рецепт курячого супу
Продукти на каструлю 3 літри
курка — 400 грам
Лук — 1 велика цибулина
морква — 2 середні штуки
часник — 2 зубчики
картопля — 2 великі картоплини
вермішель — 2 столових ложки
рослинна олія — 2 столові ложки
сіль — 1 столова ложка без гірки
перець горошком — для тіні гостроти — 5 штук, для гострого смаку — 10-15 штук
Зелень — за смаком (петрушка, кріп)
Як готувати
- налити в 3-літрову каструлю 2 літри води, поставити на вогонь.
- вимити курку, оглянути шкіру на предмет залишків пір'я, і покласти в каструлю, додати лаврушку, перець горошком, підсолити.
- Довести до закипання і варити 40 хвилин, за цей час звариться будь куряче м'ясо і бульйон стане в міру жирним. Якщо варити довше, бульйон буде все більш наваристим, а м'ясо, відповідно, буде все м'якше.
- коли бульйон звариться, процідити його, щоб перець і спеції не потрапили в тарілки, повернути в каструлю і на вогонь.
- курку викласти на широку тарілку, хвилин 5-10 остудити і розібрати: залишити м'ясо, за смаком прибрати або залишити хрящі і шкіру. Їстівні частини порізати і повернути в киплячий бульйон.
- поки вода в черговий раз закипає, почистити і порізати картоплю в суп.
- цибулю, часник і моркву очистити і порізати, найпростіший варіант — закинути сирими прямо в суп, але можна і обсмажити на олії. Викласти в суп через 10 хвилин після закладки картоплі.
- закласти вермішель.
- подавати зі свіжою рубаною зеленню, сметаною і білим хлібом.
Фкуснофакти
яку курку взяти на суп
— або 3 стегна вагою 150 грам кожне, для наваристого супу з великим вмістом м'яса
— або 4 крильця вагою 100 грам кожне, для жирного але не дуже м'ясного супу
— або, для дієтичного супу, 1 філе вагою 300 грам, для не дуже дієтичного — філе з шкірою
— або курячі ніжки — 5-6 штук в залежності від розміру
— або чверть цілої невеликої курки
що можна не класти в курячий суп
в суп можна не додавати картоплю, однак враховуйте, що тоді суп буде менш поживним, а тому краще картоплю чимось замінити. Додайте в курячий суп трохи більше моркви і вермішелі, а коли суп звариться, покладіть в тарілки варене круто куряче яйця. Можна також не додавати і вермішель, замінивши його на рис — на каструлю 3 літри досить 3 столових ложки рису з гіркою — краще круглозерного.
як зробити курячий суп смачнішим
у курячому супі відмінно поєднуються солодкуваті овочі — капуста брокколі, болгарський перець, томат, Цибуля-порей, кабачки — їх можна нарубати і додати до овочів при обсмажуванні або за 10-15 хвилин прямо в суп. Також можна додати селеру і щавель.
щоб зробити курячий суп повноцінним і дуже нажористим блюдом, додайте 100 грам плавленого сиру за 2 хвилини до закінчення варіння. Замість вермішелі можна використовувати домашню локшину або взагалі зробити галушки.
яку курку взяти для супу
для супу відмінно підійде курка з шкірою і кістками: шкіра дасть бульйону жирність і поживність, кістки аромат, а м'ясо з кісткових частин курки — найм'якше. Але для дієти можна зварити суп з філе, або використовувати ті ж кісткові частини курки, але на більший обсяг води.
як подавати курячий суп
на стіл до курячого супу смачно подавати сметану, білі грінки (прямо в суп або вприкуску), зелень і навіть свіжий лимонний сік. На закуску відмінно підійдуть тости з сиром.