Як варити папороть
знадобляться — Папороть, вода, сіль
1. Свіжі стебла папороті промити, обрізати кінчики з зачатками листочків і замочити на дві години в підсоленій воді.
2. Каструлю наповнити великою кількістю води, закип'ятити і цілком помістити в киплячу воду стебла папороті, посолити (на кожен літр рідини дві столові ложки солі).
3. Дочекатися вторинного закипання, після 5 хвилин варіння на мінімальному вогні злити воду в раковину, папороть викласти в друшляк і промити (міняти воду потрібно для того, щоб усунути сильну гіркоту, яка властива рослині).
4. Знову закип'ятити велику кількість води, помістити туди пагони папороті і варити ще 12 хвилин. Готовність рослини визначається його еластичною, що не ламкою структурою (готовий папороть повинен залишатися злегка хрустким).
5. Відварені пагони злити в друшляк, струсити, залишити над раковиною, щоб пішли надлишки рідини і папороть охолов.
як зварити папороть без замочування
1. Свіжозібране пагони папороті перед варінням промити прохолодною водою, обрізати кінчики.
2. У велику каструлю з киплячою водою помістити стебла папороті, посолити і варити 7 хвилин.
3. Воду злити, пагони папороті промити і запустити в нову киплячу воду, варити ще 12 хвилин.
4. Пробувати 1 стебло папороті на смак: якщо гірчить, то варити ще 5 хвилин.
5. Відварений папороть перемістити в друшляк, щоб позбутися від надлишків рідини.
Як варити суп з папороті
продукти для супу
папороть свіжий — 500 грам
свиняче сало (можна замінити вершковим маслом) — 150 грам
картопля — 3 штуки
ріпчаста цибуля — 1 голова
борошно — 1,5 столові ложки
сіль і перець — за смаком
Сметана — 1 столова ложка в тарілку
Вода — 1,5 літра
як варити папороть
Сало нарізати тонкими пластами. Лук очистити і дрібно порізати. Розігріти сковорідку, викласти сало і цибулю, обсмажувати 5 хвилин. Папороть помити і обсушити, нарізувати на шматочки довжиною 2-3 сантиметри, тушкувати 20 хвилин під кришкою, потім всипати борошно і смажити, помішуючи, 3 хвилини.
почистити картоплю, нарізати кубиками стороною 1 сантиметр. У каструлю налити воду, поставити на вогонь. Як тільки вода закипить, викласти в неї картоплю, варити 10 хвилин. Викласти в каструлю сало з папороттю, додати сіль і перець, перемішати і варити ще 10 хвилин.
подавати суп зі сметаною.
корисне про папороті
в їжу придатні пагони молодих папоротей (виду «орляк»), 10-15 сантиметрів. При цьому, довжина втечі папороті повинна бути 17-22 сантиметрів. Збирати папороть рекомендується тільки в екологічно чистих місцях. Придатний в їжу папороть легко відламується, а кінчик його скручений гачком. Для зручності подальшої обробки папороть при зборі рекомендується збирати в пучки. Папороть вимагає дуже дбайливого ставлення, оскільки зламаний папороть швидше псується. Приготувати папороть рекомендується в найближчі 1-2 години після збору.
сезон папороті — з квітня по червень в залежності від зміни погоди: після 3-4 тижнів як зійшов сніг.
калорійність відвареного папороті — 34 ккал/100 грам.
як варити щі з папороттю
продукти для щей з папороттю
на 4-літрову каструлю
папороть (солоний або свіжий) — 300 грам
тушонка яловича або свиняча (або м'ясо на кістці) — 1 банка 500 грам
Капуста — 300 грам
рослинна олія — 3 столові ложки
ріпчаста цибуля — 2 штуки
часник — 4 зубці
базилік сушений — 2 чайні ложки
перець чорний мелений — 1 чайна ложка
кріп — 1 невеликий пучок
сіль — 1 чайна ложка
як варити щі з папороті
у каструлю налити воду, поставити на вогонь. Капусту помити, видалити верхні пошкоджені листя, тонко нашаткувати, викласти в каструлю і варити 15 хвилин.
цибулю почистити порізати і обсмажити на олії. Папороть нарізати, додати в сковорідку з цибулею і тушкувати під кришкою протягом 20 хвилин. Смажені овочі викласти в каструлю і варити ще 10 хвилин. Тушонку розкрити, порізати або розім'яти, викласти в суп і варити 7 хвилин. Часник очистити і дрібно порізати, змішати з сіллю і викласти в суп разом з базиліком.
подавати щі з папороті зі сметаною і дрібно нарізаним кропом.
як приготувати папороть по-корейськи
продукти
стебла папороті — 700 грам
свіжа морква — 2 штуки
Лук — 2 штуки
часник — 1 зубчик
соєвий соус — 1/2 столової ложки
рослинна олія — 2 столові ложки
перець — 1 щіпка
як приготувати папороть по-корейськи
1. Пару свіжих морквин обмити водою, почистити від шкірки, натерти, використовуючи тертку для корейської моркви по довгій стороні овоча або нарізати вручну на довгі тонкі смужки.
2. Дві середні цибулини очистити і порубати на кубики середнього розміру.
3. На помірному вогні розігріти сотейник, полити двома ложками рослинного масла і помістити в нього натерту моркву і рубаний кубиками цибулю, томити в сотейнику 5 хвилин, поки цибуля не придбає рум'яний золотистий відтінок.
4. Стебла папороті промити, обрізати кінчики і помістити у велику каструлю, повністю наповнену окропом, відвар посолити (кожен взятий літр води класти дві столові ложки солі).
5. Після закипання рідини не знімати з вогню ще 5 хвилин і злити воду над раковиною через друшляк, знову залити пагони водою і варити 12 хвилин (папороть повинен залишитися хрустким).
6. Готові стебла папороті перекласти в друшляк, який встановити над раковиною і дати стекти залишкам води, після чого перекласти стебла в сотейник до овочевої маси.
7. Додати в блюдо щіпку перцю, половинку столової ложки соєвого соусу, видавлений часниковий зубчик і тушкувати 5-7 хвилин.