Як варити гречану кашу
Продукти
гречана крупа — половина склянки
Вода — 1 стакан
Молоко — 1,5-2 склянки
вершкове масло — 1 столова ложка
сіль — 1 щіпка
цукор — 2 чайні ложки
Як варити
- Крупу висипати в глибоку чашу і залити водою з під крана.
- перемішати і видалити з поверхні води спливлий рослинний сміття.
- викласти гречку в каструлю і залити водою, попередньо розігрітій в чайнику.
- Довести до кипіння і варити 3 хвилини.
- влити молоко.
- додати сіль, цукор і знову довести до кипіння.
- варити ще 3 хвилини.
- накрити кришкою і зменшити вогонь до мінімуму.
- тримати на мінімальному вогні ще 10 хвилин.
- перемішати і покласти в кашу столову ложку вершкового масла.
- дати каші настоятися під закритою кришкою ще хвилин 5-10.
- перемішати ще один раз і розкласти по тарілках.
Фкуснофакти
— Густоту каші можна регулювати тривалістю кипіння рідини. Якщо на ваш погляд каша занадто рідка, просто випаруйте зайву вологу, але якщо ви любите кашу пожиже, то просто додайте трохи більше молока.
— Молока в кашу додають в 3 — 4 рази більше крупи. Все залежить від того кашу який густоти ви віддаєте перевагу.
— якщо ви варите гречану кашу дитині від 5 місяців, то кращим рішенням буде замінити цукровий пісок сиропом фруктози, що продається в аптеках або магазинах для кондитерів, а саму кашу після варіння варто протерти через сито в однорідну масу.
— до гречаної каші, як природні замінники цукру відмінно підійдуть такі сухофрукти, як чорний родзинки киш-миш, курага і цукати. Можна додати такі фрукти, як груша, банан або абрикос. Ласуни можуть додати в кашу варення, згущене молоко, мед і тертий шоколад.
— Гречка є справжнім рекордсменом серед круп за вмістом білка і амінокислот. Для порівняння, якщо в гречці на 100 г продукту припадає 13 г білків, то в перлової крупі той же показник становить лише 3,1 г.
— Солодка гречана каша підходить дітям, її можна подати з нарізаним яблуком або бананом. Дорослим каша може припасти до смаку з корицею. Солона гречана каша смачна з обсмаженою цибулею, шпиком, грибами, сметаною. Також, якщо гречана каша не рідка, до неї можна зварити підливу .
— якщо хочеться приготувати гречану кашу «размазней», необхідно спочатку зварити 1 стакан гречки в 2,5 склянках води (до тих пір, поки вода не википить), і тільки потім продовжити варити з додаванням молока.
— калорійність гречаної каші на воді — 90 ккал/100 грам, на молоці — 138 ккал.
— при варінні гречану крупу не заважають, варять кашу під кришкою. Перемішування необхідно тільки під час додавання вершкового масла, солі і цукру. Сіль і цукор слід додавати в кашу за кілька хвилин до закінчення приготування, щоб всі інгредієнти добре наситилися солодким або солоним смаком.
подивіться загальні правила варіння гречки!