Як варити ячну крупу
знадобляться — 1 стакан ячної крупи, 3 склянки води
1. Ячну крупу насипати на плоске блюдо і вибрати можливий сміття.
2. Всипати крупу в сито і промити, дати стекти воді.
3. Крупу викласти в каструлю, залити водою у співвідношенні 1:3 — на 1 склянку ячної крупи 3 склянки води.
4. Поставити каструлю на тихий вогонь, довести до кипіння на середньому вогні при постійному помішуванні.
5. Додати масло (на 1 склянку ячкі — 2 столові ложки рослинної олії або невеликий кубик вершкового) і сіль (на 1 склянку ячкі — 1 чайна ложка солі).
6. Варити ячну крупу 20 хвилин, регулярно перемішуючи.
7. Зняти ячку з вогню, каструлю накрити кришкою і укутати в ковдру для упарювання. Або, можна упарівать кашу 15 хвилин в духовці, розігрітій до температури 150 градусів.
Фкуснофакти
— ячна крупа — це не перловка . Ячна крупа так само, як і перловка, проводиться з ячменю, однак важливо розуміти, що спосіб обробки наділяє ячку оригінальними смаковими якостями.
— ячна крупа вважається навіть більш корисним продуктом, ніж перловка , оскільки містить більше клітковини. Ячмінь при виробництві ячки мінімально обробляється і дробиться, що забезпечує швидкість приготування.
— калорійність ячмінної крупи — 315 ккал/100 грам. Ячмінна крупа вважається висококалорійним продуктом. Але незважаючи на це, ячмінна крупа призначається при дієтах, оскільки сприяє очищенню організму і забезпечує його максимумом важливих поживних властивостей.
— Ячмінна крупа корисна літнім людям , так як допомагає від безлічі хвороб: гіпертонія, захворювання нирок і судин, застуда. Також ячка попереджає Онкологічні захворювання і сприяє омолодженню організму. Ячка — природний антибіотик без побічних ефектів.
— Ціна ячної крупи — 16 грн./1 кілограм (в середньому в Києві на червень 2019 р).