Як варити ріжки
знадобляться — ріжки, вода, сіль, масло за смаком
- у каструлю налити воду в співвідношенні на 100 грам ріжків — 1 літр води.
- поставити каструлю на вогонь.
- Як тільки вода закипить, додати сіль (на 1 літр води — 1 чайна ложка солі).
- влити 1 столову ложку рослинної олії.
- викласти ріжки в окріп.
- варити ріжки 7 (дрібні) або 9 (великі) хвилин.
- спробувати на зубок, якщо м'які — вимкнути вогонь, якщо немає — варити ще 2 хвилини.
- викласти ріжки в друшляк, злити воду.
- якщо ріжки злиплися (іноді це все ж трапляється — через якість самої пасти) — промити і полити будь-яким маслом.
варені і промиті ріжки розігріти на сковорідці або в мікрохвильовці, подавати з соусами і зеленню.
Фкуснофакти
— якщо ріжки високої якості, після того, як ріжки зварилися, їх не потрібно промивати — можна або злити через друшляк або виловити їх, як пельмені, шумівкою, і перекласти в миску з маслом, тушонкою і/або сиром. Перемішати ріжки — і подавати гарячими до столу. — хороші ріжки — тільки з твердих сортів пшениці, без додавання яєць.
— калорійність ріжок — близько 500 ккал/100 грам. Ріжки вважаються дуже калорійними, проте « сидіти на одних макаронах» не рекомендується — вітамінів в них замало.
— вартість ріжок з борошна вищого сорту — 17-40 грн./0,5 кілограма (ціна в середньому в Києві на Червень 2020 року).
— термін зберігання сухих рожек — 1 рік, варених — 3-4 дні в холодильнику. При зберіганні відварених ріжків їх важливо тримати щільно накритими кришкою, щоб вони не висихали.
— ріжки смачно подавати з томатним соусом , болоньєзе і Карбон . Також можна посипати макарони рубаною зеленню (кропом або петрушкою) або смаженою цибулею.