⏰ Як варити лисички-скільки варити перед смаженням і до готовності?

Скільки варити лисички?

10:00
Лисички до варіння треба помити і очистити, варити 20 хвилин в емальованому посуді з великою кількістю підсоленої води, знімаючи піну.
як варіант, попередньо замочити на 1-1, 5 години лисички в молоці, щоб позбавити лисички від можливої гіркуватості.
в мультиварці варити лисички на режимі «випічка» 30 хвилин.
Перед смаженням лисички варити не потрібно.

Як варити лисички

знадобляться — лисички, вода, сіль

1. Перед варінням лисички необхідно дуже добре очистити від сміття і кілька разів ретельно промити через друшляк.
2. Замочити їх у холодній воді або в молоці на півтори години, щоб гриби стали більш ніжними.
3. Покласти гриби в каструлю.
4. Залити лисички холодною водою, об'ємом вдвічі більшому, ніж обсяг самих грибів (на 1 склянку лисичок 2 склянки води).
5. Трохи посолити; додавати сіль не треба, якщо після відварювання гриби планується використовувати в інших стравах, які солити треба в процесі виготовлення.
6. Варяться лисички 20 хвилин на середньому вогні.
7. Піну, що з'являється при варінні, періодично потрібно знімати.
8. Після того, як лисички зварилися, злити воду через друшляк.
9. Щоб відварити сушені лисички, їх краще замочити години на три. Потім варити в злегка солоній воді не більше 20-ти хвилин.

Як варити суп з лисичками

продукти супу з лисичками
Лисички — півкіло
картопля — 300 грам
морква — 1 штука
ріпчаста цибуля — 2 голови
борошно — 1 столова ложка
вершки — 100 мілілітрів
Петрушка — кілька гілочок
лавровий лист — 2 листочка
сіль і перець — за смаком

Рецепт супу з лисичками
попередньо вимиті і порізані лисички прогріти у воді, при закипанні поміняти воду, — і варити 15 хвилин. Картоплю почистити, порізати скибочками, додати в каструлю з киплячою водою. Тонкими півкільцями порізати цибулю, натерти на крупній тертці моркву — і смажити на маленькому вогні з 1 столовою ложкою борошна і вершками пару хвилин, потім додати в суп. Додати сіль, перець і варити ще 10 хвилин. Посипати зеленню, накрити суп кришкою і настоювати 10 хвилин. Подавати суп з лисичками зі сметаною і задоволенням!

Рецепт лисичок в сметані

продукти для приготування лисичок в сметані півкіло лисичок, Нижня (світла) частина від пучка зеленої цибулі, сметана жирністю 30% — 3 столові ложки, сіль і перець — за смаком.

Рецепт грибів лисичок в сметані Лисички промити, обсушити, великі лисички — порізати. Цибулю дрібно порізати, обсмажити на олії, додати гриби, перемішайте, посоліть. Смажити до випаровування води і до рум'яного кольору грибів (20-30 хвилин). Потім додати сметану, перемішати, тушкувати на малому вогні під кришкою на 15 хвилин. Ваші гриби лисички в сметані готові! .

Салат з вареними лисичками

продукти
Лисички відварні — 200 грам
куряче філе відварне — 250 грам
Цибуля ріпчаста — 1 голова (80 грам)
оливкова олія — 2-3 столові ложки (можна замінити рослинним без запаху)
Огірки мариновані — 2-3 середні штуки
Зелень для прикраси (можна взяти кріп або петрушку) — кілька гілочок
Сметана — 40-50 грам

Рецепт салату з вареними лисичками і огірками
1. Нарізати лисички смужками.
2. Кубиками приблизно 1 см порізати куряче філе.
3. Очистити і дрібно нашаткувати голову цибулі.
4. Нарізати мариновані огірки.
3. Додати масло і добре перемішати.
4. Покласти продукти в салатник.
5. Безпосередньо перед подачею на стіл заправити сметаною і прикрасити зеленню.
не рекомендується заправляти сметаною заздалегідь.

Фкуснофакти

— Лисички дуже легко обробляти перед варінням — досить просто обмити водою, тому що лисички завдяки вмісту хіноманнози мають «імунітет» від комах і черв'яків.

— Лисичковий сезон — з середини червня по жовтень. Самий сезон — в середині серпня. Лисички ростуть в основному в змішаних або березових лісах. Також вони люблять пісочний грунт, відкриті галявини або узлісся. Завжди ці гриби ростуть купками, тому їх зручно збирати. Майже ніколи не бувають гнилими і червивими.

— Лисички дуже зручно перевозити в відрах і кошиках, так як гриби практично не мнуться навіть під великою власною вагою.

— при зборі важливо не переплутати лисички з помилковими — отруйними — грибами. Слід знати, що помилкові — мають більш круглу капелюшок, яскравий колір і порожнисту ніжку. — якщо грибів багато, можна їх заморозити. Причому, щоб гриби не стали гірчити, а також щоб вони займали менше місця, рекомендується заморожувати відварені гриби. Якщо і в цьому випадку гриби будуть гірчити, при варінні слід додати трохи коричневого цукру.

— Лисички є низькокалорійними і містять всього 19 ккал на 100 грам. Тим часом, лисички вважаються важкою їжею, тому вживати гриби в їжу слід з обмеженнями.

— Середня ціна швидкозаморожених лисичок — від 150 грн./1 кілограм (дані в Києві на червень 2017 р). При виборі лисичок перевагу слід віддавати лісовим грибам — у них більше користі і вони більш хрусткі. Вирощені в штучних умовах лисички мають менш яскравими смаковими властивостями і містять менше корисних речовин.

— користь лисичок: вітаміни групи B (отримання організмом енергії з їжі), бета-каротин (захист імунної системи), вітамін D (зростання, здоров'я кісток і зубів), РР (окислювально-відновні процеси).

як маринувати лисички

продукти для маринування
Лисички — 1 кілограм
Вода — півсклянки
столовий оцет 9% — півсклянки
сіль — півтори столові ложки
цукор — половина столової ложки
Лаврушка — 2 листа
чорний перець горошком — 5 горошин
мускатний горіх — на кінчику ножа
Гвоздика — по 1 суцвіттю на банку

як маринувати лисички
Лисички перебрати, видалити кореневища, почистити, вимити і порізати. Воду налити в каструлю, поставити на вогонь, викласти гриби. Варити 20 хвилин після закипання, регулярно знімаючи піну. Додати до грибів оцет, сіль, цукор, перець, лаврушку, мускатний горіх, варити ще 5 хвилин. Розкласти гриби по банках, залити маринадом і вкласти в кожну банку по гвоздиці. Закрити банки кришками, перевернути і дочекатися охолодження. Зберігати банки з маринованими лисичками в холодильнику протягом 1 року.

як солити лисички

продукти для засолювання лисичок
Лисички — 1,5 кілограма
часник — 3 голови
лавровий лист — 2 листочка
Гвоздика — 6 суцвіть
кріп — кілька гілочок
сіль — 5 столових ложок
соняшникова олія — 3 столові ложки
чорний перець горошком — 10 горошин

як готувати солоні лисички
Лисички почистити і акуратно промити. У каструлю налити воду, всипати 1 столову ложку солі, довести до кипіння і викласти лисички. Додати трави і спеції, варити 15 хвилин. Часник почистити і тонко нарізати. Гриби і розсіл перемістити в таз, посолити, вкласти часник. Покласти зверху гніт і залишити в прохолодному місці на 12 годин. Потім розкласти лисички по банках і закрити. Повністю просоленими лисички будуть через місяць.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?