увага! їстівний тільки молодий спарассіс. Спарассіс, який придбав буруватий колір, не годиться в їжу через жорсткості.
Як варити спарассис
продукти
Спарассіс свіжий — 2 штуки
Вода
сіль — за смаком
як варити спарассис
1. Спарассіс опустити в холодну воду на 15 хвилин, щоб легше було чистити.
2. Потім ретельно почистити гриби від лісового сміття і промити холодною водою.
3. Розрізати гриби (або порвати руками) на дрібні шматочки.
4. У каструлю покласти нарізаний спарассис, налити холодну воду, щоб вона повністю покрила гриби, посолити.
5. Поставити каструлю на великий вогонь, після закипання зняти піну, зменшити вогонь, варити 20 хвилин. 6. Відкинути гриби на друшляк.
Як варити спарассіс в мультиварці
1. Нарізаний спарассіс укласти в Стімер (спеціальна кошик-пароварка).
2. У каструлю мультиварки налити гарячу воду, встановити в мультиварку, зверху поставити Стімер, закрити кришку.
3. Вибрати режим « Варка на пару», встановити таймер на 30 хвилин.
4. У ємність мультиварки покласти нарізані гриби, посолити, закрити кришку.
5. Воду додавати не потрібно — гриби будуть варитися у власному соку.
6. Встановити режим «гасіння», час приготування 20 хвилин.
7. Вибрати режим « Випічка», поставити таймер на 10 хвилин, щоб з грибів випарувалася зайва волога.
як варити спарассис в пароварці
1. Спарассіс помістити в чашу для приготування рису, посолити.
2. У піддон пароварки налити воду. Чашу поставити в пароварку, закрити кришку.
3. Встановити таймер на 30 хвилин.
Фкуснофакти
— за свій зовнішній вигляд спарассіс має ще 2 назви — грибна капуста і гриб-баран, а до слова «спарассіс» іноді додають «Кучерявий». За свій вигляд часто помилково зараховується до неїстівних грибів.
— калорійність спарассиса — 30 ккал/100 г.
— застосування спарассиса — в основному, додавання в супи. При зборі або виборі спарассіса важливо враховувати, що в їжу придатні тільки молоді гриби. Зрілі і старі гриби будуть, хоча і нешкідливими, але жорсткими і позбавленими смаку. Щоб визначити вік гриба, злегка надломити його — молодий спарассіс дуже крихкий. Відрізнити молодий спарассіс можна і за кольором — це дуже світлий або навіть білий колір.
— Сезон спарассіса — з кінця липня по жовтень. Зростає спарассіс біля коріння дерев.
— корисні властивості обумовлені тим, що спарассис містить полісахариди і біоактивні компоненти (протипухлинна активність і антимікробну дію), речовина спарассол (природний антибіотик). Гриб є дієтичним, допомагає в боротьбі із зайвою вагою.
—
поради щодо приготування спаржі
1. Гриб не потрібно перетравлювати, інакше він розвалиться і постраждають смакові властивості.
2. Небажано при варінні додавати спеції, так як спарассіс втратить свій особливий горіховий смак і аромат.
3. Відварювати спарассис перед обсмажуванням не потрібно.
4. Спарассіс можна відварити в молоці (так само, як у воді), це підкреслить його особливі смакові якості.