар з буряком, накладається овочева суміш з ковбасою, яйця і сметана за смаком.
Вприкуску, можна подати молодий
відварну картоплю
.
Фкуснофакти
— навіщо додають лимонну кислоту або оцет в холодник? — щоб холодник придбав насичено-буряковий колір .
— Холодник можна приготувати і на кефірі — тоді буряковий відвар не використовується, замість нього використовується кефір. Якщо кефір щільний — можна розбавити його холодною кип'яченою водою (або, знову ж таки, буряковим відваром).
— як приготувати холодник без варіння буряка? — для цього можна використовувати маринований буряк. Ще можна запекти буряк в духовці або мікрохвильовці.
— Холодник поширений в Латвії, Румунії, Білорусії, Україні, Польщі та Литві.
— за смаком в холодник можна додати різаний редис або огірки, рубані яйця, селера.
— зберігати холодник можна 5-7 днів з умовою, що овочі не додані в суп.