Як варити батат
знадобляться — батат і вода
1. Батат помити, гострим ножем зрізати шкірку.
2. Великі плоди поділити на дві частини, дрібні не розрізати.
3. Опустити батат в каструлю, наповнити холодною водою — вона повинна повністю покривати батат.
4. У каструлю з бататом насипати чайну ложку солі, помістити на середній до закипання води.
5. Зменшити під каструлею з бататом вогонь до тихого.
6. Варити батат 30 хвилин із закритою кришкою.
7. Перевірити готовність батата, проткнув його виделкою, зварений батат повинен бути м'яким, але не повинен розваритися.
Суп-пюре з батату
продукти
Батат — 3 штуки середнього розміру
часник — 3 зубці
морква — 1 велика
імбир — 3 сантиметри свіжого кореня
цибуля-порей — 2 стебла
оливкова олія — 30 мілілітрів
насіння льону сушені — 3 чайні ложки
Лляна олія холодного віджиму — 7 крапель
Як зробити суп-пюре з батату
1. Лук-порей помити, нарізати тонкими кільцями.
2. Морквину, батат вимити, зрізати шкірку, нарізати кубиками товщиною 1,5 сантиметра.
3. На тихому вогні розігріти сковорідку з оливковою олією.
4. 2 хвилини на розпеченому маслі обсмажувати цибулю-порей.
5. Покласти до цибулі-порею порізані моркву, батат, обсмажувати кілька хвилин.
6. Залити смажені овочі невеликою кількістю окропу, щоб він повністю покривав їх, згасити 15 хвилин до м'якості.
7. Імбир почистити, натерти.
8. Додати імбир до тушкованих овочів, потримати на плиті хвилину, прибрати з вогню, трохи остудити.
9. Почищений часник подрібнити.
10. Овочеву масу з сковороди викласти в блендер, влити лляне масло, перемолоти в пюре.
11. Розлити по тарілках суп, прикрасити насінням льону.
Фкуснофакти
— Батат — це бульбоплідна рослина, схожа на картопля , але більш велике і має більш солодкий смак, за що вийшло назва «солодкої картоплі».
— Батат вирощують перімущественно в тропічних і субтропічних країнах, в деяких областях помірної зони. Особливо популярний в Індії, Індонезії, КНР. В Україні батат росте як однорічна культура в декількох регіонах.
— калорійність батата лише на 10% вище, ніж у картоплі (86 ккал/100 грам), а кількість поживних речовин — в 2 рази.
— плоди батату зовні схожі на картоплю, але не мають вічок. Середня довжина батата — до 15 сантиметрів, а форма бульби залежить від сорту і може бути круглої, довгастої, ребристою. М'якоть батата за кольором буває жовта, кремова, помаранчева, червона і фіолетова. При зрізі з м'якоті виступає білий сік. На смак більшість сортів батату ніжні і солодкуваті, але зустрічаються прісні.
— Батат рекомендують регулярно вживати в їжу людям з хворобами травного тракту. Він зміцнює слизову оболонку шлунка і покращує стан пацієнтів з виразкою. Також його радять для профілактики при схильності до розвитку пухлин шлунка.