Як варити польський гриб
знадобляться — польські гриби, вода для замочування, вода для варіння, ножичок для чищення, сіль
1. У грибів зрізати нижню землисту частину ніжки, видалити з грибів сміття, червиві і потемнілі долі на ніжках і капелюшках, у старого гриба відрізати нижню губчасту частину капелюшки, де зберігаються суперечки.
2. Почищені гриби вимити під прохолодною проточною водою.
3. Покласти гриби в миску, залити свіжою прохолодною водою, щоб вона цілком їх покривала, залишити на 10 хвилин, щоб на дні миски осіла земля і пісок з грибів.
4. Знову помити польські гриби під проточною водою.
5. Великі гриби поділити навпіл.
6. Влити у велику каструлю 2-3 літри води, щоб гриби були повністю під водою, помістити на сильний вогонь, дочекатися закипання.
7. Опустити польські гриби в киплячу підсолену воду, тримати на середньому вогні 10-15 хвилин.
грибний суп з польськими грибами
продукти
на 4-літрову каструлю
польські гриби — 300 грам
картопля — 2 бульби
помідори — 2 штуки
морква — 1 штука
зелена цибуля — 5 стрілок
болгарський перець — 1 штука
оливкова олія — 30 мілілітрів
чорний мелений перець — пів чайної ложки
сіль — пів чайної ложки
Як варити суп з польськими грибами
1. Польські гриби почистити від сміття і землі, зрізати нижню частину ніжки, видалити потемнілі і червиві місця, помити в прохолодній воді.
2. Нарізати польські гриби на кубики товщиною сантиметр.
3. Картоплю і моркву помити, почистити, нашаткувати брусочками довжиною 3 сантиметри, товщиною 0,5 сантиметра.
4. Влити в каструлю 2,5 літра холодної води, покласти польські гриби, помістити на конфорку, довести до кипіння на середньому вогні.
5. Зняти піну, покласти в цю ж каструлю картоплю, сіль, перець, варити 10 хвилин.
6. Болгарський перець вимити, видалити насіння, плодоніжки, нарізати на квадратики шириною сантиметр.
7. Налити в сковорідку масло, поставити на середній вогонь, розігріти.
8. Обсмажувати на олії моркву і болгарський перець 5 хвилин.
9. Помідори залити окропом на 2 хвилини, дістати з окропу, зняти шкірку, нарізати на квадратики товщиною два сантиметри.
10. Покласти помідори в сковорідку до овочів, смажити 5 хвилин до випаровування вологи.
11. Додати в каструлю з грибами і картоплею обсмажені морква, болгарський перець, помідори, готувати 10-15 хвилин.
12. Зелену цибулю вимити, подрібнити.
13. Розлити суп по тарілках, додати сметану, посипати зеленою цибулею.
Фкуснофакти
— польський гриб зростає у хвойних лісах, рідше в листяних. Часто виростає на пнях і в моху на підставах стовбурів немолодих сосен, ялин, дубів, Буків. Любить сухість, тому в листяних лісах майже не зустрічається. В Україні польський гриб поширений в північній частині.
— у різних місцях польський гриб має різні назви . У народі його називають панський гриб, моховик каштановий, коричневий гриб.
— сезон збору польського гриба — з червня по листопад.
— у польського гриба коричнева капелюшок діаметром до 15 сантиметрів, у вологу погоду стає клейкою. Низ капелюшки — жовто-білий, пористий. Ніжка гриба має світло-коричневий або жовтий відтінок, висотою до 12 сантиметрів, товщиною 1 — 4 сантиметри. Може бути циліндричної форми, звужена або роздута знизу. М'якоть щільна, білого або жовтуватого кольору.
— у місці зрізу капелюшок польського гриба синіє — це його відмінна риса, вона ніяк не впливає на смак і якість гриба. Якщо сумніваєтеся, який зібрали гриб, білий або польський, через пару хвилин польський гриб віддасть синявою.
— польський гриб багатий ефірними маслами, цукрами, мінеральними речовинами. За вмістом білка може замінити м'ясну їжу в раціоні.
— свіжий польський гриб має приємний грибний запах , варений гриб має м'який смак, за смаковими якостями відноситься до 2 категорії з 4 (для порівняння, білий гриб — 1 категорії, а рядовка — 4 категорії.
— польські гриби краще обробляти відразу після збору. Для цього їх потрібно розкласти в один шар на поверхні, прибрати сміття, бруд, у кожного гриба зрізати нижню частину ніжки і вирізати червиві ділянки. У старого гриба потрібно зрізати губчасту частину капелюшки. Залити гриби холодною водою на 10 хвилин, щоб від них відійшла земля, ретельно промити. Якщо гриби старі і є ризик, що гриби червиві, рекомендується замочувати гриби в підсоленій воді.
— свіжі польські гриби зберігати у холодильнику у відділенні для овочів не більше 12 годин, відварені польські гриби зберігати в грибному відварі, прикривши кришкою, 3-4 дні.
— калорійність польського гриба — 19 ккал/100 грам.