Як варити пісний борщ з квасолею
продукти
на каструлю 2,5 літра
буряк — 1 велика
Квасоля — 100 грам сухої квасолі або 300 грам консервованої
Капуста — 250 грам
картопля — 3 штуки
морква — 1 середня
ріпчаста цибуля — 1 невелика голова
Петрушка — половина пучка
лавровий лист — 1 листочок
рослинна олія — 4 столові ложки
сіль — 2 чайних ложки
перець — 10 горошин
Як варити пісний борщ
1. Квасолю насипати в каструльку, замочити в холодній воді на ніч, злити, залити свіжою холодною водою.
2. Поставити каструльку на вогонь і варити протягом 1,5 годин до м'якості, потім злити воду.
3. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння і дрібно нарубати.
4. Морква очистити від шкірки і натерти на крупній тертці.
5. Буряк очистити і натерти на крупній тертці.
6. Розігріти на середньому вогні сковорідку, налити 2 столові ложки вершкового масла.
7. Викласти на сковорідку рубану цибулю, обсмажувати його 7 хвилин, помішуючи, на середньому вогні без кришки.
8. Додати до цибулі терту моркву і смажити ще 10 хвилин.
9. Налити в каструлю 1,5 літра води, поставити каструлю на вогонь.
10. Коли вода закипить, викласти в каструлю обсмажені овочі.
11. Сковорідку знову розігріти, викласти тертий буряк.
12. Гасити буряк 10 хвилин на тихому вогні під кришкою, регулярно перемішуючи.
13. Тушкований буряк викласти в каструлю, продовжити варити суп.
14. Картоплю почистити і нарізати кубиками стороною 2-2,5 сантиметра, додати в суп і варити 5 хвилин.
15. Капусту очистити від верхнього листя, помити і тонко нашаткувати, викласти в суп.
16. Додати сіль, перець, квасолю і вкласти лавровий лист, варити 5 хвилин.
17. Каструлю з борщем зняти з вогню і настояти борщ протягом півгодини.
18. Петрушку помити, обсушити і дрібно нарізувати.
готовий пісний борщ подавати, посипавши рубаною петрушкою.
Фкуснофакти
— Борщ без квасолі можна зварити, замінивши її на свіжі печериці (150 грам, смажити разом з овочами і додавати разом з засмажкою), і червоний болгарський перець (1 штука, смажити разом з овочами і додавати в борщ разом з засмажкою).
— щоб використовувати в пісному борщі сушені гриби, необхідно замочити їх у воді на 2-3 години — потім, при необхідності, порізати. Для варіння 5-літрової каструлі борщу знадобиться 25 грам сушених грибів.
— у пісний борщ за смаком можна додати 2 столові ложки томатної пасти і трохи (на 2,5-літрову каструлю — половина чайної ложки) цукру.
— подавати пісний борщ з хлібом, зеленню, часником, маринадом і соліннями.
— щоб скоротити час варіння пісного борщу, можна додати в борщ консервовану квасолю.
— щоб борщ був яскраво-червоного кольору і придбав спеціальну кислинку, можна додати в борщ трохи оцту 9%-го — на 2,5 літра борщу 1 столову ложку на етапі додавання спецій.
— в борщ відмінно підходить в'ялений чорнослив — його необхідно залити окропом на 10 хвилин, за бажанням нарізати, в суп додавати разом з капустою. На 5 літрів борщу необхідно 8-10 штук чорносливу.
— щоб урізноманітнити пісний борщ, в рибні дні можна додати в борщ кільку в томатному соусі — на 2,5 літра борщу необхідна 1 банка 200 грам. Додавати кільку на етапі засмажкою — спочатку обсмажити з овочами, а потім.
— якщо в пісні дні заборонена їжа зі смаженням на рослинній олії, можна всі продукти посмажити на сковорідці з тефлоновим покриттям до рум'яності, або просто всі овочі нарубати і по черзі додавати в борщ в сирому вигляді.