Як приготувати пастилу в домашніх умовах
продукти
яблука — 1,5 кілограма
Вода — 1/5 склянки
волоські горіхи очищені — половина склянки
Мед — 1 столова ложка
рослинна олія — 1 столова ложка
Як варити пастилу
1. Яблука вимити, вирізати зіпсовані місця.
2. Кожне яблуко розрізати навпіл, вирізати серцевину, плодоніжки і зіпсовані місця.
3. Кожну половину яблука розрізати на 5-6 часточок.
4. У казан або каструлю з товстими стінками влити 1/5 склянки води (приблизно 60 мілілітрів), викласти яблука і поставити на вогонь.
5. Довести суміш до кипіння і варити яблука 20 хвилин на тихому вогні, періодично помішуючи дерев'яною ложкою або лопаткою.
6. За допомогою толкушки або блендера подрібнити яблука в каструлі.
7. Порубати волоські горіхи і всипати до яблук, додати мед, ретельно перемішати.
8. Варити яблучне пюре з горіхами ще 20 хвилин при постійному помішуванні.
9. Розігріти деко до 110 градусів.
10. Деко або форму для запікання вистелити матеріалом для випічки (або папером, або селіконовим килимком) і змастити маслом за допомогою кулінарної пензлика.
11. Яблучну суміш викласти і розрівняти так, щоб товщина суміші не перевищувала 5 міліметрів.
12. Поставити форму з пастилою на середній рівень духовки. Можна замінити духовку на пристрій для сушіння овочів і фруктів.
13. Запікати пастилу 6-7 годин при прочинених дверцятах духовки.
14. Пастилу викласти з дека, нарізати довільної форми і розкласти по банках.
Фкуснофакти
— для приготування пастили зазвичай використовують яблука, не придатні для інших страв — варення і повидла. Зокрема, в пастилу придатні перезрілі і перележали м'які плоди.
— за смаком, яблука можна очистити від шкірки перед варінням пастили.
— при приготуванні пастили можна додати півсклянки висушених ягід або будь-які горіхи.
— можна поекспериментувати і з кольором пастили, додаючи до яблук на початку варіння свіжі ягоди.
— Пастила вважається звареної, коли яблучна маса набуває консистенцію густого джему.
— якщо при приготуванні пастили використовується кислий сорт яблук, можна при варінні додати до яблук трохи цукру, на кожен кілограм яблук 1 столову ложку цукру. При цьому слід врахувати, що готовий продукт перестане бути дієтичним.
— якщо використовуються соковиті яблука, можна не додавати для варіння яблук воду.
— щоб отлепить щільно прилиплу Папір для випічки від пастили, необхідно рясно змочити її водою кілька разів.
— Пастила повністю готова, коли набуває щільну консистенцію, не залишає вологих слідів.
— Перед подачею пастилу рекомендується присипати цукровою пудрою.
— можна висушити пастилу на сонці — тоді необхідно підвісити пласт на сонячному місці і залишити на 5-7 днів.