⏰ як варити долму-напівфабрикати і домашню долму. Долма в каструлі, мультиварці, мікрохвильовці.

Скільки варити долму?

45:00
Долма вариться 45 - 50 хвилин.
в пароварці долму варять півтора години, в мультиварці на режимі "Гасіння" 1 година .

як варити долму

Як варити долму в каструлі
1. У каструлю з товстим дном щільно викласти виноградне листя, покласти долму, залити водою (вода повинна з запасом 1 сантиметр покривати долму).
2. Зверху прикрити виноградним листям.
3. Щоб рулетики не розверталися, накрити перевернутої тарілкою, по діаметру менше каструлі. Закрити каструлю кришкою.
4. Поставити на найменший вогонь і варити 45 хвилин.

Як варити долму в мультиварці
1. У чашу мультиварки налити воду, а в ємність, призначену для приготування укласти долму.
2. Встановити режим « гасіння» і варити одну годину.
3. Якщо листя залишилися жорсткими.

Як варити долму в пароварці
1. У пароварку налити воду, долму викласти в чашу пароварки.
2. Варити долму 1,5 години.

Як варити долму в мікрохвильовці
1. У глибокий посуд, яка підходить для мікрохвильовки, укласти долму щільним шаром.
2. Трохи посолити, зверху полити розтопленим вершковим маслом (50 грам) і склянкою води або бульйону.
3. Закрити зверху кришкою для мікрохвильовки або інший тарілкою.
4. Включити мікрохвильовку при потужності 800 вт на 15 хвилин.
Як варити долму напівфабрикат
в каструлі
1. Долму викласти в каструлю 1 шаром, влити воду або бульйон так, щоб покрити заморожений напівфабрикат.
2. Поставити на тихий вогонь і варити 20 хвилин.

в мікрохвильовці
1. Викласти долму на тарілку, влити 1 склянку бульйону, готувати 10 хвилин на потужності 600 вт.

як приготувати долму будинку
продукти
виноградне листя солоні — 7-8 листів
Баранина — 300 грам
Лук — 1 велика голова або 2 маленькі
Рис — 70 грам
Сметана — 150 грам
часник — 4 зубчики
Петрушка, кріп, кінза, селера, чорний перець, червоний перець, сіль — за смаком

приготування долми
1. Солоні виноградне листя залити в окропі і вимочити 12 годин, щоб вийшов надлишок солі.
2. У кожного з листів потрібно відрізати держак.
3. Рис промити, залити гарячою водою, баранину і цибулю пропускаємо через на м'ясорубку пару раз, ріжемо і додаємо зелень, спеції за смаком.
4. Вимочений 10 хвилин рис додати в фарш, добре перемішати.
5. На стіл кладемо виноградний лист, на нього зверху — половину столової ложки фаршу і акуратно закрутити, щоб вийшли невеликі ковбаски.
6. У товстостінну каструлю викласти долму, накрити виноградним листям, зверху укласти тарілку, щоб при варінні долма не розкрилася.
7. Акуратно влити холодну воду, так щоб трохи були прикриті верхні виноградне листя.
8. Варити долму потрібно на тихому вогні 45 хвилин.
подавати варену долму гарячою з соусом і зеленню.

варіанти соусів для долми

класичний соус для долми
почистити і потерти часник, змішати зі сметаною/йогуртом, добре перемішати.

Соус для долми з курагою
ріпчаста цибуля, курага, томатна паста, столову ложку солі, 2 столові ложки цукру, половину чайної ложки перцю і стільки ж кориці, перемішати. У сковороді обсмажити на олії цибулю, додати води, порізану курагу, тушкувати під кришкою 10 хвилин, потім додати томатну пасту, сіль, цукор і спеції.

М'ятний соус для долми
100 грам сметани і 100 грам кефіру змішати, додати кедрові горішки і 5 гілочок сушеної м'яти. Змішати, настояти в холодильнику 1 годину.

кефірний соус для долми
у склянку 100 мл кефіру додати часник і улюблену зелень.

Фкуснофакти
— якщо долма не спливає при заливанні її водою, її можна не накривати тарілкою.

— Батьківщиною долми вважається Вірменія, а назва «толма» походить від слова «Толі», що в перекладі означає «виноградне листя».

— для приготування долми можна використовувати свіжі або солоні виноградне листя. Свіже листя краще вибирати світлих тонів від білих сортів винограду: чим світліше лист, тим він молодший, а значить, долма вийде більш ніжною. Великі м'ясисті виноградне листя для долми не годяться: вони зроблять блюдо занадто жорстким.
великі і темні листя використовувати не рекомендується. Придбати свіже листя можна тільки на ринках, на відміну від солоних, які продаються як на ринках, так і в супермаркетах. Ціна солоного листя в Києві — від 100 грн./півлітра (в середньому в Києві на червень 2019 р).

— традиційним фаршем для приготування Єреванської долми вважається фарш з молодої баранини, цибулі, зелені і перцю. Готувати долму можна зі змішаного фаршу (баранина + яловичина + свинина) або тільки з яловичого. Також долма з фаршу індички виходить не менш смачною. Для додання вишуканого смаку в фарш можна додати трохи гарбуза і моркви. Замість м'ясного фаршу можна використовувати рис з овочами (помідори, цибуля, зелень).

— замість виноградного листя можуть використовуватися листя капусти або баклажани. Найближчий« родич » долми — голубці, де фарш загортається в капустяне листя. Існують також рецепти з помідорів, цибулі, перцю, листя щавлю, яблук, баклажан і навіть з бурякових листя. Залежно від оболонки змінюється форма і смак долми.

— щоб листя були більш м'якими і еластичними, перед тим як загортати фарш, їх краще обшпарити окропом. Якщо листя великі і старі — прокип'ятити протягом п'яти хвилин.

— щоб при варінні долма парилася, а не смажилася, на дно каструлі краще укласти кілька шарів виноградного листя. Так, рулетики вийдуть соковитіше.

— при варінні долми замість води можна використовувати бульйон, зварений на кісточках або з м'яса (баранини, яловичини або курки). Також можна використовувати бульйонний кубик «бульйон на кісточці», який перед приготуванням треба розвести у воді.

— залежно від пропорцій і використовуваного м'яса, калорійність долми варіюється від 140 до 190 ккал/100 грам. Калорійність долми, приготовленої з баранячого фаршу 180 ккал/100 грам.

— вартість продуктів для приготування долми в домашніх умовах — 225 грн./кілограм (на червень 2019 р в середньому в Києві).

— Долму можна подавати як самостійне гаряче блюдо з соусом , так і в холодному вигляді, як закуску. У будь-якому випадку, до долме рекомендується подавати лимон і зелень.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?