рибний суп Буйабес
Продукти
Риба для бульйону — 2 кілограми
Риба цінних порід — 700 грам (сьомга, палтус, форель)
Креветки, мідії, кальмари — по 150 грам
Лук — 2 штуки
часник — 6 зубців
помідори — 3 штуки
біле вино — 200 грам
оливкова олія — 2 столові ложки
Апельсин — 1 штука (цедра)
Лаврушка — 3 листа
запашний перець — 15 горошин
базилік, чебрець, шафран (сухі) — по половині чайної ложки
сіль (краще морська) — півтори столові ложки
Вода — 2,5 літра
як варити суп Буйабес
1. Нарізати дрібно дві цибулини.
2. Два помідори (шкірку зняти) розім'яти виделкою.
3. У каструлю покласти 2 кілограми дешевої риби, влити воду і варити чверть години.
4. Покласти цедру одного апельсина, 3 листа лаврушки, 15 розчавлених горошин запашного перцю, трохи базиліка, чебрецю і шафрану в мішечок для спецій.
5. У рибний бульйон додати мішечок зі спеціями, варити 10 хвилин.
6. Бульйон процідити, розварену рибу викинути, але зберегти мішечок зі спеціями.
7. Оливкова олія налити в казан, смажити 5 хвилин часник і ріпчасту цибулю.
8. Додати розім'яті помідори, рибний бульйон і склянку білого вина. Покласти мішечок спецій і шматки сьомги, палтуса або форелі. Варити чверть години.
9. Додати сіль, креветки, мідії, дрібно нарізані кальмари, варити 5 хвилин.
дати Буйабесу настоятися 20 хвилин.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!
Фкуснофакти
— до супу Буйабес обов'язково подаються підсушені білі сухарики, які вмочують в соус Руї.
— Соус Руї: у миску покласти подрібнений стручок перцю чилі, видавити 5 зубців часнику, всипати чайну ложку солі (рекомендується морської), половину чайної ложки кайенского перцю (або чорного меленого). Додати 4 жовтки, столову ложку томата і все перемішати. Не зупиняючи помішування, потроху вливати оливкову олію.
— вважається, що смак супу тим більш насиченим, чим більше риби та інших мешканців моря для нього використано. У суп додають картоплю, однак це буде вже не марсельський, а нормандський Буйабес.