Як варити спагетті
знадобляться — спагетті, вода, сіль, масло за смаком
1. Спагетті краще варити у великій широкій каструлі з додаванням великої кількості води — не менш 2 літрів на 200 грамів спагетті. При цьому розраховувати, що на дві порції спагетті на гарнір необхідно 100 грам сухих спагетті, так як спагетті при варінні збільшуються у вазі в 3 рази.
2. Поставити каструлю з водою на сильний вогонь і довести воду до кипіння.
3. Підсолити воду (на 1 літр води — 1 чайна ложка солі.
5. Викласти в киплячу воду спагетті.
У каструлю спагетті викладають віялом (або можна розламати навпіл, якщо спагетті занадто довгі), через хвилину їх трохи проминають, щоб спагетті занурилися в воду повністю. Для цього зручно використовувати лопатку — або взяти за сухий край спагетті рукою, щоб просунути м'яку частину вглиб каструлі.
6. Зменшити вогонь — він повинен бути середнім, щоб вода активно кипіла, але не пінилася.
7. Варити спагетті без кришки 8-9 хвилин.
8. Викласти спагетті на друшляк, дати 3 хвилини стекти воді (можна трохи потрясти друшляк, щоб скла рідина і випарувався пар).9. Подати спагетті гарячими або використовувати в стравах з виделкою і ложкою.
як варити спагетті в мультиварці
зазвичай для варіння спагетті використовується каструля, однак якщо все каструлі зайняті або потрібна широка каструля, на допомогу у варінні спагетті прийде мультиварка
1. Налити в мультиварку воду, довести до кипіння на режимі «» — 7-10 хвилин в залежності від кількості води.
2. Викласти спагетті в мультиварку.
3. Додати кілька крапель олії і сіль, перемішати.
4. Варити макарони після закипання 8-9 хвилин.
Фкуснофакти
що робити щоб спагетті не злиплися
— щоб спагетті не злипалися між собою, Додати у воду при варінні одну ложку соняшникової олії.
— щоб спагетті не прилипали до каструлі, періодично їх слід помішувати.
— промивати спагетті варто тільки в тому випадку, якщо ви переварили їх або вони злиплися при варінні через неправильну тривалості, або якості спагетті.
— якщо спагетті планується використовувати далі в приготуванні і вони будуть піддані тепловій обробці, можна трохи (пару хвилин) не доварити спагетті. Вони вийдуть« аль денте » (на зубок), однак при подальшій готуванні повністю размягчатся.
— після варіння спагетті необхідно відкинути на друшляк і поставити друшляк на каструлю для того, щоб скла зайва вода. Це займе 3-4 хвилини, а при струшуванні друшляка або перемішуванні макаронів — 1 хвилину. Якщо перетримати макарони над каструлею, вони можуть підсохнути, злипнутися і це зіпсує їх смак. Якщо з якихось причин ви затримуєтеся з подальшим приготуванням спагетті, налийте в макарони трохи олії, перемішайте і накрийте кришкою.
що робити, якщо спагетті злиплися
1. Якщо спагетті злиплися на початку варіння, значить їх клали в не закипілу воду. Рекомендується ложкою розділити спагетті між собою, ложкою ж від дна і стінок каструлі відліпити макарони, додати кілька крапель олії і продовжити варіння.
2. Якщо спагетті злиплися ще в каструлі, значить, перестаралися укладати їх в каструлю і стиснули (досить зовсім невеликого стиснення). Гарячі намочені спагетті миттєво прилипають один до одного. Рекомендується зрізати і викинути всю злиплу частина.
3. Якщо спагетті злиплися від якості макаронів або від того, що їх переварили, вихід такий: варені спагетті ретельно промити, дати стекти воді пару хвилин і розмішати в макаронах ложку масла. Тим часом розігріти сковорідку, на неї налити ще трохи олії і викласти спагетті. Спагетті за рахунок масла і невеликої додаткової температурної обробки будуть розсипчастими.
як їсти спагетті
— спагетті довгі і слизькі, тому їсти спагетті багатьом зручніше за допомогою вилки і ложки (в Італії, до речі, до спагетті настільки звикли, що їдять просто виделкою, не соромлячись всмоктувати макаронини губами). Для дотримання етикету ложку беруть в ліву руку, а правою (в ній вилка) піддягають кілька макаронів і, спершись вилку на ложку, намотати спагетті на вилку. Якщо 1-2 макаронини все-таки звисають з вилки, їх можна обрізати ложкою об тарілку.
— є спагетті зручніше з глибоких тарілок — є шанс намотати на вилку не одну, а кілька ниток спагетті. Враховуйте, що етикетом передбачається намотування на вилку 7-10 спагетті.
— у разі антипатії до процесу намотування спагетті на вилку, рекомендується вдатися до старого перевіреного способу: частина макаронів розрізати ребром вилки, підчепити спагетті виделкою так, щоб вони лягли на неї, і відправити в рот.
— як правило, спагетті після варіння готують з соусом. Якщо так, то промивати спагетті не потрібно, щоб готові макарони краще вбирали смак соусу.
— варені спагетті дуже швидко остигають, тому тарілки, в яких будуть подаватися спагетті, зазвичай попередньо розігрівають. Або, як варіант, можна підігріти самі спагетті на сковорідці з невеликою кількістю масла.
— у спагеттеріях для варіння спагетті використовують спеціальні прямокутні каструлі: в них довгі макарони лягають повністю, злипання, так само як і розрив макаронів, виключено.
подивіться рецепти соусів до спагетті: томатний соус , болоньєзе , сирний соус і карбонара , часниковий соус .