Як варити навагу
знадобляться — навага, вода, сіль, зелень і спеції за смаком
1. Навагу помити, випатрати, видалити плавники, голову і хвіст. Чистити навагу перед варінням не потрібно. Якщо є молочко — то їх залишити. Дрібну навагу годі й потрошити.
2. Видалити згустки крові з хребта, щоб риба не гірчить.
3. Викласти навагу в каструлю з окропом, додати сіль і перець.
4. Варити навагу 10 хвилин.
Як варити суп з наваги
продукти
на каструлю 4 літри
Навага — 2 риби на 0,7 кілограма
картопля — 3 штуки
морква — 1 штука
кріп і петрушка — кілька гілочок
зелений горошок — 1 невелика банка
Яйця курячі — 2 штуки
перець горошком — 10 штук
листя лаврушки — 2 штуки
як варити суп з наваги
1. Рибу помити, відрізати голови, видалити кров'яні згустки і помити.
2. Викласти рибу в каструлю і залити холодною водою.
3. Поставити на вогонь і довести воду до кипіння, за цей час очистити і порізати кружальцями цибулю і моркву.
4. Додати цибулю і моркву в каструлю, варити рибу з сіллю і всіма спеціями 15 хвилин, в цей час почистити картоплю.
5. Коли риба звариться, виловити її з каструлі, всипати картоплю.
6. Злегка остудити і розділити на філе, філе повернути в каструлю.
7. Як тільки картопля звариться, додати зелений горошок, варити все разом 3 хвилини, в цей час порубати зелень.
8. Подавати суп, посипавши зеленню.
Фкуснофакти
Навага — тріскова холодноводна риба.
Вага наваги — 350-600 грам, з 1 риби виходить близько 250-500 грам філе.
інша назва риби наваги — вахня.
Ціна наваги — від 75 грн./кілограм (в середньому в Києві на липень 2020 р). Риба продається в основному в замороженому вигляді.
Навага — хижа риба. Її м'ясо відрізняється насиченим смаком. Зазвичай навагу смажать або запікають, але при великій кількості риби виходить дуже поживна юшка.