⏰ як варити мальтійський рибний суп альєтту в домашніх умовах.

Скільки варити альєтту?

10:00
для варіння альєтте необхідний 1 годину. Чистого часу на кухні — півгодини.

Як варити альєтту

Продукти
Йорж, дорада, сібас, окунь або інша риба — 2 дрібних, 15-20 сантиметрів завдовжки (близько 400 грам)
морква — 1 велика
ріпчаста цибуля — 1 голова
селера — 3 стручки
часник — 5 зубців
картопля — 4 великих
сіль — 1 столова ложка
перець чорний горошком — 10 штук

Як варити альєтту
1. Рибу почистити, випатрати, вимити під холодною водою і викласти 3-літрову каструлю.
2. Залити рибу 2 літрами холодної води і поставити на сильний вогонь.
3. Після закипання зменшити вогонь, зняти піну і варити рибу 15 хвилин.
4. Бульйон процідити, повернути каструлю на вогонь.
5. Рибу розрізати і випатрати, філе розділити руками на шматочки і викласти в каструлю.
5. Картоплю помити, почистити і порізати кубиками стороною 1,5 сантиметра.
6. Ріпчасту цибулю очистити і дрібно порубати.
7. Моркву нарізати шматочками з чверть кола товщиною 2 міліметри.
8. Часник очистити і дрібно нарубати.
9. Селера почистити і дрібно нарубати.
10. Овочі викласти в каструлю і варити альєтте 10 хвилин.
11. Посолити і поперчити суп, перемішати, варити ще 5 хвилин, потім настояти ще 10 хвилин під кришкою.

Фкуснофакти

— існує повір'я: побувавши на Мальті, Павло Перший захотів залишитися — так йому сподобався мальтійський рибний суп.

— Суп дуже поширений серед населення Мальти в силу того, що риба для супу потрібна дрібна — якраз та, яку мальтійські рибалки як правило не можуть продати.

— «Альє» (aglio) в перекладі з мови сусідньої Італії — «часник», звідси і назва супу, в якому часнику досить багато.

— картопля на Мальті традиційно має більш солодкий смак, тому необхідно, перебуваючи в Україні, вибирати солодкі сорти картоплі.

— подавати альєтте до столу рекомендується з білим свіжим хлібом, щоб посилити ситність супу. А щоб надати кислинку, рекомендується додати в тарілку з готовим альєтте столову ложку соку лимона або лайма.

— щоб зробити альєтту найбільш поживною, можна разом з овочами додати чверть склянки вареного рису.

— щоб нагадати супу про його близькість з Італією, можна додати в суп разом з овочами кілька нарубаних томатів.

подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?