Як варити чай масала
продукти
Вода і молоко — в рівних пропорціях, по 300 мілілітрів
чорний чай — 3 чайних ложки
цукор — 2-5 чайних ложок
свіжий імбир — шматочок стороною 3 сантиметри
перець — 1 щіпка
Кардамон — 1 щіпка
Гвоздика — 1 штука
кориця — щіпка
Аніс — щіпка
Бадьян — 1 штука
як варити чай-масалу
1. Імбир почистити і натерти на тертці.
2. Гвоздику порубати.
3. Молоко і воду влити в каструлю і поставити на середній вогонь.
4. Викласти в рідину мелений перець, тертий імбир, гвоздику, корицю, аніс і бадьян, кардамон.
5. Варити чай-масалу 2 хвилини, додати цукор (за смаком 2-4 чайних ложки) і перемішати.
6. Всипати чай, варити ще 5 хвилин.
7. Вимкнути вогонь, накрити каструлю з чаєм кришкою і настояти протягом 5 хвилин.
8. Розлити чай масала по гуртках, проціджуючи через сито.
Фкуснофакти
— чай для масала підбирають чорний крупнолистовий або гранульований. Молоко — тільки незбиране або згущене (тоді на 500 мілілітрів води додати 100 мілілітрів згущеного молока. Цукор в рецепті можна замінити на мед, коричневий цукор або згущене молоко.
— В Індії , на батьківщині напою, масала чай варять прямо на вулицях, розвівши багаття. Над відкритим вогнем встановлюється каструлька, в яку вливається вода і молоко, а також вводяться всі спеції. Масала чай не бояться варити при рясному кипінні, а розливають масалу по гуртках зверхньо, тим самим охолоджуючи напій до прийнятної температури.
— використовують масала чай не тільки як напій, але також як соус — вмочуючи в солодкій масала хліб.
— на смак класичний чай масала середньої міцності, але дуже терпкий і гоструватий. Солодкість підсилює яскравість смаку, а молоко надає йому калорійності і приємно відтіняє гостроту напою. Зварений на цілісному молоці без додавання води, чай масала може надовго відбити апетит. Якщо масала подається з метою вгамувати спрагу, рекомендується молока додавати менше, а води більше. У спекотний день масала чай подають в холодному вигляді. До дна масала чай пити не варто, тому що на дні залишається осад зі спецій.
— ще спеції , які можна розглядати для додавання в масала чай: кардамон зелений і чорний, мускатний горіх, ваніль, перець чилі, корінь солодки, мигдаль. Для особливої яскравості приправ, рекомендується великі приправи подрібнити в ступці або за допомогою млина.
— індійський чай масала дуже корисний при застуді: молочна складова полегшує дихання, чай бадьорить, а спеції зігрівають і підвищують настрій. Щоб посилити протизастудний ефект, додайте в чай трохи вершкового масла.