як варити ліверну ковбасу
продукти
на 1 кілограм
легкі — 300 грам
печінка — 300 грам
серце — 300 грам
М'ясо — 300 грам
Лук — 2 голови
борошно і манка — по 1 столовій ложці
яйце — 1 велике або 2 дрібних
вершки або молоко — 70 мілілітрів
Кишки або оболонка — 1-1,5 метра
Майоран і мускатний горіх
сіль і перець — по 1-2 чайних ложки за смаком
Як варити ліверну ковбасу
1. Зварити окремо м'ясо 40 хвилин; в іншій каструлі легені, печінку і серце — теж 40 хвилин.
2. Подрібнити 2-3 рази м'ясорубкою або блендером м'ясо, субпродукти і обсмажену кубиками цибулю, додати сіль і перець, приправи, манку і борошно.
4. Фарш повинен вийти гладким, як паштет — можна злегка розбавити його бульйоном.
5. Наповнити оболонку фаршем, перев'язати кінці, наколоти ліверну ковбасу в декількох місцях.
6. Викласти ліверну ковбасу в каструлю з окропом і варити 20 хвилин на тихому вогні.
7. Після варіння повністю остудити ковбасу в холодній воді, накрити кришкою і прибрати в холодильник. Через пару годин розрізати скибочками і подавати. Зберігати до 3 днів в холодильнику.
Фкуснофакти
як начинити оболонку фаршем
якщо немає спеціальної насадки для начинення ковбаси, можна скористатися товстої лійкою, на тонкий кінець якої натягнути кишку — і проштовхувати фарш руками. Зубочистку краще проколоти в декількох місцях до начинення фаршем, щоб виходило повітря і варена ліверна ковбаса була більш щільною, без дірок.
як подавати ліверну ковбасу
подавати на бутербродах з гірчицею, з соліннями і маринадами в якості закуски. Смачно подрібнювати ліверну ковбасу з сиром в якості млинцевої начинки.
що класти в ліверну ковбасу
ліверна ковбаса — ковбаса з ліверу, тобто нутрощів тварин, придатних в їжу для людини. Найпоширеніші частини — печінка, серце, нирки, легені, рідше додають трахею і діафрагму. Під лівером мають на увазі будь-яку тварину або птицю — і в ковбасі за смаком може поєднуватися курячий, свинячий і яловичий лівер одночасно.
нерідко для посилення поживності і м'ясного смаку до складу ліверної ковбаси додають м'ясо і жир.