⏰ скільки варити квас в каструлі - на якому вогні кип'ятити, коли додавати продукти, пропорції води

скільки готувати квас?

00:00
Для приготування квасу на кухні доведеться провести пару годин. Час бродіння і дозрівання квасу - 2-3 дні.

Рецепт хлібного квасу

продукти
житній хліб (бородинський) — 300 грам
свіжі дріжджі — 30 грам
цукор — половина склянки об'ємом 250 мілілітрів
родзинки — 1 жменя
Вода — 4 літри

Як варити квас з житнього хліба
1. Порізати 200 грам хліба довгими смужками шириною 2 сантиметри.
2. Духовку розігріти до 200 градусів протягом 10 хвилин.
3. Вистелити деко пекарської папером, викласти хліб.
4. Поставити деко з хлібом на середній рівень духовки.
5. Запікати хліб 15 хвилин, потім перевернути і запікати ще 15 хвилин — повинна утворитися темна, але не чорна скоринка.
6. Налити в каструлю 1 літр води і поставити на великий вогонь, довести до кипіння під кришкою і вимкнути.
7. Викласти в окріп сухарі, всипати третину склянки цукру, перемішати, накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі бродити на 3-4 години.
8. Трохи води відлити в миску, викласти в неї 25 грам свіжих дріжджів і перемішати; суміш повернути в каструлю і розмішати.
9. Загорнути каструлю з майбутнім квасом в полотняну тканину і залишити при кімнатній температурі дозрівати на 36 годин.
10. Пропустити квас через тканину, підсолодити цукром, що залишився (за смаком) і всипати жменю родзинок.
11. Нещільно прикрити квас і прибрати дозрівати на 24 години в холодильник.
12. Акуратно злити квас в банку, минаючи осад.
13. Зберігати отриманий квас в холодильнику протягом тижня.

Фкуснофакти
— калорійність домашнього житнього квасу становить 27 кал/100 мілілітрів.
— Ізюм в хлібний квас додають потім, щоб він придбав газовані властивості і гостроту.
— середня вартість домашнього житнього квасу становить 40 грн. (ціна вказана в середньому в Києві на Червень 2020 року).

— зберігати квас слід в холодильнику протягом 2-3 днів.
— осад (квасне сусло) необхідно зберігати в холодильнику, потім на його основі можна приготувати квас, вже не використовуючи дріжджі.

Рецепт квасу з родзинок

продукти на 3 літри
Ізюм чорний — 1,5 кілограма
Мед — 500 грам
сирий яєчний білок — 2 штуки
виноградні дріжджі — 30 грам
Вода — 3 літри

як варити квас з родзинок
1. Добре промити 1,5 кілограма родзинок і викласти в каструлю.
2. Влити літр води, поставити на середній вогонь і варити до розм'якшення родзинок півгодини.
3. Вийняти з каструлі родзинки за допомогою шумівки.
4. Протерти родзинки і повернути в воду, в якій він варився.
5. Додати 500 грам меду і кип'яченої води, щоб довести до обсягу 3,2 літрів.
6. Перемішати суміш, поставити на повільний вогонь і кип'ятити, постійно помішуючи і знімаючи піну, протягом півгодини.
7. Коли піна перестане з'являтися, охолодити рідину до кімнатної температури (приблизно 20 градусів) і вбити в неї 1 яєчний білок, щоб квас не був каламутним.
8. Прикрити квас кришкою і залишити бродити на добу.
9. Акуратно злити напій в чисту ємність, додати 20 грам дріжджів і залишити дозрівати на 2-3 дні.
10. Після бродіння дати квасу відстоятися, після чого перелити в чисту ємність і поставити в холодильник або льох на три дні для дозрівання квасу.

Фкуснофакти
— калорійність квасу з родзинок становить приблизно 80 кал/100 мілілітрів.
— середня вартість продуктів для квасу з родзинок — від 300 грн./3 літри (ціна вказана в середньому в Києві на Червень 2020 року).
— за смаком, в квас можна додати сік 1 лимона.

Рецепт квасу з житнього борошна

продукти закваски (на 3 літри квасу )
житнє борошно — 1 столова ложка
цукор — 2 столові ложки
родзинки — 10 ягід

продукти для квасу
житнє борошно — 200 грам
цукор — півсклянки
Вода — 3 літри

як приготувати закваску з житнього борошна
1. 1 столову ложку житнього борошна і 2 столові ложки цукру змішати і додавати воду, помішуючи, до отримання консистенції сметани.
2. Вкласти в майбутнє квасне сусло 5 штук промитого родзинок.
3. Банку з закваскою поставити в тепле місце на 4 дні до появи в заквасці кислинки. Банку повинна бути більше об'ємом, ніж 0,5 літра, щоб уникнути витоку. :)

як приготувати житній квас
1. Закип'ятити 3 літри води.
2. У ємність, в якій буде робитися квас, всипати 200 грам житнього борошна і півсклянки цукру, і поступово розвести отриману суміш водою, спочатку додаючи теплу воду (трохи), а після окропом (теж по трохи).
3. Перемішати суміш до повної відсутності грудочок.
4. Накрити ємність кришкою, зверху поставити закваску для квасу, укрити рушником і залишити на 4,5 години.
5. Влити закваску в квас, добре розмішати, накрити кришкою, а зверху ще марлею або полотняною тканиною.
6. Квас залишити бродити на 6,5 годин, під час чого ємність не відкривати. За цей час на поверхні квасу утворюється пінка, яка свідчить про готовність квасу.
7. Перелити квас в банки або пляшки і поставити в холодильник.

Фкуснофакти
— Квасом з житнього борошна можна не тільки тамувати спрагу влітку і використовувати в окрошці , але його також можна використовувати для лікування авітамінозу, гастриту з кислотністю нижче норми, хвороб серця, гіпертонічної хвороби, ослабленого імунітету, дисбактеріозу. Так як калорійність квасу з житнього борошна дуже низька, його сміливо можна вживати тим, хто дотримується дієти.
— середня вартість самостійно приготованого квасу з житнього борошна становить приблизно 30 грн/3 літри.
— термін зберігання квасу — 2-3 дні в холодильнику.
— при приготуванні квасу з житнього борошна можна додати трохи м'яти або чебрецю.
— у квасі з житнього борошна містяться вітаміни групи в, дО, з, Е, а також кальцій, фосфор, натрій, магній, калій, цинк, мідь, селен, марганець і залізо. У ньому також присутні амінокислоти треонін і лізин, які не виробляються в нашому організмі.

Рецепт квасу на березовому соку

продукти на 3 літри квасу
березовий сік — 3 літри
родзинки — 20 штук
цукор — половина склянки

як готувати квас на березовому соку
1. Зібрати 3 літри березового соку, процідити через кілька шарів марлі, таким чином очистивши його від сміття.
2. Додати 20 штук родзинок і 150 грам цукру і залишити бродити на 42 години в прохолодному місці.
3. Процідити отриманий квас, закупорити пляшки.
4. Зберігати квас необхідно в холодному місці.

Фкуснофакти
— калорійність березового квасу становить — 15 калл/100 мілілітрів.
— при приготуванні березового бажано використовувати емальовані або скляні ємності.
— при покупці березового соку для квасу важливо купувати сік, упакований в скляні пляшки, а не в пластикові, так як пластик негативно впливає на якість продукту. Колір соку повинен бути прозорим, без замутненности і зайвих домішок.
— березовий квас дуже корисний для роботи травної системи, добре втамовує спрагу і є профілактичним засобом при різних захворюваннях.
— у Березовому квасі міститься дуже багато мікроелементів, особливо калію і магнію. Калій здатний знімати набряки і в поєднанні з магнієм не давати кісткам руйнуватися.
— зберігати березовий сік можна до осені.
— середня вартість продуктів для березового квасу (при самостійному зборі березового соку) — від 15 грн./3 літри (ціна вказана в середньому в Києві на Червень 2020 року).

Квас на солоді

продукти
Вода — два літри
Солод житній — півсклянки
цукор — півсклянки
дріжджі сухі — 7 грам

приготування квасу
1. Налити в каструлю води і закип'ятити її.
2. Остудити воду до сімдесяти градусів, після чого засипати солод. При такій температурі солод краще розчиняється.
3. Розмішуючи, постаратися позбутися від грудочок. Грудочок легко уникнути, якщо солод спочатку розчинити в невеликій кількості (150 грам) води, розмішуючи його виделкою. Потім вилити в основний обсяг води.
4. Залишити настоюватися при кімнатній температурі (24-26 градусів) не менше двох годин, накривши посуд кришкою.
5. Відлити чверть склянки води з каструлі в кухоль.
6. Розчинити в ній дріжджі. Температура води повинна бути не більше 20-25 градусів. Так як, дріжджі — це живі мікроорганізми, при більшій температурі вони можуть не вижити, а дріжджі не зроблять потрібного дії.
7. Дати постояти 3-5 хвилин і перелити розчинені дріжджі в каструлю з солодом і перешкодити.
8. Насипати цукор і перемішати.
9. Спробувати, якщо необхідно можна додати ще цукор.
10. Поставити в тепле місце на вісім годин для бродіння (біохімічний процес, який викликається мікроорганізмами і призводить до розпаду органічних речовин), в результаті якого, знизу вгору безперервним потоком будуть підніматися бульбашки.
11. Марлю скласти в чотири, а краще в шість шарів, і процідити через неї квас.
12. Проціджений квас розлити по пляшках і прибрати в холодильник охолоджуватися.
ціна продуктів квасу з солоду — 17 грн/1 літр (дані Київ на Червень 2020 року).

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?