Вся складність розпізнавання справжніх безпечних опеньків полягає в їх величезному видовому розмаїтті. Навіть досвідчений грибник насилу розрізнить сімейства, спираючись на явні ознаки зовнішньої схожості. Трапляється навіть так, що помилкові екземпляри можуть рости в одному пні зі свіженькими смачними опеньками, що не представляють ніякої небезпеки.
найнадійніший спосіб визначити помилкові опеньки — зробити це до варіння . На що в першу чергу потрібно звернути увагу, так це на капелюшок. Яскравий неприродний колір повинен вас насторожити, а нерівномірне забарвлення пластинок і зовсім зупинити. Якщо на гладкій ніжці немає характерного колечка – будьте впевнені, що перед вами виразно самозванець. Справжні гриби мають специфічний маслянистий грибний аромат, який посилюється при будь-термічній обробці. Отруйні ж гриби-шпигуни віддають вогкістю, цвіллю, корою дерев і затхлій травою. Після процедури перевірки їстівні опеньки можна варити .
є 2 слуху — що помилкові опеньки змінюють колір при варінні і що цибулина, якщо в каструлі є помилкові опеньки, потемніє. Ці чутки — помилкові. Цибулина може потемніти і в каструлі з їстівними опеньками в залежності від місця збору і виду опеньків. Те ж стосується і зміни кольору — темніють і їстівні опеньки , це нормальний процес.