⏰ як приготувати старовинну калью за традиційним рецептом в домашніх умовах.

Скільки варити калью?

10:00
Калью варять півтори години. Готову калью рекомендують залишити потомитися чверть години.

Як варити калью

Продукти
Голова, хвіст або плавники будь-якої жирної риби (краще підходить червона) — 600 грам
філе риби — 200 грам
ікра минтая або судака — 400 грам
корінь петрушки — 1 штука
цибуля ріпчаста — пара головок
морква — 1 штука
огірковий розсіл — 200 мілілітрів
маринований огірок — 1 штука
картопля — 2 бульби
Масло рослинне — 3 столових ложки
свіжий кріп — 1 пучок
лавровий лист — 2-3 штуки
сіль — половина чайної ложки
чорний перець — 3-4 горошини

як варити калью
1. Помити голову риби, хвіст, плавники, видалити зябра, щоб уникнути гіркоти в супі, залити рибний набір водою, поставити каструлю на розігріту конфорку, накрити кришкою і дочекатися закипання.
2. Морквину і корінь петрушки помити, почистити від шкірки, цибулю — від лушпиння, нарізати великою соломкою, покласти в бульйон, залишити на середньому вогні на півгодини.
3. Процідити бульйон, рибні частини і овочі викинути.
4. У суп додати ікру, не знімаючи з неї плівки, сіль, дати закипіти і знову процідити.
5. Ікру нарізати на невеликі шматки і відкласти.
6. Суп вилити в каструлю, покласти філе, розділене на великі кубики, дочекатися закипання.
7. Лук нашаткувати і посмажити на олії до золотистого кольору, картоплю нарізати на квадратики товщиною приблизно 2 сантиметри, покласти в суп, залишити на плиті до готовності.
8. Огірок нарізати смужками товщиною приблизно 3 міліметри, довжиною — 3 сантиметри, разом з розсолом додати в каструлю, кинути горошини перцю і лаврове листя, потримати на конфорці ще 5 хвилин. Дістати і викинути лаврове листя.
9. Вимити і нарізати кріп.
10. У тарілки з кальєю покласти нарізані зелень і ікру.

Фкуснофакти

— солити калью необхідно з обережністю, щоб суп, в якому передбачений солоний огірковий розсіл, ні в результаті пересоленим.

— Калья — старовинне блюдо слов'янської кухні, рибний або м'ясний суп, зварений з додаванням огіркового розсолу. Калью називають прообразом сучасних розсольників.

— Перші згадки про калье були знайдені ще в джерелах XVI століття, але в професійній літературі рецепт супу з'являється в кінці XVIII століття. Тоді калья була святковим частуванням. Найчастіше її робили з жирної риби і додавали ікру. Такий рецепт зазвичай зустрічається і сьогодні, тому багато хто називає Калью рибним супом.

— найкраще для кальї підходить огірковий розсіл, в деяких рецептах його змішують з квасом або замінюють на капустяний.

— з кислою основою супу крім червоної риби добре поєднуються зубатка і палтус.

— на відміну від юшки калья — густий суп, її бульйон більш пряний і щільний по консистенції.

— подавати Калью смачно з прісними пиріжками, для начинки можна використовувати картоплю, капусту, рис.

подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?