⏰ як варити гречану кашу на молоці і воді, дітям і дорослим, в'язкі і розсипчасті. Рецепт і точні пропорції

Скільки варити гречану кашу?

25:00
Гречану кашу і на молоці, і на воді варити 25 хвилин.

Як варити гречану кашу

Продукти
гречана крупа — половина склянки
Вода — 1 стакан
Молоко — 1,5-2 склянки
вершкове масло — 1 столова ложка
сіль — 1 щіпка
цукор — 2 чайні ложки

Як варити

  • Крупу висипати в глибоку чашу і залити водою з під крана.
  • перемішати і видалити з поверхні води спливлий рослинний сміття.
  • викласти гречку в каструлю і залити водою, попередньо розігрітій в чайнику.
  • Довести до кипіння і варити 3 хвилини.
  • влити молоко.
  • додати сіль, цукор і знову довести до кипіння.
  • варити ще 3 хвилини.
  • накрити кришкою і зменшити вогонь до мінімуму.
  • тримати на мінімальному вогні ще 10 хвилин.
  • перемішати і покласти в кашу столову ложку вершкового масла.
  • дати каші настоятися під закритою кришкою ще хвилин 5-10.
  • перемішати ще один раз і розкласти по тарілках.

Фкуснофакти

— Густоту каші можна регулювати тривалістю кипіння рідини. Якщо на ваш погляд каша занадто рідка, просто випаруйте зайву вологу, але якщо ви любите кашу пожиже, то просто додайте трохи більше молока.

— Молока в кашу додають в 3 — 4 рази більше крупи. Все залежить від того кашу який густоти ви віддаєте перевагу.

— якщо ви варите гречану кашу дитині від 5 місяців, то кращим рішенням буде замінити цукровий пісок сиропом фруктози, що продається в аптеках або магазинах для кондитерів, а саму кашу після варіння варто протерти через сито в однорідну масу.

— до гречаної каші, як природні замінники цукру відмінно підійдуть такі сухофрукти, як чорний родзинки киш-миш, курага і цукати. Можна додати такі фрукти, як груша, банан або абрикос. Ласуни можуть додати в кашу варення, згущене молоко, мед і тертий шоколад.

— Гречка є справжнім рекордсменом серед круп за вмістом білка і амінокислот. Для порівняння, якщо в гречці на 100 г продукту припадає 13 г білків, то в перлової крупі той же показник становить лише 3,1 г.

— Солодка гречана каша підходить дітям, її можна подати з нарізаним яблуком або бананом. Дорослим каша може припасти до смаку з корицею. Солона гречана каша смачна з обсмаженою цибулею, шпиком, грибами, сметаною. Також, якщо гречана каша не рідка, до неї можна зварити підливу .

— якщо хочеться приготувати гречану кашу «размазней», необхідно спочатку зварити 1 стакан гречки в 2,5 склянках води (до тих пір, поки вода не википить), і тільки потім продовжити варити з додаванням молока.

калорійність гречаної каші на воді — 90 ккал/100 грам, на молоці — 138 ккал.

при варінні гречану крупу не заважають, варять кашу під кришкою. Перемішування необхідно тільки під час додавання вершкового масла, солі і цукру. Сіль і цукор слід додавати в кашу за кілька хвилин до закінчення приготування, щоб всі інгредієнти добре наситилися солодким або солоним смаком.

подивіться загальні правила варіння гречки!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?