⏰ як варити розсольник з перловкою-правила і поради як зробити розсольник смачніше

Скільки варити розсольник?

10:00
на приготування розсольнику йде 5 годин. Чистого часу на кухні — 1 годину.

Як варити розсольник

Продукти для приготування
на 5-літрову каструлю супу
яловичина на кістки — 700 грам
Перловка — 0,7 склянки
солоні огірки — 5 невеликих
огірковий розсіл — 2 склянки
картопля — 5 середніх картоплин
ріпчаста цибуля — 2 голови
морква — 2 штуки
соняшникова олія — 2 столові ложки
Лаврушка — 2 листочка
чорний перець горошком — 5 штук
сіль — 1 столова ложка

як варити розсольник
1. Відміряти 0,7 склянки перловки.
2. Насипати перловку в миску, промити до чистої води і залити холодною водою на 4-5 годин.
3. М'ясо, якщо заморожено, розморозити і помити.
4. Налити в 5-літрову каструлю 3 літри холодної води, викласти м'ясо і додати столову ложку солі.
5. Каструлю поставити на вогонь і дочекатися закипання. Як тільки вода закипить, стежити за появою піни — її необхідно знімати за допомогою шумівки.
6. Варити бульйон для розсольнику 1,5 години на тихому вогні при слабкому бурлінні, прикривши кришкою. Потім вийняти яловичину з бульйону.
7. Трохи остудити яловичину, відокремити м'ясо від кістки і розділити на шматочки. Бульйон процідити і повернути в каструлю, викласти в бульйон для розсольнику подрібнене м'ясо.
8. Всипати замочену і промиту потім перловку, і поставити на тихий вогонь.
9. Цибулю і моркву почистити, цибулю дрібно нарубати, моркву потерти на крупній тертці. Розігріти сковорідку, налити олію, викласти цибулю і обсмажувати його 5 хвилин на середньому вогні без кришки.
10. Потім викласти до цибулі моркву і смажити ще 5 хвилин.
11. Огірки викласти на дошку, порізати тонкою соломкою або потерти на крупній тертці. Додати огірки в сковорідку до цибулі і моркви, влити 3 столові ложки огіркового розсолу і тушкувати під кришкою на тихому вогні 5 хвилин.
12. Влити 1 склянку розсолу в бульйон.
13. Картоплю почистити, нарізати кубиками стороною 1,5 сантиметра, викласти в бульйон.
14. Через 5 хвилин після повторного закипання води викласти в розсольник зажарку, додати 1 лавровий лист.
15. Варити розсольник ще 10 хвилин, досолити (вливаючи розсіл) і поперчити за смаком. Проварити ще пару хвилин. Ваш розсольник готовий!

як зварити смачний розсольник

скільки перловки класти
стандартні пропорції розсольнику середньої густоти — на 1 літр каструлі 1/7 склянки, розрахованого на обсяг 250 мілілітрів. На каструлю 3 літри необхідно трохи менше півсклянки перловки. На каструлю розсольнику 5 літрів — 0,7 склянки. Якщо любите бульйонистий суп, кладіть на третину менше.

коли додавати огірки і розсіл
всі нарізані або терті огірки кладуть в зажарку, в кінці приготування якої вливають кілька ложок розсолу. Решта розсіл вливається безпосередньо в бульйон перед закладкою картоплі. Стандартна пропорція — на 1 літр води 1/5 склянки розсолу.

Зажарка для розсольнику
тим, хто не любить засмажену цибулю в супі, в бульйон розсольнику можна додати дві половини цибулини. Приблизно через 30 хвилин цибулина звариться і передасть весь свій смак в бульйон, тоді її можна дістати з бульйону (і викинути). На етапі приготування засмажкою до цибулі, моркви і огірків можна додати 1 столову ложку сметани. Тоді розсольник виходить більш жирним і наваристим. За смаком, можна додати в зажарку 1 дрібно нарізаний помідор. У сам суп можна додати каперси і нарізані кружальцями або навпіл маслини (на етапі додавання картоплі). Якщо огірки жорсткі — слід очистити їх від шкірки і натерти на крупній тертці, або тонко порізати. Щоб картопля в розсольнику вийшов м'яким, важливо в бульйон додавати зажарку з солоними огірками через 15-20 хвилин після додавання картоплі.

приправи
у розсольник відмінно підходять італійські приправи. Приправи для розсольнику — базилік, куркума, фенхель, орегано. Оскільки в розсольник додають розсіл і солоні огірки, необхідно з особливою обережністю підходити до додавання солі.

М'ясо
М'ясо на кістці в розсольнику використовується для більшого навару розсольнику і додання оригінального аромату бульйону.

як подавати розсольник
подавати розсольник слід зі сметаною (яку попередньо можна розтерти з жовтками курячих яєць) і свіжою зеленню — кропом або петрушкою. За смаком, в розсольник додають подрібнений часник і селеру.

як зробити бульйон розсольнику прозорим

щоб бульйон розсольнику був прозорим, варто варити перловку окремо — потім промити і тільки після цього додавати в суп. При варінні бульйону з розсольнику необхідно також регулярно знімати утворюється піну за допомогою шумівки або столової ложки.

як швидше варити розсольник

— якщо хочеться заощадити час на замочуванні перловки, можна додати її на етапі додавання м'яса в воду — і варити разом з м'ясом. Але консистенція у перловки буде трохи грубіше, ніж в класичному рецепті. Або можна використовувати для розсольнику перловку в пакетиках. При цьому важливо не переборщити з часом замочування перловки — після 12 годин замочування, перловка починає псуватися.
— у рецепті м'ясо яловичини можна замінити на куряче м'ясо, можна також використовувати субпродукти (нирки і тельбухи), а перловку можна замінити на рис або пшоно. Тоді час варіння інгредієнтів відповідно зменшиться — бульйон для розсольнику на курці варити 40 хвилин, а рис або пшоно в розсольнику варити 20 хвилин.

послідовність додавання продуктів в розсольник
1. Яловичина.
2. Перловка.
3. Розсіл.
4. Картопля.
5. Зажарка.

скільки варити продукти в розсольнику
1. М'ясо — 1,5 години.
2. Перловка після 4-годинного замочування — півгодини.
3. Картопля — 15 хвилин.
4. Зажарка — 5 хвилин; солоні огірки, якщо не додавалися в зажарку, додавати за 7 хвилин до закінчення варіння.

про історію розсольнику

— розсольник — це блюдо історичної кухні. Він був відомий на Русі ще з 15 століття і називався калья. Калья готувалася на огірковому розсолі з додаванням м'яса або риби.

вартість продуктів для розсольнику
вартість продуктів — від 200 грн./5 літрів розсольнику (в середньому в Києві на липень 2021 року).

енергетична цінність розсольнику
— калорійність розсольнику 47 ккал/100 грам.

подивіться рецепти всіх супів і час їх варіння!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?