⏰ скільки варити соютму. Рецепт соютмы.

Скільки варити соютму?

10:00
Соютму готувати 5-6 годин, з них варіння — 4 години на тихому вогні під кришкою.

Як варити соютму

продукти
на 8 порцій
Баранина (м'якоть з ребер і ніг) — 4 кілограми
Телятина — 1 кілограм
бараняча гомілка — 4 гомілки
Айва — 9 штук
ріпчаста цибуля — 2 великих голови
морква — 4 великих
сіль — 1-2 столових ложки
перець — за смаком

Як варити соютму
1. Баранячу м'якоть, телятину, баранячі гомілки помити.
2. Баранячу м'якоть з ноги і телятину нарізати великими шматками будь-якої форми, баранячу м'якоть з ребер не нарізати.
3. Скласти нарізане м'ясо в чашку, посолити, поперчити, відставити на годину.
4. Дві айви і дві морквини помити, айву нарізати на часточки товщиною 0,5 сантиметра, морквину — на тонкі брусочки на всю довжину моркви.
5. М'якоть з ребер плазом розкласти на прямій поверхні, щоб краю м'ясних пластів лягали один на одного внахлест.
6. З одного краю отриманого м'ясного пласта викласти нарізані шматки баранини і телятини.
7. Зверху на шматки баранини і телятини рівномірно покласти часточки айви і скибочки моркви, щоб вони лежали уздовж всієї довжини краю м'яса.
8. Руками акуратно загорнути м'ясо з начинкою в рулет.
9. Перев'язати рулет кухонної мотузкою, щоб він не розпадався.
10. Згорнути рулет в кільце, зв'язавши протилежні кінці мотузки.
11. У казан або товстостінну каструлю налити 3-4 літри води, помістити на сильний вогонь, дати закипіти.
12. Посолити воду, покласти в неї баранячі гомілки.
13. Ріпчасту цибулю почистити, не нарізати.
14. Решта айви помити, кожну айву розрізати навпіл, серцевину не вирізати.
15. Айви і цибулини покласти в киплячу воду до баранячих гомілок, зверху покласти м'ясний рулет — він повинен зануритися в воду наполовину.
16. Накрити казан або каструлю кришкою, зменшити вогонь до слабкого, варити 4 години, щогодини перевертаючи рулет.
17. Готовий рулет вийняти з каструлі, підвісити до повного охолодження.
18. Подавати рулет нарізаним на блюді разом з вареними гомілками.

Фкуснофакти

— Соютма — це густий суп з баранини або яловичини, блюдо азербайджанської кухні. У перекладі« соютма »означає« їж швидше, поки не охололо ».

— щоб м'ясо за тривалий час варіння не розвалилося, його кладуть в соютму обов'язково великими шматками .

— за смаком в соютму можна додати сік винограду або свіжовичавлений лимонний сік, ткемалі.

— Баранину в соютме можна повністю замінити телятиною.

— ідеальна каструля для соютми — великий казан. Соютма вважається гостьовим блюдом і готується, як правило, у великій кількості.

— бульйон соютми, як правило, зливають і насолоджуються їм окремо, тому що він за час варіння набуває особливого смаку, за що називається не просто бульйон, але « сік соютми » . Якщо сік вийшов густим, в нього можна вмочати м'ясо.

— овочі в соютму можна нарізати крупно — а можна покласти цілком, за час варіння вони розваряться.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?