Морква вариться 20 - 30 хвилин після закипання води, шматочки моркви 15 хвилин.
Сколько варить морковь на пару?

Як варити моркву в каструлі

знадобляться — морква, вода

  • морква вимити під теплою водою, намагаючись максимально видалити бруд.
  • викласти моркву в каструлю (якщо не поміщається, можна розрізати моркву навпіл), залити водою так, щоб морква виявилася повністю в воді.
  • поставити каструлю на вогонь, прикрити кришкою.
  • варити моркву 20-30 хвилин в залежності від розміру і сорту.
  • перевірити морква на готовність — готова морква легко протикається виделкою.
  • злити воду, моркву викласти в друшляк і трохи остудити.
  • акуратно тримаючи моркву перед собою, зчистити шкірку — вона досить легко сходить при найменшій допомоги ножа.
  • очищену варену моркву використовувати як гарнір, як інгредієнт салатів або в інших кулінарних цілях.

в пароварці — 40 хвилин

1. Морква очистити або, якщо вона молода, потерти жорсткої стороною губки, обполоснути водою.
2. Викласти моркву на решітку пароварки, перевірити щоб в нижньому відсіку була вода.
3. Включити пароварку, засікти 30 хвилин і дочекатися закінчення варіння. Якщо порізати моркву на шматки, варіть 20 хвилин.
4. Перевірити парову морква на готовність, проткнув наскрізь виделкою в найширшій частині овоча. Якщо вилка проходить легко, значить морква зварена.
5. Злегка остудити моркву, очистити від шкірки і використовувати в стравах.

в мультиварці — 30 хвилин

1. Морква вимити і викласти в мультиварку.
2. Залити моркву холодною водою, встановити на мультиварці режим «варіння» і варити 30 хвилин при закритій кришці; або встановити ємність для варіння на пару і варити в режимі «на пару» 40 хвилин.

в мікрохвильовці — 5-7 хвилин

1. Для варіння підготувати 3-4 моркви середнього розміру (варіння занадто маленької кількості моркви може спалити продукт), або разом з морквою варити картоплю або цвітну капусту — овочі, які стільки ж тримати в мікрохвильовці.
2. Зробити глибокі проколи ножем — 3-4 на по всій довжині моркви.
3. Викласти моркву в посуд для мікрохвильової печі і накрити кришкою.
4. Налаштувати мікрохвильовку на 800-1000 Вт, варити моркву середнього розміру 5 хвилин, велику — 7 хвилин, при потужності 800 Вт на пару хвилин довше, шматочки моркви — на потужності 800 Вт 4 хвилини з додаванням 5 столових ложок води. Потім готову моркву очистити.

Примітка: морква при варінні в мікрохвильовці стає зморщеною і злегка сухуватою. Щоб волога не випаровувалася, можна використовувати пакети для запікання або багаторазові пароутримуючі пакети для овочів.

в скороварці — 5 хвилин

у скороварці морква варити не рекомендується, так як морква може розваритися і за часом виходить навіть більше: потрібно чекати виходу пари для того, щоб відкрити скороварку. Проте, якщо все-таки довелося використовувати саме скороварку, варити моркву в ній 5 хвилин.

Фкуснофакты

яку моркву взяти для варіння
Ідеальна морква — побільше, її швидше чистити, вона підійде для варіння в супи і салати, а якщо ви дуже поспішаєте, можна розрізати її навпіл. Якщо морква молода, вона може бути дрібної — таку моркву варити швидше, хвилин 15.

коли чистити моркву
Більш корисним вважається чистити моркву не до, А після варіння – тоді в моркві зберігається більше поживних речовин, до того ж чистити варену моркву — набагато швидше.

Як подати моркву
Варіантів безліч: на гарнір порізати кружальцями і скропити маслом; подати з іншими вареними овочами, після варіння обсмажити на сковорідці з вершковим маслом до хрускоту. Морква любить спеції (коріандр, куркума, часник, зелень кінзи і кропу) і соуси — сметану, соєвий соус, лимонний сік).

як солити моркву при варінні
Солять моркву після варіння при приготуванні кінцевого блюда (салату, супу, гарніру).

користь моркви
Основний корисний елемент — вітамін А, що відповідає за ріст. Для кращого засвоєння організмом, краще їсти моркву зі сметаною або маслом.

варимо моркву для супу

нарізану кружечками або півколами моркву варити 7-10 хвилин до розм'якшення, тому додавати в суп за 10 хвилин до закінчення варіння.

якщо морква для супу попередньо обсмажувалася, час варіння її в супі зменшується до 2 хвилин, цей час необхідно, щоб обсмажена морква віддала смак бульйону.

якщо морква додається в суп цілком як спеція для супового бульйону, то варити її слід до кінця варіння м'яса. Морква по закінченню варіння бульйону слід видалити з бульйону, так як всі свої смакові якості за час варіння вона передасть в бульйон.

 

як варити морквяне пюре для дитини

продукти
Морква — 150 грам
Рослинна олія — 3 грами

як зробити морквяне пюре для дитини
1. Морквину помити, почистити від шкірки, відрізати задню частину і кінчик.
2. Розрізати кожну морквину навпіл, вирізати серцевину, щоб в пюре не потрапили нітрати, які можуть накопичуватися в ній в процесі вирощування.
3. Залити моркву холодною водою, залишити вимочуватися 2 години для повного видалення нітратів.
4. Вимочену моркву знову промити, нарізати смужками товщиною пару міліметрів, довжиною — 3 сантиметри, або крупно натерти.
5. Перекласти моркву в каструлю, влити холодну воду, щоб вона цілком покривала морква, помістити на середній вогонь.
6. Варити моркву 10-15 хвилин під кришкою до розм'якшення.
7. Злити воду з каструлю в друшляк, моркву покласти в блендер, перемолоти.
8. Морквяне пюре перекласти в миску, вмішати рослинне масло, остудити і подати.