Як варити зелений борщ
Продукти
свинячі кістки — 1 кілограм
Свинина — 0,5 кг
Лук — 2 голови
морква — 2 великі
картопля — 4 середні
Щавель — 350 грам (2 великих пучка)
сіль, чорний перець горошком — за смаком
лавровий лист — 2 штуки
в тарілки з борщем:
курячі яйця — по 1 яйцю
Сметана — по 1 столовій ложці
кріп — кілька гілочок
варимо бульйон
налити в каструлю 4 літри води, викласти в неї кістки (якщо заморожені — попередньо розморозити), додати лавровий лист і сіль. Поставити каструлю на тихий вогонь, після закипання води очистити 1 цибулину і 1 морква, розрізати на кілька частин і додати в каструлю. Варити кістковий бульйон 40 хвилин після закипання, знімаючи піну за допомогою шумівки або столової ложки. Потім видалити кістки, бульйон процідити (овочі видалити, вони більше не знадобляться), влити в супову каструлю і повернути на вогонь.
готуємо м'ясо
М'ясо, якщо заморожено, необхідно розморозити. Порізати свинину на невеликі шматочки (2х2 сантиметри), викласти в киплячий бульйон, додати перець горошком. Варити 10 хвилин, за цей час підготувати овочі.
готуємо зелений борщ
ріпчасту цибулю очистити від лушпиння, відрізати кореневище, дрібно нарубати. Морква очистити і натерти на крупній тертці. Цибулю і моркву викласти в бульйон.
Картоплю почистити, нарізати кубиками стороною 1 сантиметр, викласти в бульйон і варити 15 хвилин.
Щавель для супу перебрати, вимити й обсушити, нарізати керамічним або дерев'яними ножем смужками, викласти в борщ. Варити зелений борщ до закипання і 5 хвилин, потім вимкнути вогонь, а зелений борщ настояти під кришкою протягом 10 хвилин.
подаємо зелений борщ
зварити окремо від супу курячі яйця, остудити під холодною водою, очистити від шкаралупи, порізати невеликими кубиками і викласти на тарілку.
викласти в соусницю сметану. Налити в тарілки зелений борщ, посипати кожну порцію дрібно порізаним кропом. Зелений борщ їдять, додаючи в тарілку яйця і сметану.
Фкуснофакти
— Сезон щавлю і, відповідно, зеленого борщу — з кінця квітня по початок червня. Це ж час — сезон молодої кропиви, яку також можна додати в зелений борщ . У зимовий час можна використовувати заморожений або консервований щавель.
— щоб зробити суп дієтичним, перший бульйон можна злити. Ще замість свинини можна використовувати яловичину, нежирну курятину або індичатину. А щоб суп не втратив в яскравості смаку, додатково можна додати томати і/або болгарський перець.
— додатково можна додати в зелений борщ зажарку з рубаного ріпчастої цибулі і тертої моркви — за 5 хвилин до додавання щавлю. У зажарку можна додати пару столових ложок томатного соусу.
— курячі яйця можна зварити в супі — для цього їх потрібно розбити в миску, перемішати білки з жовтками і влити тонкою цівкою в каструлю з зеленим борщем за 7 хвилин до додавання щавлю. Однак майте на увазі, що зберігати такий суп більше 3 днів не рекомендується.
— для особливого навару, в каструлю з зеленим борщем можна додати 3 столові ложки (невеликий кубик) вершкового масла.
— частина щавлю в супі можна замінити шпинатом.
— для особливого аромату перед закладкою щавлю, в зелений борщ можна додати склянку хлібного квасу.
— Свинину в рецепті можна замінити на жирні частини курки (стегенця, стегна). В цьому випадку не слід варити кістковий бульйон, а слід зварити курку у великій кількості підсоленої води, потім викласти з каструлі, остудити, відокремити м'ясо від кісток і повернути куряче м'ясо в бульйон для зеленого борщу.
—
послідовність закладки
і час варіння продуктів в зеленому борщі:
1) кістки — 40 хвилин після закипання води;
2) М'ясо — 40 хвилин після закипання;
3) цибулю і моркву — 20 хвилин;
4) картопля — 15 хвилин;
5) Зажарка (опціонально) — на 10 хвилин;
6) Щавель — на 5 хвилин;
7) курячі яйця (опціонально) — на 7 хвилин.
— вартість основних продуктів для зеленого борщу на нашу рецептом — від 250 грн. (на липень 2019 р).