Як варити кижуча
знадобляться — кижуч, вода, ніж для чищення риби
1. Помити кижуча, почистити від луски.
2. Розрізати кижуча по черевця, видалити нутрощі.
3. Відрізати хвіст, голову, плавники.
4. Нарізати кижуча великими шматками, але вони повинні поміститися в каструлі.
5. Скласти шматки кижуча в каструлю, влити холодну воду, щоб цілком покрити шматки риби.
6. Помістити каструлю з кижучем на середній вогонь, всипати в каструлю половинку чайної ложки солі, дати закипіти.
7. Зменшити вогонь до тихого, зняти ложкою утворилася пінку, прикрити каструлю кришкою.
8. Варити шматки кижуча 20 хвилин.
9. За сім хвилин до готовності покласти в каструлю з кижучем пару лаврового листя і 3-5 горошин чорного перцю.
10. Після готовності вийняти кижуча з бульйону.
Як варити юшку з кижуча
продукти
Кижуч (суповий набір або філе) - 1 кілограм
ріпчаста цибуля — 2 голови
картопля — 2 бульби
рослинна олія — 60 мілілітрів
Рис — чверть склянки
лавровий лист — 2 листа
сушені ароматні трави — за смаком
перець духмяний — 4 горошини
сіль — пів чайної ложки
перець мелений — за смаком
Як варити юшку з кижуча
1. Суповий набір або філе кижуча помити.
2. Філе нарізати на шматки довільної форми, в суповому наборі з голови вирізати зябра.
3. Покласти рибні частини в каструлю, влити воду, вона повинна повністю покрити кижуча.
4. Помістити каструлю з кижучем на середній вогонь, дочекатися кипіння.
5. Одну цибулину почистити, не нарізати.
6. Покласти в киплячий бульйон лаврове листя, горошини чорного перцю, цілу цибулину.
7. Зменшити вогонь до тихого, посолити, варити бульйон 30 хвилин, прибираючи піну.
8. Другу цибулину почистити, нарізати дрібними квадратиками.
9. Налити масло в сковороду, розігрівати на середньому вогні.
10. Обсмажувати нарізану цибулю 5 хвилин, зняти з плити.
11. Рис покласти в чашку, добре помити кілька разів, поки вода після миття не залишатиметься прозорою.
12. Картоплю помити, почистити, нарізувати квадратиками завтовшки два сантиметри.
13. Шумівкою вийняти шматки кижуча з бульйону, остудити.
14. Бульйон процідити через дрібне сито або подвійний шар марлі.
15. Проціджений бульйон налити в чисту каструлю, помістити на середній вогонь, дати закипіти.
16. Покласти в бульйон рис, кубики картоплі, обсмажену цибулю.
17. Варити овочі, рис в бульйоні 15 хвилин під кришкою.
18. Руками зняти з кісток кижуча м'ясо, філе нарізати на порційні шматки.
19. М'ясо кижуча покласти в юшку, посипати мелений перець, ароматні трави, готувати 20 хвилин.
Фкуснофакти
— Кижуч живе на Далекому Сході, уздовж всього Камчатського узбережжя, в річках Північно-західна Охотського моря. Іноді кижуч зустрічається біля узбережжя східного Сахаліну і біля острова Хоккайдо. Також поширений на Північноамериканському березі Тихого океану: від Аляски до Каліфорнії, населений тут кижуч досягає великих розмірів, ніж Далекосхідний.
— Риболовля на кижуча зазвичай ведеться з кінця серпня до початку жовтня, коли його особливо багато в річках, але можлива і в іншу пору року. Меншими зграями кижуч йде на нерест в листопаді-грудні, а після — в грудні-лютому.
— при вимові назви кижуч наголос правильно ставити на перший склад.
— у м'ясі кижуча міститься антиоксидант астаксантин, який зупиняє руйнівні реакції, що ведуть до пошкоджень стінок клітин. Кижуч також багатий вітамінами групи B, які визначають роботу серцево-судинної системи, щитовидної залози.