Час приготування класичного борщу з яловичиною — 2,5 години, включаючи півгодини настоювання. Біля плити потрібно провести 1 годину чистого часу. Якщо для борщу береться курка, то загальний час приготування борщу зменшиться до 1,5 годин, так як курка для бульйону вариться всього 1 годину, а наполягати такий борщ не потрібно.
Як варити борщ з буряком
Продукти
класичний рецепт на 4-літрову каструлю
яловичина на кістці
— 500 грам, приблизно 400 грам м'яса і 100 грам кістки.
традиційно використовується яловичина на кістці, оскільки кістка робить смак бульйону глибшим. Однак іноді яловичину замінюють на свинину, тоді блюдо вийде більш жирним, і, як наслідок — калорійним. Рідше готують борщ з м'ясом курки або індички. У цьому випадку варити менше і як правило — дешевше. У загальному випадку, краще взяти свіже м'ясо на кістки. Якщо м'ясо заморожено, то заздалегідь розморозити.
буряк
— 2 середніх або 1 велика, 250-300 грам
морква
— 1 велика
Капуста
— 300 грам
картопля
— 3 великих штуки або 5 дрібних
картоплю в борщ краще взяти побільше, щоб чистити було зручніше
помідори
— 3 штуки
у класичній варіації кладеться помідор+оцет. Іноді цей тандем замінюється томатною пастою. Томатна паста трохи кисліше помідорів, зате сприяє збереженню яскравого кольору борщу, так як містить оцет. Або кілька консервованих помідорів або сік від консервованої квасолі (якщо він включає до складу помідори). Готувати точно так само — смажити разом з овочами. Або можна зварити томатну пасту самому — помідори очистити від шкірки, подрібнити і уварити на тихому вогні до стану соусу. У таку саморобну томатно-борщову пасту добре ще додати болгарський перець.
оцет 9% — 2 столових ложки
щоб колір страви став насичено червоним і смак — більш гострим. На каструлю 4 літри необхідна 1 чайна ложка оцту 9% або 2 чайні ложки оцту 6%; іноді разом з оцтом додають столову ложку цукру. Оцет при приготуванні можна замінити на свіжовичавлений лимонний сік (від половинки лимона). Враховуйте також, що додані консервовані помідори або магазинна томатна паста, якщо ними замінюються помідори, вже містять оцет.
цибуля
— 2 голови або 1 велика
часник
— 3-4 зубці
кріп, петрушка
— 50 грам
сіль і перець, лаврушка
— за смаком
це продукти, які додаються в класичний борщ. Якщо ви хочете відступити від правил,
ось що ще часто додають в борщ
:
1. Гриби і квасоля. Квасоля зробить блюдо набагато ситніше, а гриби додадуть аромат.
2. Цукор — тоді борщ буде особливо гарний зі сметаною. Якщо буряк солодких сортів, то додавати не потрібно. Цукор додають в самому кінці, тому спробуєте і вирішите для вашого конкретного випадку, потрібен цукор чи ні.
як варити борщ — пояснюємо по кроках
1 етап. Зварити м'ясний бульйон — готувати приблизно півтори години.
яловичину помити, в 4-літрову каструлю налити 3 літри води, викласти очищену цибулину і перець горошком, лавровий лист, покласти в воду м'ясо, варити на маленькому вогні під кришкою 2 години після закипання. Посолити воду на початку варіння — потрібна половина столової ложки солі. Після варіння бульйону м'ясо злегка охолоджується і розбирається (ріжеться) на шматочки, і повертається в бульйон. Каструля накривається кришкою.
2 етап. Порубати і зварити в правильному порядку овочі — близько півгодини.
ріпчасту цибулю дрібно порізати, часник потерти або дрібно нарубати, буряк потерти або нарубати шматочками — тут за смаком. І аналогічно з морквою, можна потерти, а можна нарізати півколами. Хтось навіть подрібнює в м'ясорубці. У класичному рецепті допустимі варіації на ваш смак. Додаємо овочі в борщ в такому порядку:
— Капуста — якщо звичайна то перед картоплею, а якщо капуста молода і ніжна, то її можна додати через 5 хвилин після варіння картоплі. Якщо любите, щоб капуста була хрусткою — додавайте разом з картоплею
— картопля
— Овочева засмажкою з буряком — яку належить готувати поки варяться овочі.
3 етап. Зробити овочеву зажарку і всипати смакові добавки — 15 хвилин.
розігріти сковорідку, обсмажувати цибулю на 5 хвилин на великому вогні, помішуючи. Додати до цибулі моркву і часник, обсмажувати 5 хвилин. Додати буряк, обсмажувати 5-10 хвилин на середньому вогні (комусь подобається коли буряк поподжарістее). Потім додати помідори або томатну пасту, влити з каструлі з м'ясом в сковорідку з овочами ополоник бульйону, додатково за смаком слід додати цукор і оцет, потомить ще пару хвилин, додати в борщ — всі овочі в ньому до цього моменту вже повинні бути зварені. Краще спробувати і картоплю, і капусту на смак, заодно перевірити бульйон на сіль. Варити зажарку в борщі 3 хвилини.
4 етап. Настояти борщ — півгодини. Каструля з борщем щільно закривається кришкою, акуратно ставиться на ковдру і з усіх боків їм обертається, бажано в кілька шарів.
на цьому приготування борщу закінчується. Тепер його залишилося тільки розлити по тарілках і подати зі сметаною і свіжою рубаною зеленню.
Фкуснофакти
як подавати борщ
на стіл подають сметану, хліб з салом або бастурмою, зелену цибулю і часник, зварені круто
курячі яйця
, ватрушки з сиром, пампушки.
як зберігати борщ
каструлю з борщем щільно закрити кришкою і зберігати в холодильнику до 7 днів (пам'ятайте, що оцет — сильний консервант). Борщ можна заморозити в пакеті — заморожений, він зберігається місяць.
вартість продуктів
вартість продуктів для приготування 4-літрової каструлі борщу — 200 грн. (в середньому в Києві на липень 2019 року).
Як зробити дієтичний борщ
Блюдо можна зробити менш калорійним, якщо не готувати зажарку. Досить почистити і порізати овочі — і додати їх в суп: буряк, через 10 хвилин капусту, через 5 хвилин картоплю, моркву і цибулю. А можна приготувати борщ взагалі без м'яса —
пісний борщ
теж дуже хороший.
як варити борщ в кухонних гаджетах
як варити борщ в мультиварці
1. Викласти м'ясо в каструлю мультиварки, залити водою, посолити і варити в режимі «гасіння» 1,5 години.
2. Окремо на сковорідці обсмажити цибулю і моркву, буряк, томати.
3. Додати зажарку в борщ разом з картоплею і капустою.
4. Налаштувати мультиварку на режим « гасіння», варити борщ ще 1 годину.
як приготувати борщ в скороварці
1. Буряк вимити, очистити і натерти на крупній тертці.
2. Викласти буряк в скороварку, обсмажити її у відкритій скороварці на рослинному маслі 10 хвилин, потім додати цибулю і моркву, ще через пару хвилин томатну пасту — і згасити хвилин 5 все разом.
3. Додати м'ясо — для борщу в скороварці підійде м'ясо без кістки, нарізане на невеликі шматки, обсмажувати пару хвилин.
4. Викласти картоплю і капусту.
5. Додати сіль і спеції в борщ, додатково лимонний сік від половинки лимона
6. Залити водою, закрити скороварку кришкою і варити 20 хвилин, потім дочекатися спаду тиску, додати зелень і подавати до столу.
як зробити пампушки для борщу
продукти
борошно — 1,5 200-грамових склянки
Вода — 100 мілілітрів
цукор — 1 столова ложка
сіль — на чверть чайної ложки
соняшникова олія — 1 столова ложка
дріжджі — 10 грам
куряче яйце для змазування — 1 штука
Рецепт
1. Нагріти воду до 40 градусів, розвести в ній дріжджі, накрити і залишити на 10 хвилин.
2. Відміряти 0,75 склянки борошна, додати цукор і сіль, масло — і добре перемішати.
3. Додати в борошняну суміш розведені дріжджі.
4. Всипати борошно, що залишилося і замісити тісто, потім укрити його і залишити в теплому місці на 40 хвилин.
5. Розігріти духовку до 150 градусів.
6. З кульок тіста сформувати пампушки, викласти їх на деко, вистелене пекарської папером. Відстань між пампушками має бути не менше 1,5 сантиметра, щоб вони не стикнулися в процесі підняття.
7. Збити куряче яйце і за допомогою кулінарної кисті змастити пампушки.
8. Запікати пампушки 20 хвилин.
подавати пампушки до борщу теплими.
і знову про борщ
відповіді та поради