Як варити чаван Муші
продукти
філе курки — 200 грам
королівські креветки — 4 штуки
соєвий соус — 50 мілілітрів
Петрушка — пучок
Саке — столова ложка
Камабоко — 4 пластини шириною по 5 міліметрів
гриби шиітаке — 4 капелюшки
яйце — 2 штуки
бульйон Даші — 400 мілілітрів
сіль — половина чайної ложки
як варити чаван Муші
1. Куряче м'ясо помити в холодній воді, нарізати на кубики стороною 3 сантиметри.
2. Налити в каструлю 2 літри води, покласти курку, помістити на середній вогонь, дочекатися закипання і варити 20 хвилин.
3. Дістати курку з каструлі, залити соєвим соусом і саке.
4. Капелюхи грибів промити в прохолодній воді, нарізати соломкою товщиною 0,5 міліметра, довжиною 2 сантиметри.
5. Налити в окрему каструлю бульйон Даші, додати чайну ложку соєвого соусу, сіль, поставити на середній вогонь, дати закипіти.
6. Зняти каструлю з бульйоном Даші з конфорки, остудити.
7. Яйця помити, розбити в чашку, збити віночком.
8. Влити яєчну масу в бульйон Даші, перемішати, процідити через сито.
9. Креветки почистити, помити в прохолодній воді.
10. Налити в окрему каструлю літр води, помістити на середній вогонь, дочекатися закипання.
11. Опустити в каструлю з киплячою водою креветки, готувати 10 хвилин.
12. Розкласти по глибоких піалах куряче м'ясо в соєвому соусі, гриби, креветки, камабоко, залити яєчним бульйоном.
13. Натягнути зверху на піали харчову плівку, проколоти її в декількох місцях зубочисткою.
14. Поставити піали на дно великої каструлі, налити в неї теплу воду, щоб вона доходила до середини піал.
15. Поставити каструлю з піалами на середній вогонь, після закипання варити 20 хвилин.
16. Петрушку вимити, подрібнити.
17. Дістати піали з каструлі, прикрасити готовий чаван Муші петрушкою і подавати.
Фкуснофакти
— Чаван Муші — це японський яєчно-курячий кремовий суп або рідкий омлет. Готується на пару.
— з японської мови чаван Муші перекладається як «чаша на пару».
— у чаван Муші додають соєвий соус, бульйон Даші, рисове вино, гриби шиітаке, камабоко, корінь лілії, креветки. Камабоко, парові рибні галушки можна замінити крабовими паличками.
— через рідкої консистенції чаван Муші — одне з небагатьох японських страв, яке їдять ложкою, а не паличками.
— Чаван Муші подають до столу гарячим або охолодженим.